Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Trezirea, băieți! În Afganistan nu-i nicio cacialma!”

Trezirea, băieți! În Afganistan nu-i nicio cacialma! E pe bune! O construcție artificială, care nu are niciun Dumnezeu, se prăbușește ca un castel din cărți de joc. Că nu curge sânge pe străzi e doar o întâmplare. Ce legitimitate au talibanii, în sistemul nostru de valori, pe care l-am absolutizat, și încercăm să-l impunem tuturor?
Americanii încearcă să ne vândă acum ce? Purceaua moartă din coteț? ”Lăsați, bă, că am negociat noi pe sub masă! O să fie bine!” O să fie pe dracu! Afganistanul pur și simplu nu există! Nici în forma dată de americani, nici într-o altă formă! Cine-l construiește? Există un minim de proiect ”național”? Un consens, ceva, între talibani și restul găștii? Și atunci, de unde ”Totul se desfășoară după plan!”? Care plan, fraților? Când singurul plan al americanilor e cum să pună piciorul în ușa rușilor, folosindu-se de debandada din Afganistan? Și, dacă se poate, să-i bage în rahatul lăsat de ei în urmă și pe chinezi. Demența hegemonului atinge cote periculoase! Hegemonul nu greșește! Hegemonul are întotdeauna dreptate! Hagemonul o are pe a mai mare, și tufe tot ce mișcă! Așa?
Debandada din Afganistan o reflectă cum nu se poate mai bine pe aceea de la Washington. Pentru că nu talibanii sunt problema. Problema o reprezintă americanii! Sistemul lor de putere este profund viciat. Instituțiile ”democrației” americane sunt putrede, depășite, și profund corupte!
Că suntem legați de americani e una. Că suntem atât de idioți să nu ne gândim la consecințele acestei dependente, asta e deja periculos. Știu, nu avem alternative. Dar noi am vrut asta! Dar dacă e așa, atunci să avem decența, și demnitatea, de a-i spune hegemonului unde greșește, și de a-i cere să găsească soluții problemelor cu care se confruntă lumea gestionată de hegemon. Dar cine s-o facă? Chelnerul cu papion de azi de dimineață? Hai, mă!