Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Vlad Voiculescu vrea să închidă 100 de spitale.”

Bușoi a confirmat că un spital regional costă cam 450 de milioane de euro. ”Uitând” să adauge la sumă 50 de milioane de euro, studiul de fezabilitate și proiectarea. Când Dragnea a vrut să le construiască folosind credit de la turci, cu 150 de milioane de euro, Bruxellesul a luat foc. De atunci, practic, m-am certat cu Corina Crețu, era încă în funcția de comisar pentru dezvoltare regională. Nu ne mai vorbim; vă imaginați de ce doar citind ce scriu pe aici.
Ca și în cazul autostrăzilor, România nu pupă un ban în această investiție. Că nu are pe ce. Mă tem că nu o să aibă nici cu cine le construi. Spuneți-mi măcar o singură firmă capabilă să proiecteze așa ceva! Și una care să le construiască. Nu vă luați după clădirile birouri. Pe alea le poți construi și cu maimuțe dresate, cu mici excepții. Un spital e cu totul altceva. Vedem acum și de ce.
Vlad Voiculescu vrea să închidă 100 de spitale. Cum vă spuneam, ăsta e dement! Văd că există și o înverșunată rezistență la ideea refacerii unor spitale. Ceea ce mi se pare o prostie. Eu aș începe cu spitalele județene. Majoritatea sunt construcții tipizate, din comunism. Pot folosi faptul că sunt tipizate pentru as face proiecte tip de reparații capitale și modernizare a lor. Și aș pregăti și forța de muncă pentru proiecte complexe.
Dar pentru asta trebuie să-ți construiești un Minister al Planificării, instituții pentru proiectarea lucrărilor publice, controlul calității, etc. Altminteri nu facem nimic!