Analize și opinii

Cora Muntean: “Cei care nu se adaptează la această lume ignorantă, săracă spiritual și diletantă vor suferi cel mai mult”

O știre care ar trebui să ne cutremure: „42% dintre elevii din clasele I-VIII, testați pentru literație, au obținut scorul ‘nefuncțional’, adică nu ar putea să înțeleagă corect afișul unui eveniment sau semnele de circulație. 47% dintre elevii claselor I-VIII se încadrează la nivelul ‘minim funcțional’ al literației, spre exemplu nu ar putea înțelege prevederile unui contract de muncă. (Raportul privind nivelul de literație al elevilor din România)”.

Ăștia sunt elevii care au bălit, împreună cu părinții, la toate emisiunile pentru cretini de la TV. Stați că vin tare din urmă copiii ai căror părinți stau numai pe telefon.

Studiile care relevă dezastrul în care ne aflăm, precum cel de mai sus, sunt complet inutile. Mare parte a populației, o amestecătură de manelism și proletariat digital, consideră că așa este normal, că ignoranța, lipsa de cultură și erudiție sunt o caracteristică a lumii în care trăim.

Doar 11 la sută dintre elevi înțeleg ce citesc. Ne oripilăm, nu-i așa? Unii, majoritatea, consideră că nici nu e nevoie. Partea manelistă merge pe ideea că nici nu au nevoie de carte pruncii lor, că importantă e „școala vieții”.

Proletariatul digital zice că dacă au un loc unde să stea la laptop (nu-i nevoie de scaun, ei se pun și pe jos), căști în urechi și vine pizza la prânz, e de-ajuns.

Înainte să arătăm cu degetul către părinții inculți, haideți să ne oprim puțin la ăia care se consideră elevați. Și dau un singur exemplu. Doamna Ileana Vulpescu a murit acum doi ani. Zilele acestea a circulat pe Facebook un text despre moartea ei. A fost măcel de durere, de parcă ar fi murit ieri. Am întrebat o persoană, cu doctorat, care se ocupă de instruirea tinerilor, de ce a distribuit acel text, că femeia a murit acum doi ani. „Da? N-am știut. Dacă l-a dat toată lumea, l-am dat și eu”. De curiozitate, m-am dus pe profilul ei, a persoanei, și am observat că în mai, 2021, când a murit doamna Vulpescu, nu doar că jelea, dar povestea și cum a cunoscut-o.

Să zicem că acele studii nu sunt relevante. Este de-ajuns să mergi pe stradă, să interacționezi cu oamenii (la saloane, piață sau birouri corporatiste) să vezi că situația este mult mai dezastruoasă.

Darwin spunea că nu supraviețuiesc speciile puternice sau cele inteligente, ci acelea mai ușor adaptabile.

Da, așa este. Cei care nu se adaptează la această lume ignorantă, săracă spiritual și diletantă vor suferi cel mai mult. Deocamdată, mai aplaudăm și exclamăm: „lumea nu e pierdută” când apare câte un tânăr cu calități care, pe vremuri, erau normale. Nu peste mult timp, ei vor fi considerați niște ciudați.

Autor: Cora Muntean

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu