Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Dacia înseamnă cam 2% din PIB ul României. Iar criza Renault nu are cum ocoli Dacia.”

Eu sunt foarte îngrijorat de criza profundă pe care o traversează Renault. Dacia înseamnă cam 2% din PIB ul României. Iar criza Renault nu are cum ocoli Dacia, chiar dacă noul PDG, venit de la Fiat, vrea să o transforme în marcă separată de Renault, în care să înglobeze și Lada.
Prețul noilor modele Logan, Sandero și Sandero Stepway a crescut spectaculos. Este clar că Renault trage de mașinile ”ieftine”, pentru a mai reduce din pierderile firmei, care tocmai ce a primit 5,7 miliarde de euro de la statul francez, ajutor de urgență. Dacă noi am avea un guvern așa, ca unul normal, primul lucru pe care ar trebui să-l facă este să securizeze investițiile precum cele făcute de Renault. Pentru că altele noi nu mai pupăm în viitorul apropiat, iar deficitul extern crește vertiginos, și se pune acut problema finanțării lui. Investițiile străine directe sunt o astfel de sursă. Doar că gașca lui Cîțu nu știe decât cu împrumuturile, și acum, și mai simplu, punerea pe piață a unor pachete de acțiuni la marile regii publice din energie.
Fondurile europene sunt o himeră. Am tot spus de ce: nu vor avea, practic, niciun impact asupra economiei românești. Banii ăia vor accentua deficitul extern, pentru că vom cumpărat totul din import. Apropo: anu trecut Roman Brașov a vândut fix cinci camioane! Și alea făcute cu piese importate! Deci, cum rămâne cu autostrăzile care ne fac și ne dreg, ne scot din rahat? Bine, s-o vedem și p-asta!
Una peste alta, fără o planificare riguroasă și fără o ierarhizare strictă a priorităților în următoarea perioadă, praful se alege! De data asta definitiv! Se joacă pe muchie! E de a fi sau a nu fi! Dar cui îi pasă? Noi cu Biden, cu Navalnîi, cu vaccinul, care e orice, numai vaccin, nu, cu DNA , care dezgroapă dosare vechi de 15 ani, cu liberalii, care se încaieră între ei, cu pesediștii, care dorm pe ei, cu dive prin Dubai și cretini care scot limba la realitate pe Tik Tok. Viitor de aur, că ălălalt AUR nu e decât o caricatură. Ca și restul ”turmei” politice.