Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Persoanele speciale și împrumuturile noastre prostești

Vești peste vești, care de care mai trăznite. Cică o cucoană pe numele său Alexandra Cerasela Pană, trambalată de statul român pe la mai multe ministere, a fost numită de premier, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, pe postul de secretar general adjunct al Ministerului Economiei.

Anterior, madama a lucrat 12 ani în SRI, fiind încadrată funcționar cu statut special. (Probabil că asta înseamnă „merge oriunde și face orice”) Deci, dînsa a reprezentat SRI-ul prin ministere, iar acum a fost numită (cu numire publicată în Monitorul Oficial) pe postul de secretar general adjunct al ministerului Economiei. Nenorocire adevărată! Fără un sprijin din pădure la Economie, guvernul Ciucă-Ciolacu nu putea funcționa! Le trebuia o minte limpede care să le raporteze cum nu merge economia țării.

Să fiu iertat, dar eu nu înțeleg de ce. De ce ne trebuia un secretar general adjunct general adjunct la Economie conectat la SRI? Dacă generalul Ciucă a slujit numai în armată de ce nu și-a adus o „secretară general adjunct” de la Direcția Generală de Informații a Apărării? Sau o secretară? Băgăm noua securitate în guvern sau militarizăm guvernul? Sau SRI-ul îi raportează direct lui Eduard Hellvig ce face armata în guvern și cum merge economia iar Eduard Hellvig pasează informațiile mai departe, la Cotroceni? Și astfel președintele află cum merge economia.

Fără toate această manevră ieftină, puteam să-i spunem și noi că merge prost și că nu mai are bani. Așa pare la prima vedere! Se poate ca la mulțimea de acoperiți din Guvernul României să mai fi fost adăugat unul care să nu raporteze prostii. Adică un om cu experiență care să știe ce observă și ce transmite mai departe. Numirea doamnei Alexandra Cerasela Pană a fost observată de presă dar n-a provocat nici un tărăboi. Nici măcar celebra exclamație de pe vremea fostei securități, cu ”mai răsfirați, băieți, mai răsfirați!”.

Pe ici pe colo, numirea sa a provocat mici semne de mirare. Probabil că junii reporteri și galagioasele reporterițe n-au aflat încă despre plasarea ”persoanelor cu statut special” (adică din partea SRI) în diverse consilii de administrației și comitete de supraveghere de la marile regii ale statului român. La Transelectrica, la Hidroelectrica, la Nuclearelectrica și la toate societățile importante cu capital de stat sunt plasați diverși funcționari cu statut special. Toate structurile publice și toate marile societăți comerciale cu capital de stat au cel puțin unul ”cu statut special” care să raporteze.

Dacă apar dușmanii țării? Dacă spionii umblă în calculatoare și ne fură secretele? Dacă firmele sub acoperire ale SRI au nevoie de un contract, cine să le dea o mînă de ajutor și să le susțină? Dacă vă imaginați că directorul Unifarm, cel cu importurile nebune din perioada pandemiei, avea legături firave cu SRI vă puteți înscrie liniștiți la campionatul mondial de cetățeni naivi. Și pe urmă, vă puteți da palme pînă cînd vă treziți din candoare!

Pe lîngă știrea despre numirea expertei în supravegherea economiei și înregistrarea contractelor și a rezultatelor din domeniu, am mai dat peste o știre. Cu o zi înainte, am aflat că România a împrumutat 1,75 miliarde de dolari de pe piețele externe. Sunt convins că a făcut-o nu pentru a achita salariul doamnei Pană, ci pentru a mai acoperi gaura din buget pentru achitarea salariilor la armatele de acoperiți și descoperiți care grevează bugetul de stat. În ianuarie, același guvern al speranțelor Ciucă și Ciolacu a mai împrumutat de pe piețele externe 2,5 miliarde de dolari. Am mai citit o știre că ar mai fi împrumutat 3,5 miliarde. Pur și simplu, mă încurc în socoteli și nu mai știu la cît se ridică datoriile României și cît papă statul acesta gonflat în fiecare zi. Probabil că pentru a afla cifrele corecte al împrumuturilor și ale datoriilor, SRI-ul populează toate ministerele, guvernul și marile regii cu „persoane cu statut special”.

Dacă ne lipsesc din schemă, nu știm cum să împrumutăm și nici cum să cheltuim!

De fapt, țara merge strună cînd este condusă de luminați și profesioniști de talia doamnei pomenite mai sus.

Pentru a vă convinge, reproduc CV-ul oficial al doamnei Alexandra Cerasela Prună, una din miile de funcționari cu statut special care căpușează instituțiile publice și scoietățiele comerciale cu capital de stat din România.

”CV-ul oficial al Alexandra Cerasela Pană arată că ea a fost consilier personal al Ministrului Economiei în perioada 2015-2017 (perioadă în care ministerul a fost condus de trei miniștri – Mihai Tudose, Costin Borc și Alexandru Petrescu), apoi a fost director de cabinet al ministrului Turismului (2017), secretar general în Ministerul Turismului (2017-2018), funcționar public în Ministerul Fondurilor Europene (2018), director în Ministerul Apărării (2018-2020), șef de serviciu în Ministerul Economiei (2020 – 2021) și șef serviciu în Ministerul Economiei. De asemenea, Alexandra Cerasela Pană a ocupat funcții de conducere în mai multe companii cu capital de stat, potrivit CV-ului: președintele Consiliului de Administrație al Salrom, administrator special la IOR SA, administrator special la Romarm – filiala Uzina mecanică Plopeni, administrator special la Aversa SA”.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu