Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Prescrierea – un colac de salvare pentru marii bandiți

Marii infractori au rămas cu banii! Cu aplicarea prescripției în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. În acest dosar au fost cercetate și condamnate Elena Udrea (la CAB, 8 ani de închisoare cu executare), și Ioana Băsescu (5 ani de detenție cu executare), iar Dan Andronic achitat. Putem zice că se cam încheie „epoca de aur” a marilor afaceri necurate (puteți să le numiți și fraude, și escrocherii, cum vreți!) din mandatele lui Traian Băsescu. Oamenii rămîn liberi și cu banii, despăgubirile în civil fiind mult mai mici decît tunurile date. Marii șmecheri din PD sunt cei mai cîștigați oameni din politica românească.

Prescrierea faptelor figurează în toate Codurile de procedură penală. La noi, cu prescripția specială, s-a lungit termenul de cercetare și judecată pentru a lăsa loc tergiversării și tîrguielii. Și cînd fraudele cele mai complicate, favoriții și marile afaceri s-au apropiat de o sentință definitivă, prescripția specială a fost trîntită și vedetele marilor fraude au scăpat cu prescrierea.
Simplu ca bună ziua!

Putem zice că Traian Băsescu și-a salvat fiica, prin intermediul căreia și-a învîrtit cîteva afaceri importante. Putem zice că și Elena Udrea a scăpat de o altă pedeapsă, în ciuda faptului că a rămas să deconteze măcar o parte marile aiureli și învîrteli de bani și proprietăți din mandatele lui Traian Băsescu.

Aplicarea prescripției a fost lucrată cu rîvnă și discreție de vîrfurile justiției, ale politicii și ale infracțiunii. S-a lucrat ca la un ceas elvețian care trebuie să sară timpul înapoi exact cu atît cît le-a trebuit bandiților să invoce prescripția faptelor.Cu prescripția aplicată și în cazul celor două, Justiția din România, de la CCR și pînă la ÎCCJ își probează capacitatea de lucru în rețea.
Juridic vorbind, marile devalizări sunt îngropate definitiv, ca și decembrie 1989, ca și mineriadele, ca și marile falimente de bănci și rafinării.
Se mai pot scrie cărți de memorii, romane și povești de spus copiilor înainte de culcare. Și gata. Ei și-au făcut plinul, iar cei mulți n-au decît să încerce încă o dată să pună de o țară mai bună și mai dreaptă.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro