Înțeleg că suprafața agricolă afectată de secetă a ajuns la vreo 230.000 de hectare. Din câte îmi amintesc, suprafața agricolă totală a României e de vreo 14 milioane de hectare, din care ”doar„ zece milioane de hectare terenuri arabile. Să zicem că au fost lăsate nelucrate cinci milioane de hectare. Suprafața afectată de secetă se referă la TOATE culturile, inclusiv vii și livezi, pășuni, etc, adică la totalul de 14 milioane. Dacă ne raportăm la cele 5 milioane cultivate cu cereale și ceva plante tehnice, înseamnă că 5% din suprafață e afectată. Cu 5% nu pui de o foamete, oricât ai vrea! Este doar o presiune mediatică, un război psihologic dus de niște unii împotriva românilor, pentru a inflama creșterea prețurilor.
Sigur că nu vom putea folosi toate cele zece milioane de hectare pentru a le cultiva. Totuși cifra suprafețelor necultivate ar trebui să ne dea de gândit. O analiză serioasă a cauzelor se impune. Vom găsi printre altele probleme legate de regimul proprietății, de slaba echipare cu inventar agricol a micilor fermieri, lipsa forței de muncă, monopolizarea pieței produselor agricole și concurența neloială, printre altele.
Cert e că trebuie rezolvată problema irigațiilor. Doar că problemele agriculturii sunt mai multe și mai complicate. Iar a aștepta că ele vor fi rezolvate de ”piață” ar fi încă o dovadă de imensă prostie. Dar cine mai crede în geniul românilor?
Autor: Constantin Gheorghe
Adauga comentariu