Analize și opinii

Clotilde, dragoste progresistă cu scântei

Spectaculoasă răsturnare de percepție a personajului Clotilde. Numai un romancier nebun ar fi putut răsturna firul epic al poveștii într-un asemnea mod. La început, personajul era miere, ruj și vorbe dulci. Știa bine lecția vrăjitului la microfon și a discursului fermecător. Juca perfect rolul personajului cu vocație democratică. Parcă la ea ar fi fost depuse secretele democrației franco-americano-germane! Ai fi zis că aduce cu ea din Franța secole de experiență comunitară și de devotament precum și soluții pentru situații complicate. Cine să-și imagineze că, sub zîmbetul larg, dus pînă spre rînjet, Clotilde aducea foamea de bani, de putere și experiența cuceritoare a lui Napoleon. Cucerește, adună ce-i mai valoros și cară acasă!

Cînd am aflat de afacerile desfășurate de francezi sub semnătura cucoanei am încremenit. Cu salariul din Bulgaria aplica aceeași lecție a francezului cărpănos care este dotat cu un ochi pineal pentru bani. Încet, încet, cîte a făcut Franța pentru România începe să se compenseze cu valul de antipatie stîrnit de acest personaj nevrotic. Ajunsă în scaunul de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand s-a demachiat de orice urmă de farmec. Fără zîmbet, fără căldură, fără dialog, chiar și fără rujul cel șters pe la colțurile gurii. Parcă i-ar fi sărit smalțul sau vopseaua! N-o mai vezi și n-o mai auzi. Replicile sale cu accent străinez și-au pierdut farmecul. De la numărătoarea nerenumărată a voturilor de anul trecut s-a transformat într- un fel de hămăit metalic. Parcă primărița și-ar drege voea cu sîrme trase de un colonel pitit în clădirea vecină. Cu scandalul celor patru spitale din București, decis în urma unei ședințe de consiliu convocată „de îndată”, Clotilde Armand a dispărut din dialogul cu populația. N-o mai găsești nici cu maimuțele și nici cu porcii dresați pentru trufe. La fel a procedat și în scandalul gunoiului. Și în alungarea consilierilor dintr-o încăpere a primăriei. La Sectorul 1, funcționează deja regula lui „de îndată”. Franțuzoaica se poartă de parcă a luat primăria Sectorului 1 pe cont propriu, ca și la Chiliman și la Moisescu!
Încercarea cetățenilor din Secotul 1 de a strînge cele 10.000 de semnături necesare declanșării procesului de destituire a primăriței napoleoniene vine ca un fel de sfîrșit al iluziei. De la preluarea fabricilor de ciment de la ROMCIM pe 360 de milioane de euro (la un moment dat, una singură valora 1 miliard) pînă la celelalte afaceri în stil cărpănos este o cale lungă din care compatrioții noștri trebuie să fi învățat ceva. Normal ar fi trebuit să ne fi vindecat de iluzii. În afaceri, și un francez, și un olandez, și un neamț te execută cu zîmbetul pe buze dacă ești prost sau dominat de patetism și alte slăbiciuni. Iar, dacă ești copleșit de iluzii, te mută într-o altă lume.
-Tată, cîtă minte să ai ca să stîrnești încurcătura cu spitalele într-un moment ca ăsta?
Întrebare simplă de copil. Cîtă minte să ai să arunci spitalele în nesiguranță și să încerci anularea proiectului de metrou pînă la Aeroportul Otopeni? (Durlă plan) Cîtă minte să ai ca să blochezi producția de trenuri în colaborare cu fabricile din China, cîtă vreme jumătate din profit rămîne în România? Le vor francezii? (Tot Drulă) Cîtă minte să ai să dai vaccinarea pe mîna unui om fără cea mai mică experiență? Victor Gheorghiță și Andrei Baciu (no name-secretar de stat la Sănătate)? Nu mă pot abține, dar, trebuie să mai adaug o întrebare. Cîtă minte și ce suflet să ai cînd țara își numără morții întinși pe mesele de la morgă tu să pleci la schi?
Cele cîteva săptămîni de guvernare românească dată pe mîna impostorilor și a juniorilor arată dezastruos. Ai zice că țara a încăput pe mîinile unor isterici din ceata Ceușescu, Angi Șerban, Rareș Bogdan, Mălin Bot etc. Și populația (nu „românii”, cum zice fudula și pavazata de Gabriela Firea!) se uită cu gura căscată la această obrăznicie de import! Un aer progresist, distrugător pentru țară și pentru spiritul românesc vîjîie de peste tot și dărîmă, inclusiv, normele morale și reperele istorice!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Din ce se stie asta a “lucrat ” pentru bechtel unde a facut numai nenorociri in dauna statului Roman. Cum puteti vota voi din sectorul 1, o asemenea subspecie ?

  • Romanii(cei mai multi) au un complex de inferioritate . Ce este occidental este bun, civilizat.
    Aceasta persoana nu a avut farmec niciodata, are scrisa pe fata si in ranjet secole de colonialism.
    Cum sa acceptam mereu lectii de democratie de la cei care nu au nici o legatura cu glia noastra?
    Avem un imn frumos, dar nu aplicat in viata reala. Pacat.