Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Recâștigarea încrederii în vaccin va fi o sarcină aproape imposibilă.”

Eu am o singură întrebare despre eficacitatea vaccinului. Și este una extrem de importantă. Până acum logica vaccinării era aceea de a ”rupe” lanțul de transmitere a bolii. Cu alte cuvinte cel vaccinat nu transmite mai departe boala, nu mai este sursă de infecție pentru cei din jur. Acum mi se spune că, vaccinat fiind, efectul maxim este să nu fac decât o formă ușoară a bolii. În rest, nimic nu garantează că nu sunt în continuare contagios pentru cei din jur. Bun, și atunci ce am realizat, vaccinând?
Efectele adverse ale vaccinului sunt inerente. Nu există vaccin fără astfel de efecte. Unele se pot rezolva relativ simplu, pentru anumite categorii de subiecți pur și simplu nu-l recomanzi. Dar problema rămâne: după vaccin rămân, sau nu, sursă de contagiune? Studiile premergătoare punerii pe piață au demonstrat faptul că vaccinul rupe lanțul, sau nu? Că de produs anticorpii ăia pare sigur că-i produce.
Poate greșesc eu. Dar și în cazul ăsta trebuie să fie un răspuns clar pentru ceilalți. Vaccinul a pornit la drum cu un mare deficit de încredere, deficit care are mai multe surse: tehnologia folosită pentru prima oară, despre care iar nu știm mare lucru, ideea că folosește ADN modificat (românii au ideile lor despre asta, după 10 august 2018! ), timpul scurt de la elaborare la punerea pe piață, campania de CP absolut greșită, bătălia mediatică, și nu numai, pentru cotă de piață între cei din Big Pharma, care au folosit mijloace de denigrare a competitorilor, politicieni duși cu pluta, într-un sens sau altul, și obișnuitul ”Radio Șanț” de pe rețelele de socializare, unde nu ai cum discuta decent și cu argumente, și prin urmare niște deștepți au zis că au găsit soluția, cenzura, adică turnatul gazului pe foc.
Recâștigarea încrederii în vaccin va fi o sarcină aproape imposibilă. Există doar o metodă pentru asta: transparență totală, sinceritate din partea tuturor, în special din partea autorităților specializate ale statului și a fabricanților. Dar sunt slabe speranțe. Nu are nimeni curajul necesar unui astfel de demers! Noi credem în dictatură! Democrația ne încurcă grav.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu