Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Actorii Zelenski și Iohannis

Cunoscutul actor Volodimir Zelenski a venit în vizită la Klaus Iohannis și mai puțin la români. Și acum, tot în proverbiala sa bluză (din cauza scăderii temperaturii), nu în tricoul cu care a vrut să semene cu alți luptători celebri. Volodimir Zelenski se vrea faimos și celebru, cu tricoul pe corp identificat drept marcă de personaj politic și de bărbat luptător, dar și mare afacerist militar. Ca fotbaliștii prin tunsoare, prin număr, prin șut, prin propoziții, prin salturi spectaculoase la fiece gol, Zelenski vrea să arate ca un actor care joacă un rol istoric pentru ucraineni și chiar pentru europeni.

Vizita sa la București, tardivă, neprimită cu entuziasm, ba aș zice cu rețineri și resentimente, în loc să aducă o apropiere de țara noastră, i-a adus alte semne de întrebare. Volodimir Zelenski se poate lăuda că a obținut ceea ce nu era de acordat. Cel puțin după felul său de a reacționa față români și față de România. Este vorba de un parteneriat strategic, anunțat de președintele Klaus Iohannis în baza a ce? A consultării parlamentului? A discuțiilor cu Marcel Ciolacu? A simpatiilor exprimate de poporul român? Din cîte știu eu, mulți dintre compatrioți se îndoiesc și mulți au rețineri. Toată mișcarea de solidaritate din momentul războiului a fost răstălmăcită de comportamentul ucrainean și de pozițiile ambigue ale Kievului în chestiuni legate de biserică, minorități, de transportul cerealelor și de clarificarea dosarului Bîstroe. Vizita de succes pentru Volodimir Zelenski stă și ea sub semnul îndoielii și pentru că reprezintă mai degrabă concesiile făcute pe cont propriu de președintele Klaus Iohannis decît de atașamentul și solidaritatea poporului român.

În stilul acesta vom avea parteneriate strategice cu toate țările lumii, rămînînd doar să mai încheiem un parteneriat strategic cu România și cu poporul român.

Cîți dintre noi ar semna o declarație ca aceasta rostită de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni?
”M-am bucurat să îl primesc astăzi, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski. Este o vizită istorică, în cadrul căreia am decis împreună să lucrăm concret pentru a ridica relația dintre țările noastre la nivelul de Parteneriat Strategic și am semnat astăzi o Declarație Comună care evocă aceste principii de cooperare. L-am asigurat pe Președintele Zelenski de hotărârea României de a continua sprijinul pentru Ucraina și poporul ucrainean, atât cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse. Consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României. Totodată, am reconfirmat susținerea politică și practică a României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul anului 2023 și voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie strategică pentru Uniunea Europeană, care va confirma progresele înregistrate de Ucraina și Republica Moldova în ciuda condițiilor extrem de dificile. Am discutat astăzi și despre protecția drepturilor minorităților naționale, având în vedere că în România trăiește o comunitate ucraineană și în Ucraina trăiește o comunitate românească. Ne dorim ca cele două minorități să aibă drepturi similare, mă refer în special la limba vorbită și la educația în limba maternă. Vizita Președintelui Zelenski în România transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv, orientat spre soluții, în beneficiul cetățenilor români și ucraineni”.

Ce replică și ce mesaj important a transmis României președintele actor al Ucrainei?
Măturisesc că pînă la această oră nu am reținut nimic!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro