Analize și opinii

Cornel Nistorescu: “Dacă primarul nu dă „Bună ziua“, poate fi cercetat pentru abuz în serviciu. Ministrul, la fel.”

Suntem de pomină. Pragul prea mare de care s-au lovit toți deștepții neamului, inclusiv CCR, a dispărut de tot. Și nici fără nu-i legal. Dar dipariția nu-i din prostie. Este o jonglerie menită a face dispărută o prevedere privind utilizarea înregistrărilor făcute de SRI în procesele de corupție, dînd liber la întoarcerea acestora în procese!

Zilele trecute, am scris despre isteria politică împotriva pragului de 250.000 de lei în cazul cercetării penale pentru abuzul în serviciu. Mulți dintre cititorii care au comentat editorialul m-au spurcat în tot felul, de parcă aș fi de partea hoților și a bandiților din politică.

Pe subiectul în cauză, toată telesuflarea noastră politică a jucat rolul Albei ca Zăpada, o nevinovată indignată de cifra mare (și care ar fi salvatoare pentru bandiți) care ar echivala cu o invitație publică și legală la furturi de peste tot. Și o mare parte din populație a ținut hangul. La un semnal, gureșii noștri sforari de stat, în frunte cu USR, plus adepții și ciracii Monicăi Macovei, au sărit ca arși cu acid sulfuric. Toți au vrut să-și arate o intransigență proletară de anii ’50. USR vrea sînge pe pereți, cătușe, călcat în picioare și răstigniri pe zidurile primăriilor! Să-i cercetăm zi și noapte pentru orice și să-i condamnăm pentru un abuz în serviciu chiar și dacă paguba este cît o pensie sau un un salariu mediu pe economie, zicea Drulă.

Intransigența asta morală exprimată cu ranga și de o cruzime suspectă în rîndurile USR și al sorosiștilor îmi dă de gîndit. De unde și pînă unde funcționari de cristal? De la USR și de la Reper? Pentru ei, și pentru ciraci, și pentru o parte din oamenii necăjiți, cătușele și pușcăria sunt mai importante și mai distractive decît recuperarea pagubelor și decît o interdicție de a lucra în sistemul public pentru o perioadă de 5 sau 10 ani, poate chiar pentru totdeauna.

Gîndirea aceasta de Vlad Țepeș la calculator este un fel de paranoia politică periculoasă. Împinge populația departe de eforturi creatoare și o cantonează psihic în fundăturile răzbunării. Cei care susțin asemenea enormități ar trebui scoși imediat din parlament și din primării pentru că visează o continuă cercetare penală și o răsturnare a României cu curul în sus sub pretextul că trebuie să devină o țară pură, care nu există nicăieri.

Ca să devină și mai lată, Comisia juridică de la Camera Deputaților, condusă de „prea cinstita” Laura Vicol, reprezentînd voința coaliției PSD-PNL-UDMR, a adoptat o formulă fără nici un prag. Adică, oricine să poată fi acuzat penal și condamnat pentru un abuz în serviciu, în funcție de ce cred procurorul și judecătorul. Și, apoi, să poată fi contestat la CCR ca neconstituțională și CCR să analizeze și să zică ce a mai zis. Adică prag!

Așa că ne vom putea striga în gura mare

-Băăă, ești penal!

Dacă primarul nu dă „Bună ziua“, poate fi cercetat pentru abuz în serviciu. Ministrul, la fel.

Cu o asemenea prevedere legală, am fi mai liniștiți și mai siguri? Nu cred! Și, atunci, mă întreb, ce facem cu figuranții, cu cei care se prefac că ne conduc și nu mișcă un deget pentru țară? Îl ridică doar împotriva ei. Pentru că nu fac nimic, niciodată nu vor fi pedepsiți! Vor fi promovați în alte locuri.

Vom fi țara proceselor vesele, unice, nesfîrșite, distrugătoare chiar, la cheremul puterii și vom trăi într-un lătrat pe ton CTP și într-o luptă oarbă pentru o imposibilă puritate morală. Vom duce anticorupția la paroxism cu riscul de a ne autodistruge fără a fi în stare să apreciem cum se cuvine fapta bună și strădaniile cuiva pentru progresul societății.

Cît privește reintroducerea înregistrărilor SRI în dosarele de corupție, în editorialul următor!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro