Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Bulgărele de-globalizării s-a pornit”

Văd că își face loc ideea excluderii Federației Ruse din ONU. Și ce rezolvă asta? Occidentul chiar nu înțelege că vremea lui a trecut? Că nu mai are cum domina lumea, și o jefui?
Toate prostiile astea arată un singur lucru: disperare. Bulgărele de-globalizării s-a pornit. E vorba despre globalizarea neo-liberală, adică un jaf la scară globală. Țările își cer o parte mai mare din valoarea adăugată de munca lor, și din exploatarea resurselor lor.
Lumea anglo-saxonă a refuzat să renunțe la monopolul puterii asupra umanității. A crezut că are cum continua ca până acum. Existența dolarului, prin intermediul căruia a exercitat monopolul, era garanția că poate continua ca până acum. Doar că a uitat un mic amănunt: a pierdut monopolul cunoașterii. Sunt națiuni care au făcut progrese impresionante în domeniu, au sisteme de educație de multe ori mai puternice și mai performante decât occidentul, investesc mult mai mult în cercetare-dezvoltare, în toate domeniile, și au proiecte pe termen lung, au infrastructuri adecvate și au de unde recruta elite intelectuale și tehnice.
De-globalizarea neo-liberală este rezultatul pierderii monopolului cunoașterii al occidentului. Și acest monopol nu se mai poate reface. Acumularea cantitativă și saltul calitativ funcționează, place sau nu. Occidentul nu mai acumulează în domeniu, pentru a face un nou salt calitativ. Iar democratizarea accesului la cunoaștere a dus la moartea acestui tip de globalizare.
Globalizarea nu poate fi anulată, și nici fragmentată. Ea trebuie să continue, pe alte baze, și în folosul cât mai multor națiuni care participă la ea. De fapt, așa este o lume multipolară cu adevărat: deschisă și democratică. Nu sunt vorbe fără acoperire. Asta ar însemna, cu adevărat, Noua Ordine Mondială, și nu dominația unui grup de ”inițiați”, care vor să transforme miliarde de oameni în servitorii lor.
Poate greșesc. Dar poate nu. Vedem ce se va întâmpla. Și cât de curând. Asta e, așa merg lucrurile. Vrem sau nu, schimbările sunt inevitabile. Și necesare.

Autor: Constantin Gheorghe