Analize și opinii

COLESTEROLUL – CEA MAI MARE INSELACIUNE A SECOLULUI ?

Colesterolul, o problema? Mijloacele media au introdus o adevarata anxietate generala: teama de colesterol. Oameni de o splendida sanatate telefoneaza la cabinet si cer, cu o voce tremuranda programare pentru “colesterol”. Buletinul de analize le adanceste angoasa, aducandu-i pe marginea disperarii. “Am doua sute. E grav, dom’ doctor ?”Raspundem: nu, nu este grav.
Valoarea normala a colesterolului in Romania este 280 mg la 100 de ml de sange.
Daca este asa, cum s-a ajuns totusi ca marea majoritate a laboratoarelor tiparesc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari ?
Ei bine, aici este o alta poveste. Una discret rusinoasa pentru tagma noastra medicala, dar care totusi trebuie spusa.
Secretul este ca scaderea valorii normale a colesterolului in sange a urmat o curba paralela si cu putin ulterioara descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scadea colesterolul.
Astfel, in anii ’80, singurul medicament cu aceasta proprietate principala era acidul nicotinic.

Acesta era foarte ieftin si, dealtfel, avea reactii adverse importante, care il faceau de utilitate atat de restransa, incat era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente.
De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicina anterioara anului 1980, vor citi acolo valoarea normala a colesterolului, care este de 280 mg %, asa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atentie si regim, dar nu tratament medicamentos.
Odata cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul in mod mai eficient, mai scumpe si aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru aceasta clasa a crescut enorm.
Cum numarul pacientilor cu hipercolesterolemie reala era mic, specialistii in marketing au facut diferite socoteli, din care a reiesit ca, daca valoarea normala ar cobori de la 280 la 260 si medicilor li s-ar induce ideea ca este neaparat nevoie de tratament medicamentos cronic peste aceasta valoare, firmele producatoare ar avea numai de castigat.
Cum, cel putin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici in baza unor studii, au inceput a se intruni “varfurile cercetarii medicale”, mai intai in congrese o data la doi ani prin capitale europene, mai nou in congrese anuale prin locatii mult mai exotice.
La astfel de “intruniri stiintifice mondiale”, de regula insotite de un bogat program cultural-artistic (de la degustari de licori la safari) exista deja obiceiul ca medicii participanti sa prezinte lucrari “stiintifice”, in care se pretinde, folosindu-se cu multa maiestrie posibilitatile largi ale statisticii, ca valorile normale sunt mai mici decat se credea, ca exista riscuri serioase pentru sanatate la valori care ar fi fost O.K. inainte de congres, ca aceste date noi ridica serioase probleme de sanatate publica etc.
Sa mai observam ca ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil si pentru valoarea normala a tensiunii arteriale si (in masura ceva mai mica) pentru glicemie.
Extrapoland, putem prevedea inca de pe acum ca, daca maine va aparea un medicament care sa modifice grupa sangvina, poimaine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla ca sufera de o grupa sangvina de-a dreptul toxica.
Tratamentul hipercolesterolemiei
Daca valoarea colesterolului este pana la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, asa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie in aceasta situatie.
Daca valoarea colesterolului este intre 260 si 279 mg %, este recomandabila tinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, impreuna cu repetarea determinarii colesterolului si a fractiilor sale (raportul HDL versus LDL, daca nu a fost facut)
Daca valoarea colesterolului este intre 280 si 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smantanei, untului, laptelui gras, carnii grase si cu limitarea numarului de galbenusuri la 4 pe saptamana (albusurile nu contin colesterol). \
Se recomanda un regim bogat in peste (minimum 2 kg pe saptamana) si folosirea cu generozitate a cimbrului si usturoiului.
Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupa primul loc in aceasta privinta.
Din 6 in 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozandu-se atat colesterolul total, cat si fractiile lui.
Daca valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos.
De regula cu Vasilip o tableta de 10 mg pe zi imediat inainte de masa principala, sau o alta schema in functie de datele culese la consultul medical.
Reevaluare dupa 3 luni, pentru a vedea daca dozele sunt eficiente.
Tipuri de intrebari frecvente:
Am colesterolul 245, buletinul de analiza imi da aceasta valoare in chenar negru si in dreptul ei scrie: “above normal range”.
Sefa laboratorului, cand mi-a inmanat buletinul de analiza, m-a rugat sa stau jos.
Vecinii si cei din familie sunt ingroziti de cat de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris sa iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunandu-mi ca in caz contrar am sa fac infarct.
Ce este de facut ?
Raspuns: daca inca nu ati citit articolul acesta, cititi-l.
Laboratorul da valorile normale in functie de ce valori normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu in functie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un esantion considerat sanatos, asa cum ar trebui, potrivit unei definitii stiintifice a “normalului”.
Vecinii si cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar vrea sa primeasca invitatie si sponsorizare si la congresul de anul viitor de la  Ouagadougou  .
Daca nu credeti toate acestea, intrati in primul anticariat si uitati-va in orice carte de medicina anterioara anului 1980 si vedeti cat este colesterolul normal.
Am auzit ca uleiul de porumb nu contine colesterol, e adevarat ?
Raspuns: nici un ulei nu contine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile sa sintetizeze colesterol ca atare.
Deci, orice fruct sau leguma sau cereala este la fel de buna din punctul de vedere al regimului in cazul unei hipercolesterolemii, iar un numar mic de plante sunt in mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.
Este esential sa nu mancati de loc: carne grasa si smantana si sa mancati cat mai putine galbenusuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotriva, pestele este foarte indicat. Orice fel de peste si cu precadere, in mod paradoxal, pestele gras.
Desi laptele si multe branzeturi contin colesterol, ele nu cresc in mod semnificativ colesterolul daca sunt folosite in cantitati prudente.
Tratamentul medicamentos al colesterolului are reactii adverse ?
Raspuns: Orice medicament, incepand cu banala aspirina, are reactii adverse.
Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile si anii, are posibile riscuri.
Aceasta nu inseamna sa nu luam medicamente de loc, ci sa o facem atunci cand, in urma unui rationament medical, medicul nostru considera ca beneficiul scontat este mai mare decat riscul potential.
Urmez un regim strict vegetarian, si totusi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %.
De unde atata colesterol, daca eu in ultimele saptamani am mancat numai urzici si mere ?
Raspuns: Aceasta situatie (relativ rara) in care va aflati se explica printr-o tulburare reala de metabolism.
Asa cum spuneam, celulele animale sintetizeaza colesterol, iar cele umane nu fac exceptie. Uneori aceasta sinteza este in exces.
Va trebui sa urmati un tratament medicamentos, in principiu toata viata, tratament in lipsa caruia exista un mare risc sa suferiti de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemica, accidentul vascular cerebral, etc.
Am colesterolul marit, dar nu suport sa mananc peste, iar usturoiul imi face rau. Ce este de facut ?
Raspuns: In loc de peste, puteti folosi numeroasele suplimente alimentare care contin acizi omega-nesaturati, iar in loc de usturoi, incercati tablete de usturoi de la farmacie. De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteti gasi combinatii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.
Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL-LDL nu este bun. Ce trebuie sa fac ?
Raspuns: afectarea raportului dintre “colesterolul bun”, adica HDL si “colesterolul rau”, adica LDL are importanta mai ales in cazurile in care colesterolul normal este crescut sau are valori la limita.Deci, in cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie.
O importanta mai mare acordata pestelui in alimentatie ar fi indicata, totusi.
Mereu aud despre marea problema a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scazut, sub limita normala. E vreo problema ?

Raspuns: nu, deoarece nu exista boli care sa fie declasate de prea putin colesterol, asa cum exista in cazul invers. Totusi, unele studii sugereaza o legatura intre colesterolul scazut (sau la limita inferioara) si depresie, fara a se putea preciza daca e vorba de o legatura de tip cauza-efect sau de o corelare de alta natura.

Dr Mihnea DRAGOMIR

Completare- toti bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic. E un adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea.

Sursa: ptn.ro

Despre autor

contributor

Adauga un comentariu

  • Articolul este foarte interesant. Dar, m-ar interesa ce se poate face pentru cresterea nivelului colesterolului (acesta este 80)?
    Multumesc

  • Articolul este dubios pentru ca la valori de peste 200 mg colesterol apar riscuri mari pentru sanatate. Ideal ar fi sa avem colesterol sub 150 mg. Atentie daca vom consuma peste 3 linguri de grasimi pe zi indiferent ca e vorba de grasimi nesaturate, omega 3 si 6, ficatul va transforma excesul in colesterol si trigliceride. Daca nu consumam fibre si cereale integrale care ajuta la scaderea colesterolului iarasi vor fi probleme. Daca consumam carne slaba tot vom avea un colesterol ridicat deoarece carnea slaba contine aprox 100 mg cho per 100 g carne. Avand in vedere ficatul poate sa produca singur exact cat colestetol are nevoie, noi nu ar trebui sa luam cho din alimentatie deloc ceea ce corespunde cu o alimentatie vegana care este si cea mai sanatoasa pentru oameni.

  • Interesant articolul mai ales acum după ce am citit cartea cu redducerea colessterolului ce se vinde pe net.
    Azi trăim într-o mare dilemă din care este greu de a discerne care este adevărul. Articole semnate de doctori care sunt PRO, articole semnate de doctori care sunt CONTRA iar noi suntem la mijloc.
    Prin povestea cu Saracul Damian am trecut și eu oarecum.
    Din cauza serviciului m-am îmbolnăvit de stres. Nu ma simțeam bine și am luat-o pe la meddici. În urma analizelor făcute și care au ieșit în general rău, am luat-o prin cabinete cu trimiteri de la meddicul de familie și apoi din specialisst în specialist. În goana după pacienți potențiali consumatori de medicamente eram trimis de la un medic la altul fiecare cu diagnosticul lui, fiecare cu rețeta lui și evident cu îndemnul:mergi la farmacia cutare pentru că fie numai ei au medicamentul respectiv, fie îl au dar ai redducere. În consecință m-am întors acasă cu o sacoșă doldora de meddicamente după care mi-am făcut un tabel pe o foaie A4 cu căsuțe de medicament, număr de pastile, ora etc.
    În urma acestui tratament, la fel cu Damian am început să mă doară și ceea ce nu mâ durea înainte. În disperare, văzând că nu mai ies din cerc, am vorbit cu un prieten asistent care mi-a recomandat un doctor în specialitatea stomatologie !?!?!? care după o discuție de aproape o oră mi-a pus diagnosticul și mi-a dat recomandarea: aruncă toate meddicamentele, iei singurul medicament DENOXINAL și schimbă regimul de viață: vegetal dacă se poate cât mai crud, semințe, apă plată si mișcare. Dacă nu pot renunța total la viața dinainte, pește preferabil de apă sărată că e mai puțin toxic, carne de pui albă, un ou, lactate slabe, brânzeturi nefermentate, naturale, ceaiuri din plante și adaug eu ceai verde de calitate. În consecință sunt sănătos azi.
    ACUM. Din cauza că am avut o tensiune mai mică și nu mă simțeam bine, fuga la meddic. Analize și singura care nu a picat pe datele aparatului a fost LDL-ul. Mi s-a schimbat meddicația pentru tensiune cu alta mai slabă (care e tot mică) și o statină pentru colesterol. Toate bune dar după ce am început să iau statina, dimineața am început să mă trezesc obosit, mă dureau toți mușchii. Am zis ca poate am febră musculară, cine știe ce făceam în timpul somnului. Dar văzând că durerile se măreau, am luat și am citit prospectul. Printre alte efecte secundare care erau mult mai multe decât beneficii, era și DUREREA MUSCULARĂ cu indicația de a consulta medicul. Nu l-am mai consultat, la sf. lunii trec pe la el cu tensiunea dar nu mai iau pastilele cu statine. vreau să văd, mai am dureri musculare?
    În compensație voi trece pee remedii naturale.

  • Articolul este interesant. Am terminat facultatea dupa anii ’80 si valorile colesterolului tot atat, adica 280 mg la 100 ml, erau. Am dat intamplator peste o foaie de observatie unde erau trecute toate analizele cu valorile normale. Aceasta era de de spitalul Carlo Davila, unde am facut stagiul de medicina interna. Am fost depistata, in urma cu doi ani, cu un colesterol total de 326. Mi s-a recomandat rosuvastatinum 20 mg/zi. Timp de 2 ani doza mi s-a marit la 40 mg de rosuvastatinum /zi. Nu am luat in viata mea nicio pastila pentru colesterol. La depistare am tinut regim alimentar, 4 zile, si colesterolul total a scazut la 246 mg/100 ml. In prezent tin regim alimetar (nu am exclus ouale,iau capsule de canepa de la Canah, folosesc uleiuri, de orice fel, dar presate la rece, peste, carne (pui, vita, porc – numai muschi si destul de rar, lactate vegetale. Colesterolul total este sub 200 mg/100 ml. Am trecut atat pentru colesterol cat si pentru glicemie pe produse naturiste. Valorile sunt normale, dar nu pentru laboratoare actuale ci pentru valorile stabilite de marii si adevaratii medici ai medicinei. Concluzie: FIRMELE DE MEDICAMENTE FAC MEDICINA PENTRU VINDEREA MARFII. Este o mare concurenta intre firme. Au aparut momecule noi de medicamente peste noapte si reprezentantii medicali ai acestor frime care sunt medici, farmacisti si chiar ingineri sau economisti, le promoveaza la medici, promitandu-le vacante in regiuni exotice. Dupa industria de armament, industria de medicamente este o mare putere in lume. Un medic diabetolog mi-a aratat la el in cabinet un calendar cu un vas de croaziera pe care era trecut numele lui si imi spunea ca asteapta cu nerabdare concediul ca sa plece in acea croaziera. Ca acest medic sunt foarte multi. Medicina, in adevaratul sens al cuvantului, nu se mai face. Medicii prescriu medicamente la indicatia firmelor pentru diverse foloase. Oare sa fie aceasta o noua metoda de genocid?.

  • Articolul incepe in mod agramat, cu “mijloacele media”, si continua in stil scenarita. Desteptul asta nu se intreaba cum de longevitatea a crescut mereu in ultimii ani? Nu o fi oare si din cauza acestor “lacomi” de producatori de medicamente?

  • Cred ca Hipocrate se rasuceste in mormant cu atatia netrebnici care i-au calcat juramantul. Si-au vandut sufletele Satanei….

  • Foarte interesant articolul. Am si calificarea de asistent medical, afara de cea de inginer mecanic. Sunt scrise niste adevaruri crude, dar reale. Medicii, in marea lor majoritate, nu au nici-un interes sa vindece bolnavii, ei castiga de pe urma celor bolnavi. Recomand celor interesati de propria sanatate si de cea a membrilor lor de familie:1)dr.Bernard Jensen “Ghidul dr.Jensen pentru detoxifiere intestinala”2)dr.Robert Morse “Sa traim sanatos fara toxine”Ed.Paralela 45 3)Blogul Ligia Pop. O precizare: Lactatele favorizeaza aparitia cancerului de san la femei. In China, aceasta boala NU EXISTA. Chinezii, nu consuma lactate.(Conform “Studiul China”de dr.Collin Campbel,care a petrecut 27 ani in China). In Romania, se imbolnavesc de cancer de san 6.000 femei pe an. Mor anual 3.000 femei anual, din cauza cancerului de san.

  • atitea prostii spuse aici!oameni care spun ca au invatat in scoli despre nivelul maxim al colesterolului(inainte de 1989).am citit si eu o astfel de carte -indreptar al bolnavilor de inima-vechi (198..)si ca factor de risc era trecut un nivel al colesterolului total de 220.nu sunt adept al statinelor ,dar nu mai vorbiti prostii:nivelul colesterolului este doar un factor intre multi altii, stapiniti-l la valori rezonabile (asa cum este mentionat corect) si incercati sa va aduceti viata in parametri normali.nu mai oferiti exemple , citate care sunt aproape fara exceptii manipulatorii

  • am vazut mai sus un pacient care se plangea de dr lui de familie,acea dr a prescris statine unui pacient cu limite normale de colesterol;pai este o criminala nu dr.
    in primul rand statinele sunt o afacere nu un medicament iar din punct de vedere medical,s a dovedit ca statinele luate perioada mai lunga creste riscul de dementa la persoanele in varsta si multe alte efecte secundare.Colestrolul este un nutrient cheie pentru creier iar acel inhibitor din statina care distruge asa zisul ,,colesterol rau”joca un rol fundamental in transportul colesterolului la neuron si asa mai departe asa ca refuzati statinele si nu lasati dr sa va sperie de moarte.

  • Credinta in sistemul nostru imunitar, creat impecabil, ne vindeca spontan. Putem manca, consum, testa, experimenta absolut orice, cu conditia sa pastram simtul masurii.

  • VAI SI AMAR DE CAT DE MULTI IDIOTI AM CREAT! TREBE SA PLANIFIC UN POTOP SI SA AM GRIJA LA TRIEREA DE INTRAT IN BARCA! CINE DRACU’ M-O PUS SA VA CREEZ! NU POT SA CRED CA AM RAS SPECIILE DE DINOZAURI DE PE PLANETA CA SA PUTETI VOI TRAI IN LINISTE!!!

  • Am 39 de ani 1 68 inaltime si mia iesit colesterolul 184 si tgo 43 ai tgp 70 si mi sa zis ca e foarte grav si sa fac alte analize ce ma sfatuiti.Va multumesc

  • Am suferit un IMA. Printre alte medicamente, mi s-au prescris si statine. Am renuntat la ele si am urmat mai multe cure alimentare cu plante. Ultima cu LEURDA/ 30 de zile. Colesterolul a scazut de la 227 la 187; LDL/ de la 156 la 125: HDL a scazut si el de la 48.5 la 42. Am facut de fiecare data analize inainte de a incepe cura si la sfarsitul curei. Nu consum carne, produse de patiserie, branzeturi.
    Pot spune ca experimentand pe propria piele, ficatul produce exact atat colesterol cat are nevoie,chiar daca alimentatie este vegetariana. Am avut perioade, in special vara, cand am luat statine si am urmat o cura cu afine, apoi pepene rosu si galben si colesterolul a avut urmatoarele valori:
    col. 110: LDL-90: HDL-37: TRI.109.

  • Eu am vazut o reclama la Cholest Bio si am zis sa cumpar si eu ca ma stiam cu colesterolul marit.Ma simt bine si am energie acum.

  • Mare curaj ati avut domnule doctor ! Nu v-a fost teama ca indivizii acestia de farmacisti si o mare parte din comfrati sa va accidenteze cumva?Acesti indivizi dau bacsisuri uriase(chiar sejururi in statiuni de vis) unora dintre comfratii Dv.,pentru a le promova medicamentele sau suplimentele alimentare !Mare lucru daca acesti indivizi nu au falsificat si medicamentele cum au facut si cu materialele pentru dezinfectat ,diluandu-le ca sa le creasca profitul ! De asta unele medicamente nu mai au efectul scontat ! Dar cine sa verifice ? Tot ei ! Lupul paznic la stana ! Ca in administrarea tarii!Pune hotul sa organizeze justitia !

  • LDL-C nu provoacă boli cardiovasculare: o revizuire cuprinzătoare a literaturii actuale. Un link adresat cu precadere medicilor cardiologi, un raport devastator asupra utilizarii statinelor pe plan mondial, raport elaborat de 120 de medici cardiologi din intreaga lume prin care se devoaleaza faptul ca industria farma a pus in circulatie medicamente pe baza de statine, falsificand expertize si statistici in fata FDA. Pentru cei interesati pot oferi si traducerea – in privat. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17512433.2018.1519391?fbclid=IwAR0MF__WbiYIat7LRoYXWmDVH6MwWgwOSUVNLyFpLSD8FT1dw6yzrj2r1jM&

  • “bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic. E un adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea.”
    Dar poate acesti bolnavi au fost tratati si deaceea aveau colesterolul mic. O parte au murit din tulburari de ritm, iar altii au fost tratati tardiv, cand era deja prea tarziu. Nu este posibil ? Si apoi este si un factor genetic.

  • Absolut de acord cu domnul doctor. As completa cu faptul , ca colesterolui este doar una dintre marile inselatorii. Mai sint si multe altele. Sfatul meu ,de om trecut mult de prima tinerete, care nu prea a luat medicamente,decit in cazuri de urgenta, este acela de a incerca sa traim cit mai in armonie cu natura, cu cei din jurul nostru. Nu va grabiti sa luati medicamente , inainte de a studia putin si alte alternative. O curatenie fizica, adica respectarea regimului alimentar, odihana, miscare fizica, trebuie dublata si de o curatire psihica, in sensul de a accepta lumea asa cum este, de a nu mai judeca, de a fi increzator si optimist.
    La orice abatere de la armonia universala vor aparea forte care sa restabileasca echilibrul, Deci trebuie sa fim constienti ca noi sintem principalii responsabili de tot ceeace ni se intimpla, si , in acelasi timp , trebuie sa fim increzatori ca avem puterea de a indrepta lucrurile pe fagasul normal. Nu exista retete general valabile . Fiecare va trebui sa -si urmeze drumul sau , in care are incredere. Numai de bine sa auzim.

  • Cine scrie „mijloacele media” încă n-a aflat că media înseamnă mijloace, în limba latină (medium, media), iar în limba română a intrat prin engleza americană, ca prescurtare a expresiei „mass media communication” (mijloace de comunicare în masă). Ca medic, dl. Mihnea Dragomir n-ar fi trebuit să știe latină? Sau e un „medic de școală nouă”?