Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Fiecare țară să-și rezolve problemele. Costă? Asta e!”

Europa cunoaște o criză fără precedent a colectării și tratării deșeurilor de orice fel, măsurile aberante luate de tot felul de habarniști fanatici ducând la creșterea nesustenabilă a costurilor colectării, tratării, selectării lor. Ce se întâmplă în România se întâmplă, nu de puține ori la o scară chiar mai mare, peste tot. În franța diverse administrații, împreună cu cetățenii și alte autorități au format unități de voluntari, care apără, la propriu, câmpurile unde vin să arunce gunoaie diverși.
Este primul val al problemelor generate de refuzul Chinei de a mai importa și trata gunoiul din UE. Africa s-a dovedit o soluție proastă. Manual e greu de făcut față volumului de gunoi trimis la procesat. Acum Estul european, în special România, sunt soluția de rezervă.
Ideea de a construi o piață comună a deșeurilor și gunoiului este încă o abominație a neo-liberalismului. Care va genera și mai multe probleme decât se presupune că rezolvă. Ar trebui interzis exportul/importul de gunoaie. Fiecare țară să-și rezolve problemele. Costă? Asta e! Nu poți face profit din distrugerea sănătății oamenilor și mediului din țările ”importatoare”! Cinism și mizerie morală! Occidentul e un gunoi, și la propriu, și la figurat!
Și mai e ceva: trimitem sonde pe alte planete, ne pregătim să ne întoarcem pe Lună, și să amartizăm, dar nu putem produce utilaje care să proceseze gunoiul? Cumpărăm avioane de peste 100 de milioane de euro bucata, dar nu putem investi cam un milion într-o fabrică de procesare. Suntem bine cu capul?

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu