Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Ciolacu, mare actor

Marcel Ciolacu a devenit subiect de 24/24. Deschidem toate tunurile și praștiile de comunicare și peste tot Ciolacu. Ciolacu în sus, Ciolacu în jos! E un fel de bună ziua, români! De la prețuri la pensii, de la salarii la Moldova, de la ce vreți, la ce visați. Și dacă n-a vorbit încă despre ceva important, înseamnă că n-a ajuns la subiectul care vă interesează și care sigur este și pe lista lui.

Un pasaj, patru oficiali

Viteza cu care s-a aruncat asupra tuturor dosarelor este una neobișnuită. Nici în primele zile ale lui 1990 cînd țara noastră avea o lungă listă de schimbări obligatorii nu am mai asistat la o asemenea voluptate de abordări. Să fie vorba de o schimbare istorică de atitudine? Premierii și președinții pe care i-am avut pînă acum au dormit în post? Nu știau ce au de făcut și s-au scărpinat îndelung pînă să se apuce de treabă? Sau Ciolacu este un fel de geniu politic ascuns, care a vegetat îndelung în PSD așteptînd să-i vină rîndul la o asemenea poziție și, de a doua zi dis de dimineață, să sară ca un leu pe toate necazurile noastre? Sau abia acum poate să-și etaleze din plin talentul de actor?

Ciolacu s-a întâlnit cu ambasadoarea SUA. Ce-a ieșit

Ca un adversar al invaziei de profeții și ca unul care detestă jocurile de noroc, inclusiv păcănelele, nu mă grăbesc să dau un răspuns.
Pînă și lupta cu prețurile la alimentele de bază mă pune pe gînduri. Nu este vorba doar de țara noastră. Un asemenea fenomen se regăsește în mai multe țări europene. Nu știu ce o fi în restul lumii. Dar în Franța, în Anglia, în Portugalia prețurile mușcă din bugetele mici ale majorității familiilor. La noi, la fel. Cum o rezolvă Marcel Ciolacu, mai ales că prețurile au fost între primele sale anunțuri.

„Veste bună” – Ce răspuns a primit Ciolacu de la marile lanţuri de magazine

Consultarea de la guvern le-a dat unora speranțe. Poate că mulți comercianți și samsari s-au speriat și chiar au scăzut deja niște prețuri cu gîndul că se pot trezi cu controale și cu amenzi. Dar măsuri oficiale nu avem. Poate vor apărea. Strîmbe, corecte și deștepte. Alții n-au reușit să le afle. Poate există, poate nu!

Ciolacu, asortat în vorbe și-n port cu Maia Sandu: „Sunteţi singura garanţie”

Ciolacu și oamenii săi încă ne asigură că nu este vorba de o plafonare a prețurilor. Se tot învîrt în jurul cozii cu formulări de genul ”limitare a adausului comercial”. Unul dintre trompeții premierului vorbea despre menținerea prețurilor ”într-o zonă de comfort” de parcă prețurile ar fi chiloți sau pantofi de mers pe munte. Cum? Printr-un acord sau prin dialog, prin ”loialitate față de consumator”. Concept nou, menit să ne lase cu gura căscată! N-am absolvit studii economice, dar formulările acestea îmi sună poetic, chiar a piață patriotică și nu văd cum ar putea să funționeze. Poate pe termen scurt mai ține. Dar după ce comercianții „citesc” situația și acumulează energiile pieții și ale prețurilor, nu cred. Are guvernul Ciolacu cu ce să-i sprijine pe producători? Este vorba de bani. Are alături genii finaciare? Vrea să declanșeze un fel de val de antipatie împotriva comercianților? N-ar fi pentru prima dată în istorie!

(VIDEO) Ciolacu a luat lumină de la Isărescu

Sau ne bagă într-o campanie de reeducare menită a ne determina să consumăm mai puțin? Chiar nu știu cum vor evolua lucrurile. De unde aduce Marcel Ciolacu niște experți în jurul său? Deocamdată se susține cu declarațiile lui Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, absolvent al Institutului de Petrol și Gaze, și cu apariții ale oamenilor din agențiile guvernamentale.

Premierul Ciolacu se întâlnește cu șefii OMV

Ministrul Finanțelor încă n-a spus nimic. Nu ne rămîne decît să așteptăm.

Ceva tot trebuie să ne pună pe gînduri. În cîteva zile, Marcel Ciolacu și-a prezentat (și lustruit) biografia, a fost pentru cîteva ore în Moldova, a mers cu metroul, s-a întîlnit cu ambasadorul SUA și a pornit o luptă cu prețurile din piețe și din magazine. Ba au mai ieșit și trimișii săi care să ne dea pe la nas cu noile oportunități de intrare în Schengen. Toate sunt de pe lista priorităților pentru țară.

Ce le-a promis Ciolacu sindicaliștilor din Educație

Parcă intrăm într-o nouă epocă. Sau într-o altă piesă de teatru politic?

Cînd mă gîndesc la vizele pentru America mi se cam întoarce gîndul spre îndoieli. Știe Ciolacu ceva în plus față de Klaus Iohannis? Are o formula magică? Sau întîlnirea lui cu ambasadorul SUA este una de protocol și discuțiile despre vize a fost pomenită într-o recapitulare de agendă? Sau pur si simplu s-a dus ca să repete niște asigurări că nu se schimbă nimic și că SUA pot conta și pe PSD și, mai ales, pe dînsul?

Discursul lui Napoleon de Buzău

Nu-mi rămîne decît să aștept și să mă îndoiesc!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu