Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Băile de resentimente de la Tușnad

Ar trebui să-i răspundem lui Laszlo Tokes cu un salut din România, dar la aroganța lui nu văd de ce am intra în dialog. Salutul lui ”de pe teritoriul autonom Băile Tușnad” este egal cu contrasalutul nostru de la Curtici și Carei.

Ca să nu zic că am putea să-l salutăm și de la Trianon, și de la Paris, și de la Helsinki și să-i transmitem că anul viitor, la întîlnirea de la Tușnad (dacă va mai avea loc), s-ar putea să meargă de unul singur. Într-o bună zi, România ar putea să-l declare pe premierul maghiar, indiferent cine va fi acesta, drept persona non grata la universitatea de vară de la Băile Tușnad. Nu de alta, dar evenimentele private de acest fel se pot desfășura mai liniștit în Ungaria sau în Austria.

La Tușnad, reprezentantul ziarului noastru nu avut acces, fiind oprit la tot felul de controale le jandarmeriei române și ale organizatorilor maghiari, ba sub pretextul că ar fi vorba de un eveniment privat, ba că nu s-ar fi acreditat.

Citiți în ziarul nostru din zilele următoare relatarea lui Valer Marian despre cum au fost primiți ziariștii români la așa-zisă conferință a premierului maghiar de la Băile Tușnad.

Mă tem că, în loc să fie o tribună de idei, o scrutare a politicii europene, întîlnirea anuală de la Tușnad este doar un pretext de mobilizare a maghiarimii din Transilvania pentru întreținerea visului înflăcărat de a vedea recompusă Ungaria Mare.

Ce a spus Viktor Orban într-o afirmație (cea mai aplaudată din întregul eveniment!!!!!) pe care și mulți români urechiști au luat-o doar o bășcălie sau au contestat-o ca fiind un limbaj ne-european al MAE? Un jurnalist de la Libertatea chiar zice că „Viktor Orban a spus altceva, cu o notă de ironie la adresa MAE român, primind aplauzele publicului. Potrivit înregistrării video a declarației și a traducerii discursului redat pe mai multe site-uri maghiare, Viktor Orban a spus:
„MAE mi-a zis să nu vorbesc despre unități teritoriale-administrative inexistente în România. Cred că se refereau la Transilvania și Ținutul Secuiesc, dar noi nu am pretins niciodată că ar fi fost unități teritoriale românești”.
Păi ce înseamnă asta?
Că maghiarii nu susțin că Transilvania și Ținutul Secuiesc au fost unități teritoriale românești este adevărat. Nici Dracu n-a zis așa ceva! Nici ei n-au zis asta niciodată! Dar ungurești, da. O susțin și unii o revendică mereu, cu obstinație. Și pentru Ținutul Secuiesc și pentru Transilvania. Salutările lui Laszlo Tokes din „ținutul autonom Băile Tușnad” a fost rostit de la chiar măsuța așezată pe post de prezidiu al evenimentului.

Subtil, aluziv, toate conotațiile trimit la asta. Toate celelalte sunt floricele, glose politice și săgeți peste gard. Nimic mai mult! Jocul vizitelor în România ale lui Viktor Orban nu ascunde decît vreascurile verbale pe focul speranței ungurești într-o Transilvanie dependentă mai mult de Budapesta decît de București. Ca să nu mai pomenim de ironiile ruginitului Laszlo Tokes.

Al douăzecilea premier român (încă fraier!) din agitata carieră a lui Viktor Orban a căzut în capcana amabilităților. După ce a fost folosit pentru a-i asigura o vizită liniștită și a fost păcălit cu promisiuni de sprijin pentru aderarea la Schengen, începutul „unei frumoase prietenii” s-a transformat în ironia unui aristocratic dispreț.

Ce s-a ferit să spună Viktor Orban a transmis Laszlo Tokes. Și ce gîndesc amîndoi chiar merită tratat mai ales cu salutări de la Trianon.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu