Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Nu contați pe ora exactă a partidelor

Să vă povestesc o secvență dintr-o duminică mohorîtă de februarie, fără speranțe de cer senin și de o geană însorită, petrecută într-o discuție pe B1 Tv, între un pesedist bățos ca un țap stîrnit, și un liberal din Banat, mărunt în PNL, amîndoi contra unei useriste mușcătoare ca o viespe. Liberalul și pesedistul se dădeau de ceasul morții s-o scalde cu decizia privitoare la comasare, într-un mod cît mai credibil, iar cîrtitoarea din opoziție să le facă praf toate excplicațiile încropite. Un lucru am înțeles de la timișorean: că PNL nu va susține un candidat unic la președinție din partea PSD. Exclus!

La o buzuluială de cuvinte, ca la o tavernă din Giulești, userista aricită a pus o întrebare clară, de o banalitate ucigătoare.
-La ce oră are loc întîlnirea voastră?

Vineri spre seară, tot natul se aștepta să audă o decizie în materie de comasare. La sfîrșit, ni s-a comunicat doar o hotărîre fără nici o concluzie.
-Se amînă pentru duminică!

Așa s-a pregătit drumul spre întrebarea cheie a useristei înțepate, o urmașă ceva mai soft a tocătorului verbal numit Cosette Chichirău.
-La ce oră este programată discuția voastră hotărîtoare?

Dacă întrebarea ar fi vizat numărul obuzelor și al rachetelor trase în Ucraina, cei doi ar fi avut un răspuns. Dar la ora exactă a întîlnirii între PSD și PNL, nu. Și asta, nu, pentru că o oră exactă nu există în politică sau o discuție clarificatoare între PSD și PNL privind comasarea nu s-ar fi putut ține cîtă vreme nu există și o „binecuvîntare” din partea lui Klaus Iohannis. S-ar putea să fie adevărat. În fiecare weekend, Klaus Iohannis este la nevastă și la schi și nimeni nu știe ora la care se întoarce în București. Face parte dintre secretele de stat. Poate nici ziua. Și totul se pierde în aglomerația de pe Valea Oltului.

Întrebarea useristei a picat ca o rangă trîntită peste scăfîrlia celor doi dușmani aliați.
-Chiar așa?
-La ce oră se vor întîlni reprezentanții dumneavoastră?

După această întrebare de tip scoabă, am pierdut ore întregi sărind de pe un canal de televiziune pe celălalt. La ce oră se întîlnesc adversarii din Coaliție?

La un moment dat, a scăpat informația că ar fi vorba despre ora 18.00. Bine, să fie 18.00 și să aflăm ce-au stabilit. Numai că pe la 16 „trecute fix” a ieșit la iveală o altă veste culeasă pe surse. Nu dintr-un comunicat oficial, de la unii sau de la alții. Cică ședința decisivă privitoare la comasarea alegerilor nu se mai ține. PSD-ul nu mai vrea. Nu mai vrea ce? Ciolacu președinte? Ciucă președinte?

Luni, Nicolae Ciucă pleacă la Madrid. Pînă marți, va încerca să îndoaie părerile românilor din Spania.
-Ceva voturi în plus se poate?

Ora întîlnirii rămîne o necunoscută. S-a schimbat și ziua. Poate miercuri. Poate niciodată. Sau imediat după inaugurarea autostrăzii de Brașov.

Să fi întîrziat Klaus Iohannis pe la Sibiu? Sau „fruntașii” din cele două partide se tem să decidă fără acordul lui? Sau pesediștii au aflat că, în cazul în care nu-l susțin pe Ciucă drept candidat unic, vin DNA-ul și DIICOT-ul peste ei? Și așa sunt destule semne că amîndouă parchetele încep să se implice în alegeri. Adică, în politică.

Geaba așteptăm iarăși un răspuns. Vorba bravului soldat Švejk.
-„După război la ora 6”!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: https://www.cotidianul.ro/nu-contati-pe-ora-exacta-a-partidelor/