Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Ne place sau nu, urmează decizii neplăcute pentru toată lumea”

Eu înțeleg resentimentele unei mici, dar gălăgioase, părți a românilor, după marea păcăleală a ”pandemiei”, în care ”statul”, adică Președintele, Guvernul, Parlamentul și serviciile au jucat un rol nedemn de rolul lor constituțional. Resentimentele au o bază reală, și asta este foarte grav, din perspectiva viitorului, un viitor în care România se găsește deja prinsă între războiul din Ucraina și conflictele pe cale să se dezghețe, din Balcanii de Vest.
Mă uit siderat la mesajele transmise de mediile de informare, de propaganda controlată de servicii, de partidele politice și de instituțiile statului. TOATE sunt în cheie conflictuală! Nimeni nu vrea să joace rolul făcătorului de pace!
În timpuri normale această abordare conflictuală ar putea fi gestionată, fie și prin indiferența publicului larg. Doar că nu trăim timpuri normale! Continuăm cu veșnica prostie a căutării vinovaților, lăsând în uitare căutarea soluțiilor! Manole ne spune, de la înălțimea averii sale că da, băncile au cam sărit calul, în cazul Robor. Și cu asta s-a scos. Și ne mai spune că la vremuri de război e legitimă plafonarea unor prețuri. Probabil că se gândea la prețul hârtiei igenice! Că altminteri el este artizanul principal al schimbării de paradigmă economică, de după 1990: ”Înlocuirea producției interne cu importurile!”
Ne place sau nu, urmează decizii neplăcute pentru toată lumea. Cea privitoare la pastilele cu iod e parfum de primăvară! Dar statul NU le va putea lua, sau, dacă le va lua, nu va putea să le aplice, dacă NU recâștigă încrederea cetățenilor. Și în pandemie deciziile lui au fost sabotate simplu: cu durerea în cur a cetățenilor, cărora li s-a rupt cu superbie de Arafat, Gheorghiță și alți papagali de genul lor. Dar nu în toate cazurile durerea în cur e soluția. Va fi nevoie de solidaritate, națională și socială, de lucrul împreună. Iar statul este organizatorul solidarității naționale și sociale, în astfel de momente. Cu ce instrumente va acționa? Tot cu pulsanul polițistului? Cu chitanțierul de amenzi? Cu băgatul în casă? Cu decrete de raționalizare?
Suntem pe muchie de cuțit. Dar puțin ne pasă. Noi suntem solidari cu ucrainenii și cu bieții nemți, care au să tremure la iarnă în case, cu două conducte de gaze care transmit Moscovei un mesaj clar: ”Muie Putin!” Ce îi va încălzi pe toți europenii. Sigur îi va încălzi! Marea revoluție Socialistă din Octombrie va fi în noiembrie, sau în decembrie? 21-22, cine a oprit gazul la noi? România, de!

Autor: Constantin Gheorghe