Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „MiG urile au fost momeală pentru ruși?”

Văd că se întinde zvonul că MiG ul ăla care a căzut pe lângă Constanța ar fi căzut lovit de o rachetă S 300 a ucrainenilor. Îmi permit să spun că e o aiureală. Ucrainenii mai aveau, în 2014-2015, operaționale șase sisteme, și alea vai, mama lor. Trimise în Donbass, în preajma invaziei rusești. De atunci au mai re-operaționalizat câteva, dar nu se știe care este cu adevărat starea lor. Cele mai multe lansatoare au rămas în Crimeea, și au fost modernizate de ruși, pentru nevoile lor.
Bun. Să vedem cum stăm cu interceptorii. 40N6 are o rază de acțiune de 400 de kilometri. 9M83ME, 200 de kilometri. 9M96E2, 120 de kilometri. Și 9M96E1, 40 de kilometri. Îmi permit să exclud interceptorul 40N6, cel cu raza de 400 de kilometri. Nu cred că l-au primit de la ruși. Rămân cele cu raza de 200, 120 și 40 de kilometri. Unde ar avea Ucraina dispus un sistem la 40 de kilometri de România? Trecem.
Problema următoare: avem vreo dovadă că MiG ul a fost iluminat de radarul bateriei de S 300. Orice avion are un sistem de detecție(cum ar fi Sirena, de pe MiG 21, care semnalează iluminarea cu radarul, fie el de la bordul unui avion adversar, rachetă AA cu cap de dirijare radar, sau rachetă aer-aer. Avioanele aveau sigur transporderele deschise pe fracvențele NATO, și se presupune că și bateria S 300 a ucrainenilor vedeau că este un avion, de fapt, două, prietene. Din câte am înțeles, în zonă erau și un AWACS, și un avion de cercetare electronică, american. Nu lucrau cu bateria ucraineană? De ce? îmi permit să bănuiesc că asta căutau americanii: poziția vreunei baterii AA rusești. Rușii au tăcut, le erau suficiente informațiile radar din Crimeea. MiG urile au fost momeală pentru ruși? Poate, dar sigur nu ei au tras, dacă a tras cineva. Și atunci, de unde ideea că cineva a tras în MiG?
Nu ne gândim și la starea tehnică a MiG urilor? Și la orele de zbor insuficiente pentru pregătirea corectă a piloților? La indisciplină? La proasta pregătire a misiunii? La proceduri aiurea?
Aflarea cauzei accidentului este vitală. Dar la fel de importante sunt măsurile propuse de anchetatori. Dar unde ați văzut voi așa ceva în România?

Autor: Constantin Gheorghe