Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „M-am crucit ascultându-l pe Dan Barna la o emisiune România 9”

M-am crucit ascultându-l pe Dan Barna la o emisiune România 9. Zicea că România traversează o „creștere robustă”, că semnalarea unor incoerențe (prostii, dedicații, absurdități etc) în PNRR nu-i decît o formă de a „căuta pete în soare”. Lustruitul gînditor sărac în argumente defila cu formulări prețioase, sofisticate, aproape indeterminabile. Țara este blocată „într-un sistem înțepenit de conveniențe instituționale”. Mărgele verbale colorate cu ambiții intelectuale. Mai mult, documentul trimis de Guvernul României la Comisia Europeană ar fi „un adevărat proiect de țară”. Nu l-a făcut Iohannis, l-au cîrpit Ghinea și cu Barna!

Ce spune Dan Barna cu asemenea exagerări? Nimic!? Umple spațiul unei convorbiri televizate, scoate ochii, împrăștie praful și fumul peste un interlocutor și lasă telespectatorului senzația că peste două propoziții va ameți. Dan Barna patinează printre cuvinte, baletează pe date și informații în așa fel încît el să arate ca un salvator deștept, ca un erou politic sau ca un mare creator de soluții salvatoare.
Ce a făcut Dan Barna pînă acum? A frecat cuvinte și propoziții! Și a făcut bani. S-a ocupat de fonduri europene, pentru el, asociații și instituții din care a trait bine, chit că din proiectele sale n-a rezultat mare brînză.

Dan Barna lunecă și scapă de orice răspuns. Are o abilitate de animal de pradă care trece pe lîngă orice capcană. El se fofilează pe lîngă orice răspuns care l-ar putea încurca. Inventează și găsește acuzații subtile, care nu se cer a fi probate și fantazează pe seama progresului. Nu-l atinge nici un reproș. Seamănă cu Cristian Bușoi. Amîndoi sunt curați ca un cristal căzut în hazna. Ei sunt gata să lămurească orice mare secret al lumii și să găsească soluții pentru orice nenorocire. Știu tot despre toate. De la bani, posturi, donații, războaie, matematică, bugete, filosofie, horoscop, pînă la marțieni și existența apei pe alte planete. Dar, în urma lor, nu rămîne decît locul pe care au fabulat și au ținut discursul.

Și Dan Barna și Cristian Bușoi sunt creatori de science fiction în politică. Tot ce fac ei și coaliția lor strălucește de inteligență, eficiență, planificare chiar dacă nu mișcă lucrurile nici cu doi milimetri.
PNRR-ul este marele lor test de vorbărie politică. Nenumăratele observații și respingeri ale Comisiei Europene au fost dosite. Ele ne trimiteau, mai degrabă, la un document cu scăpări, adică imperfect, ca să nu zic ratat. O încropeală de măsuri și proiecte, colectate de prin țară și selectate pe principii de clientelă poltică, este prezentată ca o capodoperă istorică, deși ea nu mai lasă locul pentru nici o lumină. Cu alte cuvinte, în planul lui Cristian Ghinea ar putea fi mai mult întuneric decît lumina. Și bani pentru clientele.

Era și greu de crezut că un susținător fanatic al DNA (a publicat o carte cu acest subiect, ciugulind scame de pe reverele elefanților acestui parchet) și unul dintre cei care au pus umărul la aprobarea fondurilor europene pentru faimosul Big Brother al SRI să fie capabil de un document de anvergură pentru viitorul țării noastre. Trăsătura lui Ghinea este tupeul. Același lucru se arată a fi și a lui Dan Barna și a lui Cristian Bușoi. Oameni identici în partide diferite. Rețete de succes și demagogie politică izvorîte din același tipologie de caractere.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro