Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Mintia sau unde ne-au dus capetele de lemn?

Numai cei care au lucrat la Mintia și familiile dependente de veniturile angajaților știu ce importanță a avut termocentrala de la Mintia. A ținut o mare parte din Deva și Simeria și din comunele învecinate pînă spre Brad. În plus, Mintia a ținut și o parte din mineritul de pe Valea Jiului. Cărbunele adus cu trenurile din Vale țineau centrala în funcțiune. Felul în care centrala de la Mintia s-a închis după o lungă perioadă de bîlbe, căutări, eșecuri și găinării este reprezentativ pentru felul cum guvernele au gestionat economia.

Toate marile obiective industriale ajunse la fier vechi sau vîndute pe nimic au capotat din cauza improvizațiilor. Adică, a nepriceperii celor care le-au condus. Nu sunt un nostalgic, nu sunt un obsedat de scenarii, deși ele se desfășoară sub ochii noștri, dar nu pot să trec peste dosarul trist al acestui colos energetic. Dar dezastrul de la Deva este copia celorlalte, mai mici sau mai mari. O termocentrală ținea cu căldură un oraș și o parte dintr-un județ, producea energie după canoane de altădată și putea fi modernizată pentru a diminua poluarea cu sulf și azot.

Prostia „încununată” cu un dezastru la Mintia nu este singura. O termocentrală mai mică ducea toate nevoile energetice ale orașului Iași. Existau fonduri europene alocate pentru desulfurare. Dacă nu mă înșel fondurile europene alocate ajungeau la 30 de milioane de euro. Nici la Iași modernizarea termocentralei n-a avut loc. O firmă germană specializată în instalații de desulfurare a cîștigat licitația, dar proiectul nu s-a derulat pentru că bravii din primăria orașului au pretins un 10% în avans. Iar nemții, firmă celebră în lume pentru tehnologia lor în materie, au răspuns „sictir”. Germanul care a aflat prima condiție a aleșilor ieșeni mi-a mărturisit că a avut un șoc și a plecat acasă de teamă. Se gîndea la accidente de mașină și la arestări (care au și urmat). Speriat, omul a plecat acasă să le transmită șefilor că „în România nu-i de lucru”.

Se vinde termoncentrala de la Mintia

La Mintia, Guvernul Ponta a încercat o modernizare cu chinezii. N-a ieșit. Toți cei patru directori de la Mintia care au dus complexul din rău în mai rău au fost PSD-iști. Cu modernizarea Mintiei, PSD-ul a cîștigat alegeri și cu nemodernizarea termocentralei și a minelor le-a pierdut. Mintia și minele din Valea Jiului au fost fief de partid socialist. După eșecurile lui Ponta, au urmat aventurile liberale. Prohodul de la Mintia l-au cîntat liberalii. Ei au închis-o și tot ei o scot acum la licitație!

”Este un asasinat energetic, închiderea unui colos industrial de 1275  megawati putere instalată, singurul mare producător de energie electrică din zona de nord-vest a României, odată cu închiderea acestui obiectiv au fost trimiși acasă 700 de angajați. Județul Hunedoara se va îmbogăți astăzi cu 1500 de șomeri pentru că pe lângă cei 700 de angajați disponibilizați de la Termocentrala Mintia mai sunt încă aproximativ 700 disponibilizați în Valea Jiului.  Aceste concedieri au fost făcute și girate de ministrul Energiei Virgil Popescu, de prefectul de Hunedoara care acum negociază cu o firmă de casă să aducă 50 de angajați înapoi care să mimeze conservarea instalațiilor”, a spus Cristian Istoc, președintele Sindicatului „Solidaritatea” din județul Hunedoara într-o declarație preluată de Profit.ro.

Tot liberalii, ca un blestem al sorții, după criza energetică, au ajuns în situația să întoarcă foaia pe care scrie vînzarea la licitație a Centralei Mintia. De sus, operațiunea este privită prin aceiași ochelari ai ministrului Virgil Popescu. Liberalii au ajuns astfel în ridicola situație da a încerca să o vîndă la licitație într-un moment în care țara noastră traversează cu greu o criză a energiei. Prețul de pornire, zice ministrul sforar de la Energie, este de 90 milioane de euro.

Zi neagră pentru energie: Se închide centrala Mintia

Printre condiţiile impuse de către Ministerul Energiei companiei care va achiziţiona termocentrala se află şi obligativitatea realizării unei noi capacităţi energetice de 800 Mwh în bandă pe gaz metan şi energie regenerabilă până la finele anului 2026. În comunicatul transmis de administratorul judiciar se arată că prin implementarea acestei măsuri vor putea fi puse în aplicare demersurile necesare astfel încât să se stopeze poluarea cu dioxizi de sulf, oxizi de azot şi pulberi şi Termocentrala Mintia să se adapteze la noile standarde europene prin care se urmăreşte trecerea de la producţia de energie electrică pe bază de cărbune la cea din surse regenerabile”.

Pe cine vor găsi liberalii care să dea 90 de milioane de euro și să se oblige să transforme o uriașă centrală pe bază de cărbune într-una bazată pe surse regenerabile?

Dezastrul economic al țării noastre are la bază calitatea lumii politice din România. Din foame și din prostie, ea a desemnat în poziții cheie nenumărate capete de lemn și sforari de ocazie.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro