Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Nu cred că liderii UE, premierii și președinții țărilor europene, nu știu cine este Zelenski și ce-i poate pielea”

Nu cred că liderii UE, premierii și președinții țărilor europene, nu știu cine este Zelenski și ce-i poate pielea. Au servicii secrete la dispoziție, servicii care fie au recrutat, fie au infiltrat, oameni în jurul lui. Cu toate astea, se prefac că nu știu, că au de-a face cu un lider care îi domină, moral vorbind, și care obține ce vrea de la ei, chiar și atunci când ceea ce fac contravine intereselor naționale ale respectivelor țări. De ce, ce se joacă?
Să admitem că e vorba despre promovarea unei imagini de solidaritate fără falii între europeni. Deși imaginea asta a fost ”mișcată” din start, și nu e vorba doar despre Ungaria. Să admitem și că SUA îi strâng foarte tare cu ușa. Dar și strânsul cu ușa are limitele lui. Și atunci mă repet: ce se joacă?
Europenii au găsit un motiv pentru a ”pedepsi” Rusia? De ce ar pedepsi-o? Pentru că a contribuit masiv la bunăstarea lor, în detrimentul rușilor, până la urmă? Pentru că le-a deschis larg piețe Rusiei? Pentru că nu e o ”democrație”? Pentru că a avut tupeul de a se reface, economic și social, după dezastrul anilor Elțîn?
O ultimă remarcă, și ea are legătură cu vizita la Kiev a celor 3 crai de la Apus, plus un pierde vară bizantin de rit luteran: Macron avea dreptate în afirmația lui despre ”umilirea Rusiei”. Trimiterea era la condițiile păcii de la Trianon, care au umilit Germania și au născut un regim german, care a târât Europa într-un nou război civil.
Nu știu ce așteaptă ei de la vizita celor trei, plus unu, la Zelenski. Eu, unul, nu aștept nimic. Oricum ”Europa” se îndreaptă cu toată viteza spre un zid. După care urmează strângerea cioburilor. Dacă mai pot fi strânse…

Autor: Constantin Gheorghe