Analize și opinii

Condiţiile FMI pentru România. VEZI ce soartă au Poşta Română, Oltchim, Romgaz şi ELCEN

Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) la ultimele negocieri, din toamna acestui an, prevede numeroase condiţii pentru statul român. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea.

Condiţiile Fondului Monetar Internaţional, prevăzute în scrisoarea de intenţie convenită de Guvernul României vizează o serie de obiective importante. Câteva dintre acestea, potrivit Mediafax:

Să vândă minim 20% din acţiunile Poştei Române

Poşta Română a înregistrat pierderi de 29 de milioane de euro în 2010. Compania naţională este controlată în prezent de Ministerul Comunicaţiilor (75%) şi de Fondul Proprietatea (25%).

FMI impune guvernului ca termen limită pentru vânzarea a minim 20% din acţiuni luna aprilie 2012. Totuşi, statul român s-a angajat chiar la mai mult: să vândă 33% din acţiunile pe care le deţine la Poştă.

Astă-vară, Poşta Româna anunţa că va desfiinţa 1.400 de posturi. Numărul de oficii poştale va scădea de la 7.100 la 5.800.

Să vândă Oltchim şi să blocheze cumpărarea Arpechim

Arpechim este principalul furnizor al Oltchim, iar FMI spune că statul român nu trebuie să cumpere Arpechimul de la OMV înainte de a vinde Oltchim. Privatizarea Oltchim trebuie realizată până în aprilie 2012.

Oltchim are 3.454 angajaţi. Combinatul chimic este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din capital. Potrivit celor mai recente raportări, compania germană PCC SE controlează 17,47% din acţiunile Oltchim, iar fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, deţine 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Să elimine restricţiile pentru hipermarketuri

Guvernul s-a angajat ca până în luna septembrie 2011 să elimine restricţiile impuse celor care vor să deschidă hipermarketuri în ţară.

Aceste restricţii, impuse încă de statul român, sunt:

– cerinţe legate de acordul magazinelor concurente la emiterea autorizaţiei

– prezentarea unui studiu de impact de către investitorul care solicită avizul.

“Suntem hotărâţi să îmbunătăţim intrările pe piaţa de retail pentru a menţine un mediu concurenţial, a încuraja inovaţia şi a creşte eficienţa. În acest sens, vom elimina până la sfârşitul lunii ianuarie 2012 barierele în deschiderea magazinelor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare”, se arată în ultima scrisoare a Guvernului cu FMI şi CE.

Să listeze pe Bursă 15% din acţiunile Romgaz

Procedurile în acest sens trebuie finalizate până în iunie 2012, cere FMI. În prezent, Romgaz este controlat în proporţie de 85% de Ministerul Economiei, iar 15% dintre acţiuni sunt la Fondul Proprietatea. Anul trecut, Romgaz a înregistrat un profit de circa jumătate de miliard de lei.

Să vândă Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au convenit să amâne cu şase luni, până la sfârşitul anului viitor, termenul până la care să fie privatizate cele două mari companii energetice, Oltenia şi Hunedoara. Guvernul intenţiona iniţial să comaseze principalii producători de energie şi cărbune în două societăţi naţionale, Electra şi Hidroenergetica, însă a renunţat la acest proiect din cauza problemelor juridice şi a decis să creeze două companii energetice mai mici, respectiv Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara va fi format din termocentralele Paroşeni şi Mintia şi minele considerate viabile ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH), iar Complexul Energetic Oltenia va fi compus din SNLO şi termocentralele Craiova, Turceni şi Rovinari.

Crearea complexelor energetice Oltenia şi Hunedoara a fost inclusă şi în scrisoarea de intenţie încheiată de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august, dar termenul stabilit atunci pentru finalizarea operaţiunii era sfârşitul lunii iunie 2012.

Să preia ELCEN de la Termoelectrica şi să o privatizeze

Începerea procedurilor de privatizare ar trebui să aibă loc la sfârşitul lui 2012. Electrocentrale Bucureşti figurează pe lista datornicilor la buget, cu obligaţii neachitate de 43 milioane lei. ELCEN este cel mai important producător de energie termică din România

Scrisoare permite Guvernului român să încerce să reducă temporar rata de cofinanţare a proiectelor derulate în principal din bani europeni.

Guvernul reduce rata de cofinanţare

Executivul român doreşte să reducă temporar rata de cofinanţare a proiectelor acoperite şi din surse UE, iar măsura este acceptată de FMI, arată scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul. Statul român vrea să îşi reducă această contribuţie cu circa 10%.

La sfârşitul lunii octombrie, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara că există o propunere “foarte avansată” de creştere a nivelului contribuţiei UE cu 10 puncte procentuale, de la 85% la 95%, pentru cofinanţarea proiectelor, ceea ce ar reduce impactul bugetar asupra bugetului de stat pe anul viitor.

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • TREBUIE SA FACEM O NOUA REVOLUTIE IN CARE SA STIRPIM FIZIC TOATE LARVELE SI PLOZII LOR CARE DE 20 DE ANI NE ASASINEAZA CA INDIVIZI SI NATIE .TREBUIE STIRPITI PINA LA ULTIMUL CONSILIER LOCAL DIN ULTIMUL CATUN AL TARII…DUPA UN ASTFEL DE EPISOD NIMENI NU VA MAI AVEA CURAJUL SA FURE SAU SA TRADEZE ACEASTA NATIUNE ! EXACT CA LA SOBOLANI CIND NUMAI POTI DE EI II STIRPESTI FARA CRUTARE PINA LA ULTIMUL PUI DIN CUIB FIINCA ALTFEL SE VOR INMULTII DIN NOU SI TE VOR STIRPII EI PE TINE SI PE COII TAI !