Nemultumirile sunt generalizate in Romania anului 2010. Sute de profesori au refuzat sa participe la una din probele de Bacalaureat, ingrijorati de directia gresita in care se indreapta sistemul de Educatie. Subfinantarea cronica valul de disponibilizari ce se anunta in urmatoarele luni, politizarea excesiva a conducerii scolilor si liceelor si nu in ultimul rand controversele generate de Legea Educatiei, au condus la optiunea grevei generale in acest domeniu in care calitatea actului de invatamant continua sa se decredibilizeze accentuat.
Din pacate, greva generala reprezinta singura solutie in fata incompetentei si a iresponsabilitatii celor ce ne conduc. Si de aceasta data, Ministerul Educatiei si Inspectoratele Scolare Judetene au ales calea amenintarilor la adresa unor grevisti “incapabili” sa inteleaga situatia grava in care ne aflam.
Multi dintre profesori au facut astfel pasul inapoi, timorati de perspectiva sumbra a pierderii locului de munca. La randul lor, sindicatele din administratia publica se afla la un pas de greva generala. Si aici nemultumirile sunt cronice. Inutil sa mai discutam despre situatia alarmanta din Sanatate, acolo unde fondurile pentru medicamente compensate si gratuite s-au epuizat dupa nici patru luni, iar numarul paturilor din spitale este redus cu fiecare zi. Exodul medicilor ar trebui sa genereze cosmaruri guvernantilor, responsabililor din Sanatate. Cercetatorii sunt si ei la un pas de iesirea in strada. Institutele de cercetare sunt comasate, desfiintate, concedierile jucand si aici un rol crucial. Minerii nu au alta solutie decat sa protesteze in subteran, ceferistii au fost aruncati ca un balast inutil, in timp ce agricultorii se vad depasiti de situatia economica tot mai grava. Ne-am saturat sa auzim la nesfarsit refrenul cu “nu sunt bani”. Nu sunt, din pacate, nici solutii. Nu exista profesionalism, decenta, responsabilitate din partea Puterii. Presedintele Basescu pare incapabil sa isi depaseasca conditia de politician aflat in slujba propriilor interese. Se afla la al doilea mandat, iar romanii ar trebui sa fie singurii care conteaza. Prefera, insa, sa protejeze in continuare un partid in care coruptia si incompetenta colcaie, doar pentru ca alta varianta prin care sa detina controlul asupra Romaniei nu exista. Sa ramana un lider de partid si nu un veritabil sef de stat. Complicitatea exista, din plin, la varful Puterii, acolo unde nimeni nu pare dispus sa renunte la luptele pentru functii, privilegii, imunitate. Mocirla compromisurilor in care se complac decidentii aduce grave prejudicii unei populatii care se simte tradata, parasita de actuala clasa politica. Discursurile demagogice tin locul masurilor economice. Consultarile dintre Palate reprezinta mostre de discutii inutile, cat timp nimeni nu are nici cea mai vaga intentie de a lua “taurul de coarne”.
Seful statului joaca rolul avocatului celor multi, in timp ce guvernantii merg pe varfuri ca nu cumva liderul suprem sa se supere. Cordonul ombilical intre Basescu si liderii din Modrogan nu poate fi rupt, indiferent cate ramificatii ar avea acesta in zona coruptiei sau a esecurilor ministeriale. Cat timp Puterea, privilegiile conferite de aceasta unesc, clasa politica actuala va continua sa se imparta in “buni” si “rai”. Diferenta este facuta de tabara in care te afli, de conjunctura, de interese. Demisia in corpore a actorilor politici ar reprezenta o solutie. Poate singura…
Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro
Adauga comentariu