Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „Halucinantă situație pentru Capitala României și pentru bucureșteni”

Halucinantă situație pentru Capitala României și pentru bucureșteni. Au încăput pe mîna unui pafarist fantomatic. Nu face nimic și nu dă semne că pricepe ceva. Nu recunoaște nimic. Nu este capabil să identifice problemele orașului. Este incapabil să ia o decizie. Face pe el de frica procurorilor și deleagă aproape totul. N-are proiecte. N-are idei. N-are oameni. N-are spirit de observație. N-are instinct comunitar.

Bulevardul 1848, între Lipscani și Piața Universității, arată ca un teatru de război. Se ridică plăcile de piatră, se rup și se întorc peste glezne. Primarul n-are a ști și n-are a vedea că lucrurile se hîiesc cu fiecare zi. Încă îi curg pletele ciufulite în ochii de șoricel speriat. Traficul urban este nebun. Căldura paralizează autobuze, oameni, intersecții. Parcurile sunt dehămate de parcă ar fi închiriate de la o gubernie de la marginea Siberiei. Cișmigiul este un dezastru edilitar. Așa o fi și în fața blocului în care locuiește această frecție de pricepere și înțelegere?

Sub nasul mic și fără simțul putorii al primarului decade cel mai frumos parc al Bucureștilor. Orașul acesta s-a zbătut un secol ca o bijuterie din inima lui să încapă pe mîna unui neputincios. Probabil că și în apartamentul său închiriat este la fel de multă dezordine și mizerie. Dacă nu-l revoltă starea Cișmigiului și nici a Parcului Regele Mihai (Herăstrău) ajuns și el într-o stare de decădere asemănătoare cu cea la care a ajuns politica românească, atunci nu-l revoltă nici modul în care trăiește el cu familia lui. Merge oricum. Să vină leafa și salutare! Și să treacă mandatul! Pe el în apartament nu-l mușcă țînțari. Pe el nu-l ciupesc și nu-l sperie șobolanii. El este puritatea matematică în persoană și dezastrul civic personificat într-un figurant trist și speriat de bombe.

Putem striga, putem înjura, putem huidui, putem depune plîngeri penale. Pînă cînd probabilitatea din capul matematicianului nu dă un rezultat pentru o întîlnire între Nicușor Dan și un șobolan nu vom avea nici deratizare, nici dezinsecție, nici reacție. Omul acesta este lemn și bolovan la tot ce înseamnă nevoile bucureștenilor. Parcă n-am avea primar, ci o momîie ciufulită, parcă orașul n-ar fi lovit de haos și lipsă de administrație.

Adevărul este că am ales un primar fantomă, care n-a fost în stare să probeze un minim de instinct administrativ și comunitar, chiriaș în ”rămîi sănătoasă cucoană, îmi iau geamantanul și plec!” El n-a condus decît mini comunități oengiste animate de băgat strîmbe și de păzit vechi. Unii vorbesc că și-a făcut un obicei din pus tălpi unor constructori. De ce?

Orașul este blocat urbanistic, imobiliar, administrativ. De la protecție socială la parcuri, Capitala este un dezastru. Premierul este la fel de chior în a observa starea Bucureștilor, iar președintele Klaus Iohannis nu vede nici cînd merge pe jos, necum din coloană sau de pe bicicletă. El înțelege problemele românilor numai de pe munte, din pădure, de la ski, de la golf sau de la microfon. Sau din vacanță. Și nu se poate întîlni cu Nicușor Dan decît noaptea! O dată, nu de două ori, că îi tulbură pacea!

Realizez că îmi scrîșnește aproape orice cuvînt, fiecare propoziție. Dar mă lupt să scriu mai departe pentru a-l zgîlțîi. Poate se trezește din această buimăceală civică. Ce face el este o bătaie de joc. Aud că a desemnat o tută de la Salvați Bucureștii să preia urbanismul metropolei. Și, la examenul dat, pupila sa oengistă, Oana Cătălina Poenaru, a primit nota 2 (doi). De cînd a aflat care este nivelul priceperii sale cucoana de la actele de edificare a construcțiilor ar fi dispărut. De trei săptămîni nu se mai știe nimic despre cea desemnată de Nicușor Dan să semneze. Asta înseamnă că madama nu făcea diferența între carosabil și trotuar și între fundație și acoperiș! Mai aflu că la primarul ecuațiilor bîlbîite Nicușor Dan pe masă se află aproape 1000 de acte de semnat. Și se teme să le atingă. Fuge de orice decizie ca de moarte. Sau de pe urma hîrtiilor așteaptă ce? Prin Primăria Capitalei se spune că Nicușor Dan n-a semnat decît 10-15 autorizații sau acte importante pentru dezvoltare și edificare. Și toate numai la insistențele și ordinele unor bosumflați din PNL! Și că o ceată de oengiști aerieni îl dublează în toate nelămuririle sale.

Halucinantă situație pentru bucureșteni! Au căzut din lac în puț. Și din puț, în rahatul de la Sectorul 1. Nu mai rămîne decît să aflăm că s-au furat voturi cît pentru un municipiu și să realizăm că s-au nenorocit și timișorenii și brașovenii și că Necuratul se pregătește să împingă în scenă cîteva zeci de alte nulități cu pretenții.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Cred că se face o mare confuzie între a fi matematician și a fi un simplu socotitor , să zicem poate talentat. Matematicianul are viziuni bazate pe raționamente , socotitorul are viziuni bazate pe posibilitățile proprii , atâta poate să facă . Este o mare diferență . Primarul general este un socotitor ratat .