Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Așa este condusă și economia României: nimic pentru oameni!”

Economie de piață. Un prieten de-al fratelui meu avea o firmă de montat instalații, inclusiv, și mai ales, aparate de aer condiționat. A tras obloanele. De ce? I-au plecat afară cei mai buni oameni, pregătiți, cu experiență. Pentru că nu a știut să-i fidelizeze. I-a plătit așa cum plătește ”antreprenorul” român: de rahat. Și-a distrus afacerea, pentru că a ales să-și maximizeze profitul așa. Acum plua profit!
Vi se pare cunoscut? Așa este condusă și economia României: nimic pentru oameni! Salariul decent este necunoscut în România. Să nu-mi dați exemplu IT, că vă rad din listă! E și acolo o mizerie, care o să explodeze curând! Noroc cu pandemia și limitarea liberei circulații a forței de muncă, altminteri era tot o jelanie și în IT!
Cum să nu-ți formezi, tu, firmă privată, personalul? Cum dai un ditamai trenul, de cel puțin un milion de euro, fără încărcătură(deși locomotiva, chiar și hărtănită, e mai mult!) unui idiot de 21 de ani, și pilit, pe deasupra?! Cum să ai șef la CFR Călători un bou precum Vizante, sau cum l-o chema, pe care să-l doară în cur de obiectul muncii sale: transportul de pasageri! Ăsta a dovedit că-și urăște maxim clienții! Altminteri gândire de corporatist!
România este în plin haos! Economic și administrativ! S-au rupt toate lanțurile de decizie, orice comunicare între instituții. Când am spus că statul român s-a feudalizat eram optimist! Și când șeful de instituție se poartă ca un feudal, acțiunea sa se rezumă la abuzul de putere. Să-și umilească subordonații, și atât. Un feudal, pe vremea lui, își administra feuda! Și-o administra, nu aducea ”city manager”! Și-o cunoștea. Știa ce nevoi are! Selecționa oamenii care-i puteau fi de folos! Organiza spațiul feudei. Și, da, așa și doar așa veneau și banii! Pe termen lung. Că dacă era să-și jefuiască vreun vecin, mai devreme sau mai târziu și-o lua! Și știa că dacă pune biciul pe supuși, o luau și ăia la picior, către orașele în afirmare, unde trăiau mai bine, câștigau mai bine, erau liberi. Alternative există mereu!
Azi l-am văzut pe Cîțu pentru întâia oară copleșit de misiunea sa. Cineva i-a arătat sigur o pisică. A încercat să braveze. Nu i-a reușit. Vine plata pentru aroganță, incompetență și ticăloșie. Întotdeauna vine! Sub diverse forme, dar vine! Sper că ăla care i-a prezentat onor mâțe i-a spus: ”Bă! vezi că situația de acum este similară cu aia din 1989. Îți place cu elicopterul?” Faptul că lumea e calmă e doar o aparență. Pare că e veselie. Nu e! În septembrie 1989 eram cu fiu-meu și cu ai meu la Olănești, la sindicate. Nu părea nimeni revoluționar pe acolo. O berică, o plimbărică, una-alta. Era și atunci scump, dar nu conta! Eram în concediu, nu? Iar concediul este sfânt! Știți ce s-a

întâmplat peste trei luni. Nimic nu e ce pare a fi…

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Bineinteles!Nimic pentru oameni!Totul pentru profit cu orice pret in buzunarele unor hoti si escroci!!!Aceasta escrocherie mizerabila se numeste capitalism!!!Orice om sanatos la cap isi da seama ca aceasta mizerie numita capitalism, înbogateste o sleahta de hoti, escroci si mafioti si îi saraceste pe majoritatea celor care muncesc cinstit!!!Capitalismul ucide,oameni buni!La propriu!