Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „China diversifică sursele de aprovizionare.”

Săpând puțin, oricum nu mă prea interesa subiectul, aflu că a început un soi de război al petrolului, cu China pe post de orice vreți voi, să zicem în rezumat țap ispășitor. Văd că acum China cumpără petrol brazilian în draci! În general cumpără orice. De ce? Chinezii au învățat din războiul americanilor cu japonezii. Cu toate mizeriile făcute de japonezi în zonă, mai ales în China, în anii 1930, nu despre asta a fost vorba în conflictul americano-japonez, ci despre faptul că Japoniei i s-a interzis accesul la petrol. Bucata aia de China, ocupată de japonezi, nu avea petrol, sau avea în cantități nesemnificative.
China diversifică sursele de aprovizionare. Socoteala ei e simplă: nu vor putea americanii să-i interzică accesul la toate sursele. Și pentru asta China nu se amestecă în păruiala din Orientul Mijlociu. Și, cinstit vorbind, politica UE este aceeași, de decenii, în conflictul Israelului cu palestinienii. În afară de obișnuitul discurs inept despre soluții negociate, de la Bruxelles nu vine nimic. Dinspre țările membre, cu atât mai puțin! Franța interzice orice manifestație pro-palestinieni, și bate cu talent pe oricine are ceva nemulțumiri de exprimat în spațiul public.
Concluzia? E aia dintr-o întâmplare, reală, din timpul debarcării în Normandia, când o unitate americană de parașutiști a fost lansată în Franța, cu preot, cu tot. Prinși în focul luptei, băieții au uitat cu ce se ocupă preotul, drept pentru care i-au strigat: ”Părinte! Laudă pe Domnul, și pasează dracului muniția aia!” Cu alte cuvinte, laudă lumii libere și valorilor occidentale, timp în care muniția zboară în toate direcțiile!