Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Palatul nostru din America

Ne-am dat dracului. Am închiriat un palat la Washington ca unul din gemenii Muraru să facă recepții di granda și să-i convingă pe americani că țara noastră este sora Americii și ca diplomații români să aibă unde-l primi și culca pe Klaus Iohannis cînd ajunge cu Răvășitoarea la Washington?

Palatul aparține statului american și a fost pentru multă vreme închiriat ambasadorului statului iranian, ginerele lui Mohammad Sah Phlevi. Locul este faimos pentru petrecerile luxoase date de fiica șahului și de soțul ei. La petrecerile fastuoase au participat vedete de la Hollywood ,inclusiv Liz Taylor și Barbara Streisand.

După ce Ardeshir Zahedi, ginerele șahului și fost ambasador în SUA în două mandate, între 1960-1962 și 1973-1979, a părăsit clădirea, statul iranian a renunțat la palat. Departamentul de stat a inițiat o restaurare și, din 1995, l-a scos la închiriat pentru 15.000 de dolari pe lună. În anul 2002 a mai făcut o restaurare valorînd 2,5 milioane de dolari. Un chiriaș a întrerupt plățile și a fost evacuat. Și, uite așa, am venit noi la rînd și l-am închiriat ca reședință pentru bietul istoric Andrei Muraru.

Ce este cu acest palat, faimos în Washington (3003 Massachusetts Ave NW, Washington DC, a fost construită în 1934?
Reproduc un fragment din articolul semnat de Petula Dvorak în 9 martie 2002, în The Washington Post:

”Schofield rented the four-story, 46-room residence with 14 fireplaces, terraced gardens and a swimming pool seven years ago for $15,000 a month, according to court records. After her two-year lease expired, she stopped paying rent to the State Department, which became the landlord and trustee of the property after the United States cut off diplomatic relations with Iran in 1980”.(https://www.washingtonpost.com/archive/local/2002/03/09/eviction-day-comes-to-embassy-row/3b28a483-c458-4c1b-843c-76cc3fe8d3a0/)

Pe scurt, Palatul are 46 de camere cu 14 șeminee, 8 băi, grădini terasate și piscină. După părerea mea, suma de 15.000 de dolari din 1995 nu este egală tot cu 15.000 de dolari în 2022. Nu mai reprezintă decît jumătate. Ea ar putea fi echivalată cu aproape 25.000, dacă nu mai mult.

Ceva mă face să cred că statul american nu ne-a făcut un cadou nici de dragul lui Andrei Muraru, nici în compensație cu armamentul cumpărat și nici în cadrul parteneriatului strategic. Din păcate, comunicatul MAE pomenește o cifră fără să avem nici o detaliere. Despre cheltuielile de întreținere, care nu pot fi neînsemnate, nu știm nimic. Dar România și fratele Muraru au bani pentru o asemenea clădire și pentru recepțiile de rigoare.

Așadar, de ce un palat pentru un ambasador anonim și pentru o cauză nereprezentată sau reprezentată mediocru, dacă nu prost?
Să aibă președintele unde dormi cînd este chemat la Washington? Să dăm petreceri acasă la ambasador pentru eliminarea vizelor? Să ne fudulim că am luat locul Iranului?
Sau să avem de unde pleca după ce am intrat și noi în istoria clădirii?

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro