Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „Mulți ne-am păcălit când am crezut că ne aflăm la un pas de o mare criză politică.”

Mulți ne-am păcălit cînd am crezut că ne aflăm la un pas de o mare criză politică. Naivii vorbeau Guvern de uniune națională, de Guvern minoritar sprijinit de PSD sau chiar de alegeri anticipate.

Mulți și-au imaginat că USR-PLUS va pune PNL-ul la o probă de caracter și de coerență politică. Unii chiar au crezut că vom asista la o schimbare importantă de macaz și că o vom lua, în sfîrșit, pe calea cea bună.

Rahat!? Au scos din joc un personaj care era periculos pentru domeniu și pentru populație. Poate că și pentru țară. Şi mai apoi, poate descalificant pentru Coaliție. Atît! Au insistat sau au mimat dispute pentru că trebuia recompensat într-un fel, dar au renunțat, au amînat sau au găsit o formulă sofisticată.

Omul reprezenta interesele marilor firme de medicamente, cu relații prin Nik Voiculescu și nu se puteau debarasa de el ca de o găină bolnavă. L-au extras și, după rățoiala de rigoare, au pus batista pe ţambal, simulînd o negociere îndelungată. Au stabilit să nu se mai calce pe bombeuri, să nu se mai facă de rîs în piață și să își vadă fiecare de tarlaua lui. A se citi afacerea luată în primire.

Va fi sau nu va fi Vlad Voiculescu consiler al săgetii sale? Va încerca din poziția umilitoare pe care ar accepta-o să revină pe postul de ministru pentru a fi cel care decide în marile contracte cu medicamente? Nici nu are sens să pierdem vremea cu un răspuns. Afacerile de la Ministerul Sănătății sunt pe aceleași mîini, iar protocolul semnat de președinții partidelor de Coaliție nu schimbă prea mult accesul la oala cu fasole. Reglementează doar modul în care beneficiarii ciolanului se pot implica sau emite pretenții. Reproduc și eu documentul ”istoric” de funcționare a Coaliției cu comportament de bandă politică tensionată.

”Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție. În aplicarea principiilor de mai sus, Coaliția, prim-ministrul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate. Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.

Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziției între titularii portofoliului ministerial. Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare. 2 Agenda coaliției și agenda guvernului Pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare, se vor aplica următoarele reguli de funcționare ale coaliției și guvernului: – ședințele de coaliție se vor desfășura în fiecare luni, o dată la Camera Deputaților, o dată la Senat. – fiecare partid din coaliție va asigura secretariatul prin rotație, timp de o lună. Secretarii desemnați vor ține minuta deciziilor adoptate și vor urmări implementarea deciziilor. – temele de pe agendă se vor anunța în prealabil la secretar și vor fi agreate de către lideri la începutul ședinței de coaliție. – ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri. La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale. – agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. A

genda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public. Agenda parlamentară – Coaliția de guvernare funcționează în baza programului de guvernare și a unor decizii colegiale luate în formatele mai sus menționate. Agenda parlamentară și deciziile de vot în Parlament urmează prioritățile din programul de guvernare. 3 – În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative.

Priorități asumate la nivelul Coaliției – Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne o prioritate a Guvernului și a Coaliției. – Guvernul va publica saptamanal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern. – Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista. – Reformele în domeniul sănătății vor continua: transparența și eficiența investițiilor în infrastructura spitaliceasca, reforma managementului spitalelor. – Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului. – Adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO și Comisia de la Veneția. 4 – Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție. – Calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor. – Coaliția creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului”.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro