Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „Doctorul în fizică, primării, bugete locale, case și spălat pe mâini vorbește sec, ca un căprar în fața unui pluton de soldat distrați”

Marele nostru ghinion în această situație de derută (unii zic de orchestrație) planetară vine de la fatul că România nu are în fruntea țării o persoană capabilă să comunice cu populația. Doctorul în fizică, primării, bugete locale, case și spălat pe mîini vorbește sec, ca un căprar în fața unui pluton de soldat distrați. Cam așa a și descins Klaus Iohannis la primăria din Piața Victoriei. Alarmă! Țara cere sacrificii și servicii! Contaminările au sărit la o mustață de 10.000!

Lucrurile se arată a fi de o gravitate care cutremură cancelariile lumii, inclusiv Berlinul, Parisul și Bruxelles-ul. Washingtonul are probeleme sale mult mai grosolane. Jumătate din America tremură de frica progresiștilor, cealată se revoltă de invențiile lui Trump.

Până să murim de grija altora, ar trebui să vedem ce-i cu țara noastră și cu necazurile noastre. Iar noi semănăm cu spațiul unui experiment intrat în situația de ghinion. Parcă am fi un test american făcut la marginea sferei de influență.

Așadar, într-una dintre cele mai tensionate momente din istoria contemporană (după cel cu prezența elefantului în încăpere – campanie agresivă de apărare a controlului total asupra Binomului), președintele nostru s-a deplasat la primăria sa din Piața Victoriei (adică la guvern) și a prezidat ședința de joi. Descinderea este istorică și trebuie trecută în analele mandatului. Domnul Klaus Iohannis a ținut să ne anunțe, personal, că se închid piețele și târgurile, că școlile se țin numai pe internet, că trecem la telemuncă și că firmele sunt obligate să-și decaleze programul în așa fel încît prin metrou și autobuze să ne deplasăm ceva mai răsfirați. Noutățile sunt fără îndoială fundamentale. Ele se adaugă importantelor contribuții la spălatul pe mîini și purtatul măștii, plus statul la distanță de minimum 1,5 metri. Fiind vorba de președintele României, acesta a avut și un mesaj către țară. Vă rog să-mi permiteți să spicuiesc din mesajele (perlele) acestui apel patriotic:
„Mulțumesc pentru invitație, mă bucur să vă revăd pe toți aici, însă, această bucurie e umbrită de evoluția pandemiei de la noi și cred că suntem, pe bună dreptate, cu toții îngrijorați. Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnavit, am avut mulți, prea mulți care au decedat. Trebuie să fim foarte realiști – sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile luate până acum nu mai sunt suficiente”.

Absolut corect! Drept pentru care, promotorul democrației disciplinate ne-a anunțat deciziile pomenite mai sus, rezultatul unor cercetări ale echipei de experți și consilieri de la Cotroceni, precum și rezultatul unor dialoguri perelungi și rodnice cu președintele Franței, Emmanuel Macron, dar mai ales cu Angela Merkel, cancelarul german:
”Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treaca toate în online. Angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil. Magazinele trebuie să fie închise seara, cel târziu la ora 21.00. Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată. Petrecerile, și cele publice și cele private, trebuie interzise. Târgurile și piețele trebuie închise. Portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară, în toate locurile publice și la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri din interior, cum e aici, în sala Guvernului, sau în exterior. Portul măștii trebuie să fie generalizat și obligatoriu, iar firmele trebuie obligatoriu să își decaleze programul de funcționare, astfel încât transportul public să funcționeze cu o încărcare mult mai mică, permițând distanțarea între persone”.

Și, pentru că nu era neapărat necesar să facă un drum atît de lung și de obositor (de la Sibiu la clădirea guvernului, situată în Piața Victoriei, sunt, totuși, 250 de kilometri; un dus-întors face exact 500!), președintele a folosit prilejul să ne dea asigurări în legătură cu soliditatea democrației noastre.

-”Democrația trebuie garantată și democrația se garantează prin alegeri, prin alegeri libere și națiunile puternice țin la alegeri democratice chiar și în condiții de criză. Ce exemplu mai bun decât alegerile care au avut loc acum puține ore în SUA. Acolo, să ne uităm, – la democrațiile consolidate cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegeri pe timp de criză. În SUA, au avut loc alegeri in conditiile in care au aproape 100.000 de cazuri noi in fiecare zi si totusi ele s-au organizat si au avut prezenta record. Daca ati vazut la televizor – lume multa la alegeri, toti organizati, cu masca. In SUA s-au organizat alegeri in plin razboi dar au tinut sa faca alegeri, fiindca asa trebuie in democratie”.

Președintele a avut și cuvinte încurajatoare, calde și mîngîietoare, pentru populația României. În loc de ”Samba si, trabajo no”, a la Fidel Castro, el ne-a vorbit despre „o viață apropiat de normală”:

„Nu dorim să închidem economia românească. Da, vrem că românii să își continue viata cat de mult se poate apropiat de o viată normală, doar ca nu suntem in conditii normale, suntem in conditii de pandemie si nu putem face abstractie de acest lucru. Invit guvernul sa organizeze alegerile in cele mai bune conditii. In acelasi timp incepe campania electorala. Va fi in conditii foarte speciala si urmeaza curand votul. Este posibil. Am dovedit-o cu ocazia alegerilor locale care au avut loc acum putin timp”.

Presupun că cititorii noștri au înțeles.Vorbim de o căldură în stil germanic care, transmisă la București, devine un soi de umor nemțesc, cu siguranță involuntar.

Post scriptum:
Într-o Românie cucerită (dominată distrugător!) de hipermarketuri, președintele hiper patriot Klaus Iohannis a cerut Guvernului să închidă tîrgurile și piețele agro-alimentare. Țăranul român a fost scos din joc pe motiv de sănătate, patriotism și „țară ca afară”, urmînd ca din producător de bunătăți să devină și el dependent de importuri.
Ultima bogăție naturală a României a fost blocată de mintea puțină a unor speriați de bombe!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro