Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Noi ce mai avem?”

Nu pot înțelege de unde vine disprețul ăsta de-a dreptul rasist și xenofob față de tot ce înseamnă produsele rusești și chineze la un popor care nu mai este în stare să producă măcar un cui drept?! Faptul că pe piața europeană nu sunt prezente mașini chineze are o explicație: înțelegerile pe care le au cu marii producători europeni, care depind esențial de piața UE. Sigur, toți marii producători chinezi au acorduri cu producătorii europeni, și americani. Nu se bagă chinezii pe piața lor. Și chinezii nu se bagă. Deocamdată.
De ce? Pentru că nu au terminat procesul de adaptare la piața europeană și la cea americană. Care sunt selective, și au condiții drastice de intrare pe piață. Doi: au nevoie de timp pentru a construi rețele de asistență după vânzare. Dar, pe tăcute, încep să se strecoare pe piața europeană. Prin Balcani. Unde dau de problemele cu care se confruntă pe marile piețe, dar la o scară pe care o pot gestiona acum. Urmează. Și mai este ceva: încă nu pot satisface cererile pe piața internă. Asta îi obligă la compromisuri. Care nu au ce căuta pe celelalte piețe. Dar, la dracu! Ăștia chiar învață!
La fel cu rușii. Ei sunt mai buni cunoscători ai piețelor europene, pe care vând autoturisme, camioane și autobuze începând din anii 1950. Acum se întorc, deocamdată sub mărci europene, gen Renault. Dar se pregătește și o gamă de produse rusești, sub marcă proprie. Ei au ales să înceapă cu o mașină de lux, Aurus, limuzina de care se folosește și Putin.
Noi ce mai avem? Școală de design? Nema! Școală de proiectare? Nema? Ce ne îndreptățește să dăm lecții altora? Nu ne vedem noi de treabă, și încercăm să reluăm dezvoltarea cu forțe proprii?

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • …nu exista ”dispret” fata de produsele chinezesti… dimpotriva… dovada stau zecile de mii de ”primiri” cu care se confrunta Posta Romana si sufocarea oficiilor postale, de exemplu 4 si 6 din Bucuresti, unde, uneori, stai si ore intregi la coada, pentru ”ridicare”… am depasit de mult suta de comenzi pe an cu ”chinezarii”… ciudat… aceleasi produse cumparate de mine de pe platformele chinezesti le poti lua de pe platforme romanesti… ACELEASI! cu aceeasi origine, din China… insa la preturi de doua, trei… o suta de ori mai mari… DA! de 100 de ori mai mari… pot da numeroase exemple, cel putin dintre cele din domeniile de care ma ocup… ”chinezariile” pe gasesti la preturi ”europeano-romanesti inclusiv pe ”marile” platforme de comert online de genul eMag, platforma care jecmaneste fara mila naivii care dau click-uri de achizitionare… iar produse rusesti, vestite nu prin finete ci prin robustete, as cumpara si eu… ma lovesc insa de ”clasica” expresie afisata, ”unavailable for your country”… nu exista doar piata auto in comert… linga blocul in care stau este o asemenea ”chinezarie”… nu stiu cum a fost cumparata… este un SUV masiv… proprietarul l-a cumparat de nou cu 6.000 de euro, din Bulgaria… good job, nu? si de citiva ani vad ca circula cu masina asta fara sa-l zaresc prea mult pe sub ea sau cu capota ridicata… insa habotnicii ”noii lumi” vor sa ne faca sa credem altceva… treaba lor… eu o sa cumpar in continuare de la chinezi… chiar si dupa 1 iulie, cind UE, in ”mareata” sa intelepciune economica, va mari taxele vamale cu 20%… ies mai ieftin, mult mai ieftin decit pe eMag sau pe oricare platforma romaneasca ori occidentala… apropo! de pe eBay si Amazon este mai ieftin decit pe ORICARE platforma romaneasca… v-o spune unul care cumpara si de pe acolo… trebuie doar sa stii cum sa cauti un produs si multa rabdare…

  • Să fim realiști și să recunoaștem că nouă românilor nu ne lipsește creativitatea, ceea ce ne doboară este lenea și dacă vrei să faci ceva în țara asta, este exact ca în bancul ăsta, care există de peste 40 de ani. →→→ Se făcea că Vasile şi Gheorghe au murit într-un accident de circulație. Păcătoși fiind au ajuns amândoi în iad. Acolo au fost puşi la muncă. Au fost repartizaţi fiecare la câte un cazan cu smoală, unde fierbeau cei mai păcătoşi ca ei. Au primit fiecare câte o lopată imensă, cu care trebuia să dea în cap celor care voiau să sară din cazan. După un an se întâlnesc cei doi în concediu. Vasile slab şi amărât, Gheorghe gras, frumos, bine îmbrăcat. Gheorghe zice:
    -Frăţioare Vasile dar ce e cu tine în halul ăsta, nu mai eşti la cazan?!
    -Ba da frate Gheorghe. Sunt. Dar am nimerit la cazanul nemţilor şi ăştia nu sar câte unul, vor să iasă câte 5-6 odată. Nu mai pot de mâini. Dar tu Gheorghe nu mai eşti la cazan, ai ajuns șef?!
    -Ba da frăţioare. Dar sunt la cazanul românilor.
    -Păi şi ăştia nu încearcă să sară din cazan?!
    –A…ba da! Normal că încearcă să sară. Dar cum încearcă unul să iasă, se reped alţii şi îl trag de picioare înapoi. Eu nu trebuie să fac nimic.