Analize și opinii

Cornel Nistorescu: “Numirea lui Victor Ponta drept consilier onorific al primului-ministru ne ajută să înțelegem cam ce-i în capul lui Marcel Ciolacu.”

Minune politică în toată regula! Într-o situație de mare dificultate și încurcătură, plus nepricepere, premierul Marcel Ciolacu l-a numit consilier onorific pe Victor Ponta. Știrea n-a depășit caracterul ei de informație cheală și de aceea merită cîteva considerații, mai ales că, imediat după apariția deciziei în Monitorul Oficial, descurcărețul Bogdan Chirieac a și pus un microfon la gura fostului premier Victor Ponta.

Iată ce a declarat acesta, conform Dcnews:
„Atâta timp cât domnul Ciolacu, în calitatea sa de premier al României, își dorește să colaborăm în acest domeniu, sunt onorat și foarte deschis să lucrăm împreună. Cred și sper că România poate să își îmbunătățească relațiile economice cu alte guverne și cu mari investitori internaționali. Nu sunt om care preferă să stea pe margine și să critice – dacă am ocazia să sprijin și să obținem rezultate sunt bucuros! Și la nivel personal am o relație cordială cu domnul Ciolacu și îmi doresc, din toată inima, ca Guvernul pe care îl conduce să performeze în zona economică!”

Ce se înțelege din declarația lui Victor Ponta? Că se va ocupa de „relațiile economice cu alte guverne și cu mari investitori internaționali”. Ne-am scos cu Victor Ponta? Chiar putem aprinde alte speranțe?

Putem presupune că Victor Ponta va pune umărul lui săltăreț la dispoziția guvernului PSD. Și se ridică țara? După cum se vede în CV, fostul premier Victor Ponta nu are studii economice, n-a condus nici o societate comercială mai răsărită și nici o multinațională și nici diplomat de mare cuprindere n-a fost. O dă bine pe englezește și cam atît. În relații externe, n-a fost nici star, nici performant. Exceptînd legăturile sale prin China și Turcia, Victor Ponta n-a izbutit cine știe ce cooperări. Cele cu China au fost blocate însă prostește de o OUG a guvernului Ludovic Orban (cu argumente de la Cătălin Drulă), iar cele cu Turcia funcționează bine în materie de autostrăzi și mijloace de transport (chinuitele autobuze Otokar și tramvaiele Bozankaya). Altceva ce? Mergem de trăznește pe autostrada spre Brașov pe care Dan Șova a dormit pînă la inaugurare? Ne zbatem pentru locuri de muncă la investițiile majore pe care le-a pus la cale cu Franța și Germania? Cum cele apărute pe vremea guvernelor sale sunt toate ocupate, ne chinuim să prindem un loc de muncă la fabricile dezvoltate de România cu Germania în urma strădaniilor lui Klaus Iohannis! Cooperări de mare impact economic, nu glume proaste!

Cu ce va ajuta Victor Ponta? Îl ajută pe Marcel Ciolacu la Bruxelles să obțină modificări la catastrofalul PNRR al lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Cristian Ghinea (ultimul a scris, primii doi au semnat ca primarii)? Dacă răsfoim filele istoriei recente dăm peste celebrul „to do list” cu acele înrobitoare puncte cu care Victor Ponta s-a întors de la Bruxelles după o slugarnică întîlnire cu Barroso și a „smuls” cel mai umilitor document cu care s-a încheiat la presiunea americană referendumul (valabil) pentru demiterea lui Traian Băsescu. Mai vrem o victorie de iepuraș, similară acelui „to do list” care l-a salvat pe Traian Băsescu?

Cu ce să-l ajute Victor Ponta pe premierul Marcel Ciolacu? Să-i pună la dispoziție experiența și legăturile sale cu cei mai buni miniștri profesioniști din cele patru guverne Victor Ponta? Adică să-i ceară niște idei superluminatului Gabriel Oprea, fost vicepremier al său? Să analizeze soluțiile pentru reducerea deficitului bugetar cu specialista sa în finanțe Ioana Petrescu? Sau să-l întrebe pe Dan Șova cum se pot face niște zeci de kilometri de autostradă în plus? Victor Ponta ar putea să-l consilieze pe Marcel Ciolacu la cum să scape de problema doctoratului ratat? Sau cum să lucreze cu serviciile secrete? Cum să obțină sprijinul în materie de IT și comunicații, mai ales pe la România TV și la Sebastian Ghiță, unde Victor Ponta doarme și își mănîncă sandviciurile în pauzele de la dezbateri dedicate părerilor sale. Și, dacă Marcel Ciolacu bate palma cu Sebi Ghiță, România TV și Victor Ciutacu îl umflă și îi prelucrează o aură de conducător?

Victor Ponta poate veni cu idei și soluții în economie. Cum s-ar putea relansa economia în prag de recesiune? Simplu! Victor Ponta dă fuga la Victor Niță-Ospătarul și vine cu niște idei salvatoare. Mai pune de un memorandum cu KazMunaiGaz, numai de cîteva sute de milioane de euro! Sau îl roagă pe Darius Vâlcov să creioneze o altă schiță de buget mai deșteaptă decît cea a lui Adrian Câciu.

După reacția lui Victor Ponta apărută la Dcnews (!!!) sunt gata să mă întreb dacă nu cumva fostul premier a fost adus la guvern pentru rezolvarea sforăriilor economice mai complicate ale premierului Ciolacu și ale buzoienilor săi. Victor Ponta chiar ar putea juca un rol de negociator, ambreiaj, intermediar și pușculiță cu investitorii importanți care mai calcă prin Piața Victoriei.
Numirea lui Victor Ponta drept consilier onorific al primului-ministru ne ajută să înțelegem cam ce-i în capul lui Marcel Ciolacu.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu