Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „Mai mergeti la serviciu, domnule președinte! Şi faceți ceva!”

Toată presa din România a sorbit ultimul îndemn sportiv al președintelui Iohannis, zicere rostită la marginea pășunii din comuna Pianul de Jos (Jud Alba), transformată în modest teren de golf. Iaca îndemnul prezidențial, ca și cel la România educată sau la România normală. Vorbe de dragul vorbelor:

”Mă bucur să întâlnesc aici atât de mulți oameni pasionați de golf, un sport care nu este deloc exclusivist și care oferă ocazia de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea acestor sporturi. Golful se poate practica la orice vârstă și încurajez pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport care oferă multe satisfacții”.

De ce zic că președintele cască gura la un nivel redus de gîndire? Pentru că golful în România este un sport cu adevărat exclusivist. În toată lumea, este socotit cel mai scump sport. Ora de golf costă de la 30 la cîteva sute de lei. În țara noastră nu se găsesc prea multe magazine din care să poți cumpăra pantofi de golf. Sunt speciali și au crampoane sau cuie, în funcție de starea terenului. Golf nu poți juca nici în blugii cu care mergi la serviciu și nici în costum. Inițierea în golf presupune niște lecții. Costă și ele. Un set de crose și de mingi, la fel, costă ceva. O sacoșă pentru crose și echipament, altă ”afacere”. Nu poți pleca de la golf în tricoul în care ai transpirat și cu pantofii cu crampoane. Mai mult, în România, din cîte știu, sunt cel mult 5-6 terenuri de golf, din care numai două cu toți parii, la Alba Iulia și la Pianu de jos. Cel de la Breaza sau de la Clubul Diplomatic din Capitală sunt mai mici.

Şi unde să joci golf? Este un sport frumos, sănătos, costisitor și aristocratic, care abia a prins la lumea cu bani din România. Şi nici acolo! Golful este o mare afacere pe care România n-a descoperit-o. Cam astea despre golful despre care președintele zice că ”nu este atît de exclusivist”, pentru o populație care nu prea are bani nici pentru pantofi de alergare sau pentru o minge bună de fotbal.

Să revenim însă la personaj, la bradul prezidențial care se deplasează cu un mers înțepat și puțin șantaiu, cu un umăr îndreptat înainte. Puțin știu că Sparanghel Vodă, preocupat de alura sa sportivă și de macho, de felul în care îi cade haina pe cocoașă, nu de exercitat funcția, în timpul primului mandat de președinte s-a operat cu anestezie totală la unul din umeri. Şi a făcut pe pudicul și pe sfiosul, ascunzînd toată intervenția chirurgicală și fără să predea prerogativele, de frică că nu i se mai restituie.

Klaus Iohannis este un personaj extrem de preocupat de cum arată și mai puțin interesat de ce face sau de ce ar trebui să facă. În urmă cu ani, am și scris un editorial intitulat ”Mergeți la servicu, domnule președinte” (republicat și în volumul Trecerea la prostocrație, Cotidianul 2021).

Într-o vineri spre amiază eu și un prieten ne-am intersectat cu el pe lîngă Rîșnov, semn că în ziua aceea de vineri în care s-a și produs explozia de la Colectiv (Iohannis avea să revină în București sîmbătă, după tragedie!) el plecase devreme de la birou. Şi la puțină vreme, pornind eu spre Transilvania într-o luni, tot cu un prieten, bun de martor, ne-am trezit trași pe dreapta pe la Predeal. Trecea Iohannis de la nevastă spre București. Şi era ora 14, semn că ajungea la serviciu pe la 16-17. Adică și vineri și luni, președintele României scurtează săptămîna de lucru ca să facă absurdele și costisitoarele sale călătorii, însoțit cu poliție, gărzi și Salvare pînă la nevastă și înapoi.

Încercați să marcați cu buline harta deplasărilor și aparițiilor sale prezidențiale. Şi veți vedea că multe dintre ele se petrec la Sibiu sau în prejmă, în oraș, în județele învecinate. Mereu își face cîră să meargă acasă la nevastă și maschează aceste deplasări personale extrem de costisitoare prin evenimente derulate prin apropiere. Așa și cu înmînarea cupei de golf la Pianu de Jos, o cupă cu valoare inexistentă, decernată cam la 60 de kilometri de soție și transformată pentru noi în pledoarie pentru golf.

Mare șmecherie de neam prost! Te arăți într-un un loc vai de capul lui și pledezi pentru un sport aristocratic, cînd n-ai fost în stare să faci nici o pledoarie pentru sporturile românești, decăzute de tot. Nici pentru drumuri, nici pentru combaterea ignoranței, nici măcar să urnești în șase ani un program de stopare a degradărilor din educație.

Aerian și disprețuitor președinte, total străin de lumea care îl înconjoară și de problemele populației care l-a ales și vizibil mai mult la golf și la ski!

Nu întîmplător un fost susținător de-al său avea să scrie pe G4Media:

”Indolența președintelui Iohannis nu este vreo noutate, lipsa de implicare în mari probleme de stat a devenit deja proverbială la nivelul statului român. Manifestă interes scăzut când apar pe agendă chestiuni arzătoare, are oroare de marile dosare, de crize majore și de rezolvarea lor.”

Cu acest îndemn gen ”Treci și la golf, bade Gheorghe!”, președintele României, zis și ”președintele Golf”, se arată a fi bine îmbrăcat doar gol-goluț și super-golflat.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu