Analize și opinii

Constantin Gheorghe: “Este pentru prima oară când ONU cere unui patron să respecte ”drepturile omului”

M-am tot gândit: este pentru prima oară, după știința mea, când ONU cere unui patron, fie el și Elon Musk, să respecte ”drepturile omului”. De la criza din 2007-2008 sute de mii de oameni din corporații, să ne oprim numai la ei, dacă nu chiar milioane, și-au pierdut locurile de muncă, licențiați pentru că patronatul vroia profitabilitate mai mare. În 2019, spre pildă, banca australiană Commonwealth a dat afară dintr-un foc 12.000 de oameni. Și niciun protest din partea ONU. Cum n-am auzit ca același ONU să fi protestat împotriva condițiilor mizerabile din unitățile de producție din China și din Taiwan ale Foxconn. Dacă vă amintiți, am postat fotografii cu plasele anti-sinucidere, întinse peste tot pe unde se putea. Și ONU, mucles! Să nu stârnească panică, probabil.
Atunci, ce le veni onusiștilor? Păi, socoteala e simplă. Îi doare în cot de personalul licențiat. Durerea este că un bastion al propagandei progresiste a căzut. Și asta nu e bine. Deloc nu e bine! Sparge unanimitatea manipulărilor în lumea digitală.
Rezumând: pentru ăia care stau în spatele manipulării schema este simplă: fac din Musk un Xi al lumii digitale, și din bieții muncitori cu tastatura ”uigurii” acestei Chine a rețelelor de socializare. Pentru spălații pe creier manțogăria e ideală. Prinde. Mai ales că poartă girul ONU. Deși dacă îi întrebi pe trotinetiști cine e ONU, riști să faci un AVC din cauza răspunsurilor!
Chiar atât de mare să fie miza preluării Twitter de către Musk? Sau e altceva? O încercare de a extinde ”puterile” Organizației și asupra actorilor ne-statali, asupra mediului de afaceri? Drept este că, mai ales prin Africa, prin America Latină și prin Asia capitalul face ravagii și încalcă grosolan drepturile omului: muncă în condiții îngrozitoare, angajare la negru, folosirea muncii copiiilor, abuzuri sexuale, inegalități de tratament și de salarii, poluare masivă, etc, etc. Dar mi se pare bizar să începi cu Musk, și mă aștept ca totul să se oprească la el. Și ONU să-și demonstreze, o dată în plus, inadecvarea și, de ce nu, inutilitatea. Asta e! Pacea fie cu voi!