Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Discursul care trădează gîndirea lui Ilie Bolojan

Era momentul să aflăm și noi cam cum vede lucrurile Ilie Bolojan. Ca la fiecare început de an, președintele României, acum interimarul său, prezintă în fața corpului diplomatic o perspectivă asupra politicii interne și externe a României.

Iar președintele interimar s-a grăbit să o facă, încercînd să „clarifice” lucrurile interpretate de mass-media și de cancelariile străine în fel și chip. Cu acest prilej, Ilie Bolojan a reconfirmat tot ce știam, ratînd un moment istoric în viața sa. În primul rînd, el s-a grăbit să se situeze clar față de decizia anulării alegerilor din noiembrie 2024. Despre acest moment electoral el a afirmat:

„La sfârșitul anului trecut, pe fondul ingerințelor externe, Curtea Constituțională a luat o decizie legată de procesul electoral. Este evident că această situație a generat provocări, iar unii au perceput-o ca pe o criză. A fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Cu toate acestea, vreau să afirm, cu toată responsabilitatea, că ne aflăm în cadrul constituțional, al legii și al democrației”.

În discursul său, Ilie Bolojan nu a mai lăsat loc de nici o îndoială. A spus clar că au fost „ingerințe externe” (doar că n-a zis „rușii”), iar implicarea „actorului statal extern” a fost „gestionată cu instrumente democratice”.

Clar ca bună ziua! Președintele interimar al României merge pe aceeași linie veche de tramvai folosită de Klaus Iohannis și în acord (oprind la toate stațiile deja cunoscute) cu pozițiile repetate ale leadership-ului de la București.

Europa fierbe, raporturile de putere se schimbă, perspectiva asupra „situației excepționale”, la fel. Doar Ilie Bolojan și Predoiu o țin pe aceeași linie. Ceea ce înseamnă pentru toată lumea un fel de „Doamnelor și domnilor ambasadori, cum am fost așa rămînem!”. Cu „interferențe externe” (rusești), cu decizia CCR ca „instrument democratic” asumat de CCR și coordonat de demisionatul Klaus Iohannis. Și cu acordul sau dezacordul celor care au vorbit în ședința CSAT.

Ilie Bolojan a formulat de parcă n-ar fi auzit de ce zic și ce cred milioane de compatrioți, de Recomandarea Comisiei de la Veneția, de poziția noii administrații americane, de articolele din presa română și străină și de reacțiile unor juriști de prestigiu. El a rămas devotat la ce-a găsit în „aparat”, la afirmațiile lui Cătălin Predoiu, Valeriu Stoica sau Remus Pricopie.

Părerea mea e că Ilie Bolojan a ales formula cea mai comodă, super-comună, fără bătăi de cap. Și a reluat ipoteza cu „ingerințele externe” pentru că a făcut greșeala să se grăbească și să o susțină și înainte de a fi președinte interimar. Iar atunci a înghițit-o de la Klaus Iohannis și de la instituțiile care au alcătuit „orchestra” de susținere a anulării alegerilor.

Cu această poziționare pe care o spera de-a dreptul confortabilă, Ilie Bolojan s-a așezat de fapt pe o dinamită. Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe afirmațiile sale în fața corpului diplomatic că „fratele” de Coaliție Marcel Ciolacu a și cerut desecretizarea materialelor din ședința CSAT în care s-au discutat așa-zisele ingerințe și s-a decis anularea alegerilor.

Ce va face Ilie Bolojan în situația în care probele pentru „ingerințele externe” nu mai apar, dacă „ingerințele” se tot subțiază pînă nu mai rămîne nici o dovadă serioasă?

De îndată ce a fost ales președinte interimar al PNL și, mai apoi, desemnat, prin prevedere din Constituție, președinte interimar al României, Ilie Bolojan a devenit ținta unor acuze virulente, a unor ironii mușcătoare și a unor cumplite alegații. Ca unul care a descins la Oradea prin 2023 pentru a realiza un serial despre „fenomenul Oradea” (vezi Cotidianul.ro) trebuie să spun că acuzația cu statuile (circulă cu insistență pe net și tiktok) este lipsită de orice temei. Statuia lui Mihai Viteazul este acum la loc de cinste, în fața Catedralei, statuia regelui Ladislau cel Sfînt se află în Cetatea Oradea, restaurată impecabil și pe care regele maghiar a întemeiat-o, marcînd fondarea orașului. Statuia Regelui Ferdinand I a fost dezvelită în Piața Unirii în prezența Familiei Regale, cea a Reginei Maria se află la loc de cinste, cea a Poeților maghiari, la fel.

Indiferent cîte se scriu și ce zic unii, numele lui Ilie Bolojan este legat de modernizările (imposibil de contestat) ale Oradiei.

Dar Oradea este una, iar președinția PNL și interimatul de președinte al României, cu totul altceva.

„Ingerințele externe” și „instrumentele democratice” cu care au fost „gestionate” în acea „situație excepțională” ne arată în Ilie Bolojan un președinte interimar captiv al locurilor comune care stau să se prăbușească.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro