Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Tragic este că împotriva poporului român serviciile naționale de informații poartă un război psihologic”

Radu Tudor este tot mai odios! Vorbind despre creșterile prețurilor la energie, acuză șantajul Rusiei. Deși România NU este dependentă de gazele rusești, și când cumpără, cumpără de la nemți! Că nemții cumpără de la ruși, asta este o altă poveste!
Dacă ar pune dracului mâna să citească și altceva decât ce-i trimit serviciile, ca mesaje pe care trebuie să le transmită(tragic este că împotriva poporului român serviciile naționale de informații poartă un război psihologic, care are printre teme creșterea urii împotriva rușilor, pentru a ne face să acceptăm un război cu Rusia ca fiind o problemă de existență a națiunii), ar vedea că lumea a înțeles de unde i se trage cu prețurile la gaze și energie: de la piața spot, adică de la o uriașă manipulare a piețelor! O recunosc până și britanicii, care NU depind de gazul rusesc!
Renunțarea la contractele pe termen lung, când este vorba despre energie, a făcut câteva mari victime în România. Nimeni nu a mai vrut să facă astfel de contracte cu Alro, spre pildă. Sau ce ce a mai rămas din industria îngrășămintelor chimice. Or, fără să știi ce preț trebuie să plătești de pe o zi pe alta, ce planificare poți face? Ce calcule privitoare la costuri? La investiții? Credeți că furnizorilor de gaze le convine? O investiție în modificarea capacităților de producție și de transport cere timp. Nu tragi un șobolan de coadă, pe o Bursă dementă.
Cât a durat, spre pildă, construcția BRUA? Trei ani? Patru ani? Cât costă o stație de pompare și cât timp le ia producătorilor să fabrice compresoarele și ce dracu mai au pe lângă ele? Crede cineva că ceri acum așa ceva, și peste cinci minute ăia încep s-o împacheteze și s-o livreze? Cine ține în depozite așa ceva? În plus, de obicei este vorba despre unicate, deci proiectare și tot tacâmul, omologare și alt tacâm, și tot așa.
Lupta cu rușii este, de fapt, lupta burselor specializate cu Gazprom și cu alți furnizori, norvegieni și scoțieni, spre pildă, pentru desființarea contractelor pe termen lung și impunerea monopolului piețelor de tip spot. Și, în ultimă instanță, este lupta economiei speculative cu economia reală, aia care dă de mâncare unei uriașe majorități a europenilor. Dar ce să înțeleagă un idiot ca Radu Tudor?
PS: au ajuns prin terminalele europene vasele alea cu gaz american? Că ele stă salvarea de tirania gazelor rusești, nu? Sau ele există doar pentru a manipula în continuarea piața?