Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Este pentru prima oară în istoria umanității se fac mai mulți bani din informația atașată unui bun decât din bun”

Ceea ce numim economie politică, economics, se află în plină suferință, și totală confuzie. Toate teoriile care stau la baza modelelor economice cu care operăm de obicei sunt puse sub semnul întrebării de evoluțiile rapide, și nu de puține ori radicale, induse de emergența bunurilor simbolice. Scriam, în urmă cu mulți ani, oricum pe la începutul anilor 2000, că este pentru prima oară în istoria umanității se fac mai mulți bani din informația atașată unui bun decât din bun, ca atare. Iar un model pentru economia dominată de informație nu avem. Noi operăm tot cu concepte din ”capitalism”, nu văd un efort coerent pentru elaborarea unui model al Economiei Bunurilor Simbolice.
Al doilea obstacol îl reprezintă credința irațională că economia bunurilor reale nu mai este relevantă, că ne pierdem vremea cu ea. Expresia acestei credințe o reprezintă, în viziunea mea, cripto-monedele. Aparent ele sunt ”dematerializate”, sunt ”bunuri simbolice”, în realitate sunt cât se poate de ”materiale”, câtă vreme ”minezi” folosind consum de electricitate.
Vechile modele se aplică doar pe alocuri. De asta e ridicol să-i auzi pe Cîțu și compania ridicând imn de slavă pieței și mecanismelor de piață. Să ne potolim! Va trebui să ne adaptăm la aceste modele fragmentare, să încercăm să înțelegem lucrurile fără să ne cramponăm de teorii din trecut. Parcă Keynes spunea că nu avem la ce soluții ne putem aștepta de la economiști morți. Absolut corect! Nici de la modele depășite nu ne putem aștepta la soluții.
Asta cu atât mai mult cu cât modelele sunt încercări, unele reușite, altele, mai puțin, de simplificare a complexității. Societatea informațională, ”bănuită” că va fi instrumentul principal al simplificării, nu face altceva decât să mărească și mai mult complexitatea. ”Digitalizarea” este cea mai periculoasă iluzie, utopie, cum vreți să-i spuneți. Se ia de mână cu Green Deal. Și, în loc să producă mai multă prosperitate pentru toți, adâncește polarizarea economică și socială.
Asta e: există și o piață a ideilor economice proaste…