Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „Nebunia reformelor la Cîțu”

 Pe mulți, căldura verii îi lovește în creștet ca o sabie a a samuraiului sau ca un bolovan cu densitate de meteorit. Vara amplifică sau mutilează procesul de gîndire al celor care nu știu să stea la umbră. Declarațiile lui Florin Vasilică Cîțu pot fi incluse în această categorie. Sună a pierdere de măsură. Din păcate, Piața Victoriei este goală, televiziunile dorm sau transmit imagini despre ultimele aventuri sentimentale de pe litoral, iar cei interesați de politică, plecați sau pregătiți de vacanță, vor fi scăpat declarația caricaturalului nostru premier. La o simplă privire pe o revistă a presei, doar Ion Cristoiu a realizat răsturnarea haznalei din Piața Victoriei.

El singur a sesizat aberațiile rostite de premierul năvălit după preluarea controlului asupra prime time-ului de la TVR. Și Cristoiu a apăsat pe butonul de alarmă și a scris editorialul său ”Cîțu pune la îndoială parlamentul care l-a ales ca premier”, pe care l-am semnalat și noi în ediția de joi a Cotidianului.
Prezența premierului la TVR cu inițiative care țin de un delir politic ar trebui să ne sperie. Pare că pe șeful Executivului l-a lovit damblaua puterii, în timp ce președintele doarme profund pe bancheta din spate a mașinii care îl plimbă regulat la Sibiu și retur. Ca să realizați ce prostii se flutură la TVR și să înțelegeți ce nenorocire poate veni peste noi în următoarea perioadă, reproduc fragmente din gîndirea deja zănatică a premierului:

„Sunt mai multe legi care s-au blocat în Parlament: desființarea SIIJ, abrogarea interzicerii investițiilor străine în companiile cu capital românesc, alocațiile la fel. Nu putem să zicem asta e decizia Guvernului și să rămână prin Parlament”,…..„Nu putem să mergem toți că vrem să facem reformă, iar în Parlament să se blocheze. Voi face reforme prin OUG. Nu putem să așteptăm după Parlament. E în beneficiul tuturor românilor să facem aceste reforme. Guvernul își va asuma reformele”…..„Sunt sigur că nu vor fi împotriva noastră în coaliție, dar, trebuie să accelerăm ritmul”, a adăugat Florin Cîțu la TVR.

Toate acestea reprezintă idei trăznite ale unui ins plasat ca premier de un grup de interese. Omul fie se consultă cu aceștia, fie se duce acasă și se consultă cu motanul său sau cu cățelul (depinde ce-o fi avînd) și se duce la guvern unde imprimă țării proiecte și măsuri accelerate. Așa crede el, așa visează dînsul, așa plănuiește el cu Lucian Isar și Alina Gorghiu.

Noua răbufnire a premierului atins de mania puterii mai conține și cîteva mesaje pentru peneliști și pentru conducerea partidului. N-au decît să freamăte sau să se enerveze. Este problema lor internă. Dacă îi pune să stea într-un picior sau să facă ture prin Dorobanți și ei se aprind de plăcere, să fie sănătoși.

„Voi fi președinte după congresul PNL și acolo se vor schimba multe lucruri. Când voi spune că o decizie a Guvernului și coaliție a fost luată, mă voi asigura că ea se va implementa rapid”

Ce ne facem cu răbufnirea subconștientului de ins banal, ajuns premier al României? Recitiți cu atenție aceste propoziții:

”Nu putem să mergem toți că vrem să facem reformă, iar în Parlament să se blocheze. Voi face reforme prin OUG. Nu putem să așteptăm după Parlament”.

Cristoiu zice că nu sunt numai nerozii, ci și pași premergători pentru minimalizarea parlamentului care l-a votat pe Florin Cîțu. Și care minimalizare vine din gîndirea președintelui Klaus Iohannis:

”Florin Cîțu se înscrie în șirul celor care au considerat Parlamentul nu drept ceea ce e constituțional și democratic – Principala instituție a țării – ci un apendice al Guvernului. Mulți comentatori au ținut să remarce faptul că Florin Cîțu face astfel declarații anticonstituționale. Eu însă altceva țin să observ în declarația asta stupefiantă. Teza Parlamentului anacronic, piedică în calea Reformelor, a europenizării României, a fost sloganul luptei lui Klaus Iohannis împotriva PSD. Timp de 6 ani – din 2014 pînă în 2020 – Klaus Iohannis și-a justificat statul pe cuptorul de la Cotroceni prin faptul că Parlamentul era dominat de PSD. Au venit alegerile din decembrie 2020, Grație disponibilității UDMR de a fi de pe Centură, Parlamentul României are o nouă majoritate. Klaus Iohannis a putut striga:
Am în fine Parlamentul meu!”

Vară-vară, vacanță-vacanță, dar pericolul este total. Țara a încăput pe mîinile a doi oameni care au o înțelegere limitată și personală a democrației. Klaus Iohannis crede că i se cuvine toată puterea și el poate decide toate măsurile și strategiile României. Pe cale de consecință, și Florin Vasilică Cîțu scapă caii egolatriei în bălării și dă la iveală aceeași gîndire bazată pe stilul președintelui.
Ne-am ars! După „Eu, Klaus Iohannis”, vine cu tractorul și „Eu, Florin Cîțu”.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Da.N-am ars!Doar ca ne-am ars de mai “multisor” nu fe azi de ieri In ce-i privrste pe saltimbaci:Vine si vremea lor.Doi nimeni, care nu fac nici cât un sfert de nimeni!