Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Premierul minte, protestele continuă

Cînd contorul din colțul ecranului număra orele și minutele rămase pînă la apariția premierului la Antena 3, mi-am dat seama că lui Ciolacu îi țîțîie curul. Zile întregi n-a zis nimic, crezînd că protestele se dezumflă și scapă de ele, iar cînd a priceput că vin peste el a mobilizat forțe și lătrăi, miniștri și propagandiști cu dîrlogi. Așa că marți a ieșit în stilul său deja proverbial. Adică, mieros și conciliant, nevinovat și încărcat de ambiguități presărate cu promisiuni. Ca la prețurile alimentelor, ca la plata cash, ca la reducerea cheltuielilor bugetare, luminat ca după o venire de la Muntele Athos.

Un soi de frecție verbală de genul:
„Ne-am pierdut răbdarea? Și eu îmi pierd răbdarea. Mai ales după atâtea frustrări, după atâta batjocură, după atâta umilință. Sunt ferm convins că toate aceste lucruri s-au acumulat. De aceea, am început prin a spune că sunt îndreptățiți”.

Actor, nu glumă! Alții sunt de vină, el este salvatorul, curajosul și clarvăzătorul. Pe el îl „țin genunchii”, chiar dacă nu-l duce capul și se laudă că va „rezolva problemele acestor oameni”. Cum? Cu contribuția ministrului Agriculturii, „geniosul” Florin-Neluțu Barbu, și a lui Sorin Grindeanu, discotecar performant și ministru descurcăreț.

Caricaturalul Neluțu Barbu este emblema mediocrității acestui guvern de sforari și aranjori. Un cap rotund cu o față bucălată din mijocul căreia țîșnește în rafale bolborosite cea mai chinuită limbă română de om incompetent și școlit pe bandă rulantă. Felul în care se laudă, promite și se umfă în pene face parte din același stil al lui Marcel Ciolacu, dar cu două-trei clase mai jos la capitolul abilitate și viclenie.

Una-două, Neluțu se grăbea să anunțe că a scăpat de protestatari, cerîndu-le să plece acasă, iar cînd și-a dat seama că s-a învîrtit doar în jurul cozii a lansat ultima ofertă:
– Le fac birou la Ministerul Agiculturii și nici o decizie nu se ia fără mediul asociativ.

Florin Neluțu Barbu, un trepăduș politic a lui Paul Stănescu (baron de Olt), a fost pupăza din vîrful Agenției de Îmbunătățiri Funciare a României. Adică, a vegheat la împărțirea banilor care n-au îmbunătățit mare lucru. Ca ministru, el se împodobește cu promisiuni, ca un pom de Crăciun, încărcat cu sughițuri, bîlbe, dezacorduri, gafe și formulări trăznite. Ei bine, cu așa bolboroseală a ministrului și cu patinajul verbal al premierului, protestatarii s-au prins că sunt amăgiți, că nu rezolvă nimic și că trebuie să lupte mai departe.

„Nu sunt lucruri pe care le-am făcut eu în cele 6 luni de prim-ministru. Sunt frustrări acumulate, a fost pandemie, război, emoție pe preț mare, apoi a scăzut prețul (pe cereale, n.red.)”.

Să vă dau un exemplu de aiureală provocată de cei doi și de care se țin cu încăpățînare. În 2022, în plină vară, sectorul de industrie alimentară a beneficiat de o reducere de 10% a impozitului pe salarii, cu promisiunea că se va aplica pînă în 2027. Premier era Nicolae Ciucă, partener de Coaliție la toate deciziile, Marcel Ciolacu. La 1 noiembrie 2023, guvernul condus de înțeleptul economist Marcel Ciolacu elimină reducerea de 10% a impozitului pe salariu. Pe cale de consecință, producătorii sunt obligați să crească salariile cu 16% în așa fel ca angajații lor să rămînă cu aceiași bani. O creștere cu 16% a fondului de salarii poate însemna pentru mulți un faliment curat.

În același timp, de 6 luni, guvernul Ciolacu, cu aerul că protejează poporul într-o perioadă a scumpirilor accelerate, menține o plafonare a prețurilor la unele produse importante. Marcel Ciolacu, dirijorul unei economii de piață de tip electoral, adică împănată cu pomeni și facilități (ca să-și motiveze electoratul nevoiaș), mai și anunță bombastic o prelungire a plafonării prețurilor. Alte trei luni și încă trei luni și altele trei pînă cînd trec alegerile și cîștigă el. Pe urmă, praf și pulbere.

Acestea sunt marile idei de la baza planului măreț de redresare a țării. „Schimbarea majoră de ritm și viziune”, „un nou model economic și social”, „patriotismul economic ”, „reducerea cheltuielilor bugetare”, toate alcătuiesc inventarul de promisiuni nebune ale grupului politic mufat multilateral la SRI și la comenzile din exteriorul țării.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro