Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Pupici, domnule prim-ministru, pupici, domnule președinte!

Miercuri, în plin război pe dinăuntru și pe dinafară, în mijlocul unui scandal pe care nici președintele, nici premierul, nici Eduard Hellvig nu știu cum să-l domolească, s-a desfășurat tradiționalul bilanț al SRI, pentru anul 2021. Cine are curiozitatea să deschidă site-ul SRI și vrea să vadă ce ”rapoarte de activitate” a prezentat institutia pentru anul 2021 (adică înainte de războiul din Ucraina!) se află în pragul de a face niște descoperiri perplexante.

”Pe parcursul anului 2021 au fost înregistrate 48 de solicitări adresate Serviciului Român de Informații (SRI),în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public de către 18 persoane fizice și 11 persoane juridice”.

Salutare și n-am cuvinte!
În rest, ciuciu! Cine vrea să afle mai multe înseamnă că lucrează pentru ”agenturili” străine, este spion sau pur și simplu dușman autohton al SRI sau al președintelui Klaus Iohannis.

În prima parte a zilei de miercuri, în prezența președintelui și a premierului s-a desfășurat bilanțul de tip militar și secret pentru anul 2021. S-au adunat și au analizat, s-au criticat și s-au felicitat, au vorbit diverse lucruri de mare importanță pentru poporul român, dar care nu ne privesc pe noi. Conținutul raportului este următorul:

”……………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………….”

La sfîrșit, n-au considerat că trebuie să facă o declarație sau să aducă o clarificare privitoare la modul în care SRI a pus umărul și piciorul la pachetul de legi ale Siguranței Naționale. Nu-i de nasul poporului cîtă vreme pachetul conține și cretinătăți! Drept pentru care directorul SRI, strategul, patriotul și executantul Eduard Hellvig i-a condus pînă la autoturismul de protocol. Și-a luat la revedere și, pentru că generalul rezervist Nicolae Ciucă este mai mic în grad decît directorul general al SRI, Eduard Hellvig i-a transmis un pupic. Și dus a fost!
Pupici pentru poporul român pentru că SRI nici atît nu vrea să mai transmită celor care le plătesc salariile și bugetele. Ca să nu mai vorbim despre afacerile sub acoperire, inclusiv despre învîrtelile din politică!
A propos! Cunoașteți un partid politic aflat la guvernare care să fi cerut socoteală pentru cheltuielile masive, pentru redactarea pe ascuns a prevederilor trăznite din pachetul de legi, care să fi cerut socoteală de sforile trase în economie și în contractele cu banii publici?
A deslușit cineva icnetele și protestele doctorandului Marcel Ciolacu? Ați văzut măcar scărpinările generalului Ciucă, președinte PNL, după ce a ieșit de la bilanț?
Totul se termină cu pupici și cine nu răspunde cu ”mulțumim frumos!” se alege cu bocanci în gură, cu dosare penale, cu controale sau cine mai știe ce!

Post scriptum:
Pentru a nu lăsa impresia că participanții și-au stors creierii de pomană, reproducem Comunicatul SRI către poporul român cel dus de nas. Atît au putut zice, atît au scris!

Bilanțul Serviciului Român de Informații pentru anul 2021
Miercuri, 22 iunie 2022, la sediul central al Serviciului Român de Informații a avut loc analiza generală a activității instituției pentru anul 2021.

La eveniment au participat, alături de conducerea SRI, președintele României, domnul Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și membrii Comisiei de control a activității SRI.

Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a prezentat principalele linii de evoluție instituțională pentru următoarea perioadă, legate de dinamica amenințărilor cyber, gestionarea valului de migranți, riscurile asociate stabilității sociale, recurența comportamentelor de radicalizare cu perspectivă teroristă și emergența tot mai pregnantă a fenomenului „fake news”.

Referitor la activitatea Serviciului de anul trecut, domnul Eduard Hellvig a amintit și procesul de predare către CNSAS a întregului volum de documente de arhivă preluate de la fosta Securitate și care nu mai fac obiectul securității naționale.

„Privind retrospectiv la activitatea din anul precedent, pot afirma că SRI și-a îndeplinit misiunile în toate zonele de responsabilitate. Datele incluse în Raportul de evaluare, dar, mai ales, faptul că România este un stat sigur – inclusiv unul care poate oferi refugiu și sprijin celor care fug din calea războiului – sunt grăitoare în acest sens.

Fără a intra excesiv în detaliile activității, SRI a transmis în 2021 peste 4.700 de informări beneficiarilor din plan central și aproape 1.900 de informări celor din plan local. Au fost derulate, doar în domeniile antiterorist și al amenințărilor transfrontaliere, peste 400 de măsuri de prevenire, iar în domeniul cibernetic, peste 70 de astfel de demersuri. Am obținut succese operaționale în domeniul contraspionajului și al securității economice.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a apreciat eforturile pe care SRI le-a depus pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate națională și a angajamentelor asumate în format aliat și european, în contextul unui mediu de securitate cu grad ridicat de impredictibilitate: pandemia de COVID-19 și războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

„Sunt convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeași promptitudine și la aceleași standarde de performanță. Astfel, Serviciul Român de Informații va continua să contribuie la creșterea capacității de reacție a statului român la provocări, amenințări sau crize, indiferent de natura lor. Merită, de asemenea, subliniat modul în care Serviciul a cooperat cu celelalte instituții din Sistemul național de securitate, precum și cu serviciile aliate și partenere.”

Cu același prilej, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că „în acest context complicat, SRI a reprezentat un partener de încredere pentru Guvernul României. Informările transmise de dumneavoastră au adus un plus important de cunoaștere membrilor echipei guvernamentale, oferindu-le suportul atât de necesar pentru fundamentarea unor decizii care adesea nu au fost simple”.

De asemenea, președintele Comisiei de control a activității SRI, Ioan-Cristian Chirteș, a adus în atenție importanța culturii de securitate „la nivel individual, în cadrul companiilor și a instituțiilor publice, inclusiv în rândul clasei politice. O cultură de securitate puternică, dublată de o mai bună comunicare cu societatea civilă și creșterea transparenței la nivelul instituțiilor responsabile cu realizarea securității naționale, sunt premisele găsirii echilibrului necesar realizării apărării statului și a cetățenilor, într-o democrație consolidată”.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa. cotidianul.ro