Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „În cazul Federației Ruse nu doar războiul cu Ucraina contează, ci și reacția irațională a occidentului”

Toată lumea aplaudă ”războiul” din Ucraina ca pe un gest care va duce la nașterea națiunii ucrainene. Ce nu vrea să accepte nimeni este faptul că același război este unul din care se va naște națiunea rusă! Federația Rusă este o construcție nouă, ca și Ucraina. Sigur, trecutul își are și el contribuția la acest proces de emergență a două identități naționale. Pare absurd, dar acolo ajungem, până la urmă. Iar în cazul Federației Ruse nu doar războiul cu Ucraina contează, ci și reacția irațională a occidentului. Anti-occidentali, legiuni în Europa. Din motive care de care mai diverse, și ca urmare a unor experiențe istorice concrete, dar și a unui imaginar care își are și el explicațiile lui.
Numai că nicio națiune europeană nu este anti-occidentală prin naștere, și nici n-a evoluat în timp spre așa ceva. Națiunea rusă, care se naște acum, va fi una radical anti-occidentală. Să nu ne lăsăm furați de peisaj, și să confundăm câteva zeci de mii de indivizi din elitele intelectuale ruse, care fug din țară, și își strigă pe unde apucă rușinea de a fi rus, cu națiunea rusă.
Cred că acum se sfârșește un proces, cel de construcție identitară și de modernizare după model occidental, început de Petru cel Mare. Se încheie cu un eșec. Nu pentru că rușii sunt altceva decât restul europenilor. Ci pentru că omul obișnuit nu a avut nimic de câștigat de pe urma lui. Rusia a făcut cele mai mari progrese, în absolut toate domeniile, atunci când, după Revoluția bolșevică, a fost ruptă de Occident, și a fost obligată să-și inventeze un nou model de dezvoltare, un nou model cultural, alte valori și alte viziuni despre libertăți individuale și colective. Încercarea ei, din anii 1990, de a se cupla din nou la Occident a fost tratată cu dispreț de pomenitul occident. Acum vedem reacția la ceea ce s-a întâmplat atunci. Altă încercare nu va mai fi, cu sau fără Putin la butoane, nu va mai fi. Drumul pe care va apuca va fi în continuarea proceselor începute de Revoluția Bolșevică. Nu neapărat cu aceleași mijloace, și cu aceleași instituții. Ci doar cu aceleași obiective: o construcție identitară puternică, stabilă, și originală, care să-i exprime, cu interesele lor specifice, pe ruși.
Unicitatea modelului occidental este o mare minciună, și principala lui slăbiciune, acum. Și asta se vede tot mai clar în aceste zile, pline de suferințe, de violență și de lipsă de speranță. Cum era? Din jale se întrupează Electra…

Autor: Constantin Gheorghe

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Nu incetez sa ma minunez de cit de idioti sunt conducatorii statelor occidentale!Isi condamna propriii cetateni la o saracie crunta si propriile tari la un faliment dezastruos doar pentru a lovi in Putin si in Rusia!Deocamdata toate masurile aberante luate de occident au lovit in mai mult in propriile tari si in propriii cetateni decit in Rusia si Putin!!!