Analize și opinii

Constantin Gheorghe: Revin la vechea mea întrebare: ”în folosul cui guvernează Cîțu și gașca”?

După fanatismul dogmaticilor staliniști din anii 1950 e rândul fanatismului libertarian. Cîțu e mai puțin economist(dacă a fost vreodată!) și aproape în totalitate un dogmatic determinat ideologic. Economia liberă de piață este o abstracție, ea nu există decât ca un model pentru uzul celor care studiază ”economia”, deși ea, economia, este orice, numai știință, nu. ”Piața liberă” NU este un instrument pentru gestionarea economiei. Nu are cum fi așa ceva. O piață liberă presupune lipsa intervențiilor diverșilor actori care nu țin de piață, inclusiv a statului și a actorilor ne-statali interesați.
”Piețele” nu există dincolo de oameni, nu sunt, cum spuneam neutre, câtă vreme sunt dominate de grupuri de interese, care au ca singur obiectiv maximizarea profitului. Intervenția lor distorsionează grav funcționarea pomenitelor piețe. Iar intervențiile sunt justificate ideologic.
Când Cîțu ne spune că să nu așteptăm soluții de la el, premierul României, la problema prețurilor la energie, asta nu este o decizie justificată economic, ci, cum spuneam, una justificată ideologic. Este, doar aparent, apelul la neutralitatea statului față de piață. Dar a fost neutru statul față de piața energiei, în momentul ”liberalizării pieței”? Nici vorbă! Liberalizarea pieței este un instrument din clasa politicilor publice. Iar o țară se conduce prin astfel de politici. Deci avem o politică publică, adică o expresie a voinței politice a celor care ne guvernează. Politică publică, act de voință. În folosul cui? Cine pierde, cine câștigă, și de ce?
Revin la mai vechea mea întrebare: ”în folosul cui guvernează Cîțu și gașca”? În folosul binelui public? Să fim serioși! Nici vorbă de bine public, câtă vreme consecințele deciziilor sunt sărăcirea masivă a populației, scăderea competitivității economiei românești, hemoragie de resurse, umane și materiale, inclusiv financiare. Politicile promovate de liberali, useriști și udemeriști sunt un mecanism de jaf, de de-capitalizare a unei națiuni. Jaful este justificat de ”funcționarea liberă a piețelor”, și nimeni nu are voie să intervină în funcționarea lor. Asta înțelege Cîțu prin a ”scoate socialismul” din capul românilor. Să-i aduc aminte că și băsescu vroia să ne scoată din minte autostrăzile. Vi se pare că a reușit?
Refuzat ca economist, pentru că nulitate, Cîțu s-a transformat în ideolog. Unul fanatic, care nu mai are contact cu realitatea. Și nici cu umanitatea. Este ce poate fi mai rău pentru România și pentru viitorul ei. Dar dacă românilor le place umilința și slugărirea altora, cine sunt eu să le stric micile plăceri ale vieții? Veniți cu toții la Untold, să trăim miracolul capitalist!
PS: a apărut pe Hoit News după ce am postat textul. ””Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final, și de asta am și chemat ANPC, se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă și găsim așa ceva, vom lua cele mai dure măsuri”, a declarat marți premierul Florin Cîțu. Acesta a spus că nu va plafona prețurile, dar că trebuie definitivată rapid soluția pe termen scurt pentru compensarea facturilor pentru iarnă.”
Deci tot firmele de stat sunt vinovate! Privatizare, nu?