Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Ăștia de prin Occident se miră de ce tot mai mută lume le dă cu plăcuțele suedeze peste bot!”

Băieții au digerat prost lansarea stației orbitale chineze. Și cum nu au găsit altceva pentru a-i discredita, în toată presa occidentală e un urlet continuu: ”Săriți, ne omoară racheta chineză! Se prăbușește necontrolat!”
Sigur, cu vreo două excepții(busterele fostei navete spațiale americane, reutilizabile, și lansatorul SpaceX, proiectat să aterizeze după ce pleacă mai departe treapta purtătoare a navetei), care nu ies în spațiul extraterestru, restul lansatoarelor se distrug la reintrarea în atmosfera terestră, prin frecarea cu aerul și sub acțiunea forțelor generate de atracția gravitațională. Toate mișcările sunt incontrolabile.
În principiu traiectoria de reintrare este determinată de momentul în care se oprește funcționarea motorului de propulsie și de unghiul la care se petrece asta. Dar este o traiectorie aproximativă. și oricum incontrolabilă. Pentru că resturile ard de la frecarea cu aerul. Asta schimbă greutatea resturilor, și le poate schimba o traiectorie și așa haotică, de la un punct încolo.
Până acum fragmentul ăla trebuie să se fi distrus. Sau să cadă pe undeva, parțial distrus. Cum nu am auzit de așa ceva, este clar vorba despre o schimbare de agendă: ideea e că activitățile spațiale ale Chinei pun în pericol existența umanității. Nici mai mult, nici mai puțin!
După care ăștia de prin Occident se miră de ce tot mai mută lume le dă cu plăcuțele suedeze peste bot!