Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „Într-o situație atît de dramatică nu avem premier, iar președintele este în călătorie”

În vreme ce președintele se află în Suedia la o reuniune de importanță simbolică, unde alți șefi de stat participă și prin Skype, în țară criza se rostogolește. Însărcinatul cu formarea guvernului Dacian Cioloș încearcă să scape din situația între dificil și penibil și să nu rateze șansa de a deveni premier, în timp ce liberalii încă stau agățați de varianta Cîțu premier.

Între timp, pandemia face ravagii și se întețește în dramatism. Cîțu se împarte între întîlniri cu liberalii și cu useriștii în speranța că își păstrează șansele de a rămîne premier. Oricum, într-o situație atît de dramatică nu avem premier, iar președintele este în călătorie. Ba nu mai avem nici președinte al Camerei Deputaților. Ludovic Orban și-a dat demisia. Liberalii cîțiști n-au izbutit să își adjudece funcția și Orban a plecat, folosind prilejul unei delimitări de banda pedistă și de președintele Klaus Iohannis, instalată cu forța în fruntea PNL, decizii care nu au nici o legătură cu angajamentele PNL din campania electorală.

”Motivul principal al demisiei mele e legat de faptul că nu mai pot fi părtaș cu decizii luate de o conducere instalată cu forța în fruntea PNL, decizii care nu au nici o legătură cu angajamentele PNL din campania electorală.

Am promis românilor 4 ani de stabilitate, pace politică, în care să construim, să investim, să asigurăm creșterea veniturilor cetățenilor, un salt în dezvoltarea României.

Ce a făcut gruparea demolatoare care l-a susținut pe Cîțu, în frunte cu Iohannis? Au impus o conducere împotriva voinței reale a membrilor PNL și și-au încălcat toate angajamentele luate în fața cetățenilor. Eu nu pot fi părtaș și complice la decizii care trebuia să mă facă să încalc legea.

Nu pot fi părtaș la ce urmează să se întâmple în România. PNL a fost total decredibilizat, coaliția de centru-dreapta a fost făcută praf. Nu pot fi părtaș la acest proiect nebunesc care aruncă România în aer și lasă românii fără guvern și instituții care să le apere sănătatea și viața.

Demisia reprezintă o eliberare și un nou început. Sunt liber să susțin valorile liberale. Mă simt legat prin contractul de reprezentare, reprezint toți cetățenii care cred în proiectul liberal, care cred că România trebuie guvernată de o coaliție de centru-dreapta”

Ce-am înțeles eu din această declarație rostită cu ocazia demisiei din funcția de președinte al Camerei Deputaților? Că în PNL a mai rămas o aripă liberală și ea începe încet-încet să se delimiteze de gruparea cuceritoare venită din Partidul Democrat al lui Traian Băsescu. Nu poate dura mult pînă cînd delimitarea vizibilă se va produce și formal. Trimiterea la implicarea președintelui Klaus Iohannis în alegerea lui Vasilică Cîțu în fruntea PNL trebuie reținută. Ea anunță o distanțare mult mai mare de președintele Iohannis, inclusiv o înscriere în candidatură la funcția de președinte pentru 2024.

Dar cel mai complicat lucru provocat de această demisie care anunță și o delimitare programatică de pediștii din PNL este ciobirea (spargerea) potențialului de vot al PNL în majoritățile ce urmează a fi încropite în zilele următoare. E clar! Liberalii nu mai pot conta pe oamenii care îl susțin pe Orban. Sunt deja șchiopi. Cîți parlamentari mai sunt? Încă nu știm dar cîțiva tot nu mai răspund la comandă.

Demisia și declarația lui Ludovic Orban mai înseamnă ceva? Cel demolat în cursul unei operațiuni politice orchestrate, debarcat de la conducerea PNL, se arată pe un drum de revenire în bătălia politică. Ludovic Orban, cu un discurs de om normal, fără țipete, începe recuperarea identității liberale din ghiveciul politic creat prin tentative de asimilare a bandei formată în jurul lui Traian Băsescu.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro