Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Dragnea este o victimă colaterală a spaimei Bruxellesului”

Dragnea este o victimă colaterală a spaimei Bruxellesului, aceea de a vedea că alte țări, în afară de Ungaria și Polonia, se alătură curentului impropriu numit suveranist, câtă vreme au cedat de bună-voie suveranitate, și devin instrumentul SUA împotriva Uniunii, blocând evoluția ei către un stat federal. O Europă condusă direct de Berlin, un Berlin în relații strânse cu Moscova, înseamnă un bloc politic și economic de vreo 700 de milioane de oameni, dublul populației americane, având resurse mai diverse și mai abundente decât Statele Unite, o capacitate de inovare superioară, și mult mai diversă, și o putere militară superioară Americii.
România ar fi ocupat un loc important în dispozitivul anti-UE al Washingtonului. Condamnarea lui Dragnea, dictată de Berlin și de Paris nu a rezolvat nimic. România va intra, cu arme și bagaje, inclusiv cu Puliken și șapca lui, în dispozitiv. E doar chestie de timp. Planul american merge înainte. Sigur, are un dezavantaj: împinge Rusia spre China periculos de mult. Dar și-au zis c-o rezolvă ei și p-asta. Nu o vor rezolva.
Soarta Americii se joacă, acum, în Afganistan. Pentru că eșecul intervenției în Afganistan developează toate slăbiciunile Americii. Slăbiciuni care-i fac pe mulți dintre ”aliații strategici” să ezite. De unde ideea unui NATO global. Dacă Washingtonul reușește să-l facă, este realmente un succes. Doar că mă tem că noile țări admise, cele de prin Asia, poate și din Africa, nu pot înlocui Occidentul european. Și așa am avea un NATO împotriva Rusiei și Chinei, dar și împotriva Europei. Sună bizar? Deloc!
Dragnea ar putea fi un instrument al americanilor, care vor vrea să creeze aici un partid ”suveranist” și anti-”european”, de fapt, anti-Bruxelles. Deocamdată Washingtonul e în faza limpezirii conceptelor. Să vedem ce va fi. Oricum Estul Europei o s-o încaseze zdravăn, și de la unii, și de la ceilalți. Asta e, ghinion!