Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Cazul Coldea – dosar național de importanță majoră

„Dosarul Coldea” este eclipsat temporar doar de Campionatul European de fotbal. Este tot un meci cu mize mari, nu foarte popular, dar unul al intereselor, al abuzurilor și al jocurilor nebune, al mutilărilor pe seama democrației. Dincolo de rafalele isterice și narcisiste ale Ancăi Alexandrescu (dalmațiană de profesie!), dincolo de sforăriile și afacerile îmbîrligate ale lui Maricel Păcuraru, dincolo de răzbunarea unui alt SRI-ist, săgeata pentru profituri ale unor generali și politicieni, transfugul Sebastian Ghiță, (în ambele cazuri sunt dovezi că televiziunile pot fi folosite drept ciomag public de dat în cap adversarilor), dincolo de partizanatele Peee-SeeeDeee-iste ale Antenei 3, dincolo de delirurile și confesiunile lui Cozmin Gușă, cazul generalului Coldea este un dosar complicat, încă ținut „la rece” într-o casă de fier a statului român. Vă dați seama ce secrete ascunde dacă și Luluța Kovesi se simte amenințată și tremurînd de frică s-a grăbit să tragă pe ea un tricou XXXL al echipei naționale a României și să dea fuga să se „foteze” pe la Koln pe post de suporter înfocat (adică de patrioată!?)? Înseamnă că situația este groasă de tot, că abordarea cu instrumente legale și de tip democratic se află încă departe.

Oare de ce? S-o fi temînd Luluța în varianta sa bruxelleză de povestea nedeslușită încă a relației sale cu Florian Coldea? Tot ce se poate! Toate marile dosare au în ele și un dram (o picătură) de sirop. Nu văd de ce ar face excepție. Oricum, reacția celei desemnate ca Procuror-șef European (altă invenție trăznită a UE în drumul său spre proiectul de stat artificial) este doar o pată de culoare. La fel ca și prezența lui Vasile Dîncu&son în delegația și la ultimul meci al României cu Belgia. Gașca din jurul lui Burleanu primește onoruri și un băgat capul în fotografie pentru contribuția la blocarea lui Gică Popescu la funcția de președinte al FRF. Devine mai clar că există și o contribuție a SRI și a găștii de Cluj la preluarea controlului asupra fotbalului românesc.

Ce a căutat Florian Coldea la Șantierul Naval de la Mangalia? Ce amestecuri are SRI în conceperea și gestionarea softului CNAS, ce rol au avut SRI și tandemul Maior-Coldea la înființarea și funcționarea unor partide politice? Dar la preluarea Realității TV și în funcționarea unor site-uri și televiziuni? Nu are rost să mai reiau lista de nenorociri apărute în prestația lor din „cîmpul tactic”. Nenorocirea deputatului PSD Ion Stan rămîne cap de afiș.

Ce rol au jucat Florian Coldea și George Maior în această nebunie perturbatoare în funcționarea statului român? De unde a început și cum?

Circulă o poveste rămasă în ceață. Cică ar fi existat informații și rapoarte din interiorul SRI privitoare la banii negri cu care ar fi operat Florian Coldea în perioada sa de început. Vestea ar fi ajuns la Radu Timofte (atunci, director SRI) și acesta ar fi dispus un flagrant. La deschiderea dulapului de serviciu a lui Florian Coldea, ar fi fost găsiți peste 200.000 de dolari. Radu Timofte ar fi dispus începerea unei cercetări și a unui dosar disciplinar, dar totul a fost stopat în urma intervenției unui ofițer american care ar fi invocat o colaborare importantă cu ofițerul român. Cică gringo ar fi invocat un join venture!

De aici ar fi pornit pentru prima dată un lung șir de întrebări. Pentru cine lucrează Florian Coldea? Pentru ce alt serviciu străin? Pentru unul american sau pentru unul francez care i-ar fi adus și Legiunea de Onoare? Ce „bucurii” necurate i-ar fi făcut lui Traian Băsescu? Cît de curată a fost utilizarea banilor cash destinați răscumpărării jurnaliștilor români răpiți în Irak? Cîți din banii negri dirijați de Florian Coldea și gașca au fost destinați pentru operațiuni secrete ale SRI și cîți pentru interese personale, vacanțe, proprietăți, finanțări de media și partide?

Să fie oare printre răspunsurile la aceste întrebări adevăruri incomode pentru instituțiile statului român? De ce nici un partid și nici un politician cu nume nu inițiază o Comisie parlamentară de anchetă în cazul abuzurilor din SRI? De ce tac precum porcul în păpușoi? De ce conducerea SRI este mută și nu contribuie cu un pic de lumină în acest scandal? Chiar nu există oameni în acest serviciu secret care să realizeze că aventurile lui Florian Coldea se preling și peste imaginea SRI și a celorlalte servicii secrete? Cetățenii români vor înțelege că așa funcționează instituțiile (și nu-i exclus!) , că așa se descurcă generalii din vîrful piramidei. Nu cumva acest tip de comportament s-a extins și la județe și în toată rețeaua?

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: https://www.cotidianul.ro/cazul-coldea-dosar-national-de-importanta-majora/