Analize și opinii

Cioloş finanţează multinaţionalele şi ignoră antreprenorii autohtoni

Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM: “Anul trecut, valoarea ajutoarelor de stat pentru companiile cu capital străin a fost de 146 milioane euro, în timp ce susţinerea societăţilor româneşti a constat în finanţarea a zece proiecte ale Ministerului Economiei, cu circa 36 milioane de euro” . Blănculescu: “Ajutorul de stat – una dintre măsurile cu cele mai bune rezultate”.

Dacian Ciolos

Acordarea ajutoarelor de stat companiilor cu acţionariat străin este un subiect controversat, oamenii de afaceri români susţinând că statul, în timp ce finanţează multinaţionalele, nu îi sprijină pe antreprenorii autohtoni. Este cunoscut faptul că firmele străine ocolesc legea, transferându-şi profiturile în afara ţării, pentru a nu plăti în România impozite pe profit.

Recent, inspectorii Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) au verificat activitatea unei multinaţionale din domeniul farma şi au constatat un prejudiciu de 44,49 de milioane de lei (circa 10 milioane de euro), cauzat bugetului de stat prin sustragere de la plata TVA.

Acum, guvernul Cioloş a ales să sprijine un număr de şase mari companii private cu o sumă totală de 621 de milioane de lei, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP), care a selectat Pirelli, Arctic, Clariant Products, Robert Bosch, Safe Med International şi Alu Menziken, dintr-un număr de 36 de societăţi comerciale, pentru acordarea unor ajutoare de stat.

Cea mai mare sumă, de 163 milioane lei, urmează să fie primită de producătorul de electrocasnice Arctic, care va utiliza banii pentru realizarea unei noi fabrici de electrocasnice.

“Ajutorul de stat este una dintre măsurile care au înregistrat cele mai bune rezultate, prin investiţiile realizate, tehnologiile dezvoltate, crearea de forţă de muncă etc.”, susţine consultantul economic Ionel Blănculescu.

Referitor la finanţările anunţate de MFP, domnia sa ne-a declarat: “Vorbim despre repartiţia pe acest an a finanţării din pachetul aferent perioadei 2014-2020. Este vorba despre un program naţional care se numeşte «Ajutor de stat», aprobat şi de Uniunea Europeană, prin care statul concură la realizarea unor obiective mari. Acum au fost deblocate fondurile pentru 2016. Criteriile pentru ca o companie să se încadreze pentru obţinerea unei finanţări de acest gen sunt dimensiunea resurselor umane şi dezvoltarea de echipamente”.

Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), a subliniat, recent, că, anul trecut, valoarea ajutoarelor de stat pentru companiile cu capital străin a fost de 146 milioane euro, în timp ce susţinerea societăţilor româneşti a constat în finanţarea a zece proiecte ale Ministerului Economiei, cu 160 milioane lei: “Trebuie să punem accent pe inovaţiile româneşti, pe industria româneas¬că şi să ieşim din producţia de buncăr (producţia de buncăr înseamnă că, în timp ce cifra de afaceri din Argeş este de două mai mare decât cea din Iaşi, contribuţia la PIB a judeţului Iaşi este dublă faţă de cea a judeţului Argeş). Capitalul românesc, care înseamnă 10-12 miliarde euro investiţii anuale în România, faţă de 2-3 miliarde – investiţiile străine – trebuie să devină o prioritate a preocupărilor noastre zilnice”.

Companiile cu capital românesc întâmpină mai multe probleme, având nevoie de intervenţia statului, consideră Cristian Pârvan.

La rândul său, Ionel Blănculescu susţine că acţionariatul nu reprezintă un criteriu în baza căruia firmele să obţină ajutor de stat. “Dacă îndeplinesc condiţiile, atunci şi companiile 100% româneşti pot obţine ajutor de stat. Nu contează tipul acţionariatului. De altfel, sunt firme autohtone cu acţiuni în societăţi off shore”, ne-a spus domnia sa.

Referitor la finanţarea celor şase companii de mai sus, reprezentanţii Ministerului de Finanţe au precizat, ieri, într-un comunicat: “Din 36 de proiecte de investiţii au fost selectate şase în valoare totală de 2,28 de miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridică la 621,4 milioane de lei. Urmează ca, în maximum 45 de zile lucrătoare de la publicarea listei, să fie analizate cele şase cereri de acord pentru finanţare şi anunţate rezultatele finale”.

Cele 36 de companii au solicitat ajutor de stat pentru investiţii în valoare totală de 5,47 miliarde lei. Finanţarea solicitată s-a ridicat la un total de 1,98 miliarde lei, în condiţiile în care bugetul total al sesiunii este de 638 de milioane de lei, mai arată reprezentanţii MFP.

Aceştia menţionează că a început şi evaluarea proiectelor înscrise în schema de sprijin pentru noi locuri de muncă, adăugând: “Urmează ca, în maximum 45 de zile lucrătoare de la publicarea listei, să fie analizate cele şase cereri de acord pentru finanţare şi anunţate rezultatele finale. (…) Punctajul s-a realizat pe baza criteriilor de evaluare prevăzute de HG nr. 807/2014: valoarea investiţiei, tipul investiţiei iniţiale, locaţia realizării investiţiei, rentabilitatea cifrei de afaceri (în cazul întreprinderilor în activitate), valoarea capitalului subscris şi vărsat (în cazul întreprinderilor nou înfiinţate)”.

În cadrul schemei de ajutor de stat pentru stimularea creării de locuri de muncă, 22 de cereri au fost înregistrate de Ministerul Finanţelor Publice în perioada 8-22 august 2016, potrivit surselor citate. Acestea au precizat că, în baza respectivelor investiţii, ar putea fi create 3.653 de locuri de muncă, repartizate pe regiuni.

Evaluarea cererilor şi a documentaţiei necesare în prima etapă se realizează în maximum 30 de zile lucrătoare de la data încheierii sesiunii.

Jianu, CNIPMMR: “Se constată acutizarea discrepanţei între capitalul autohton şi cel străin”. Guvernul pregăteşte un program de ajutor de stat destinat întreprinderilor cu capital românesc
Se constată acutizarea discrepanţei între capitalul autohton şi cel străin, evidenţiază Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Domnia sa menţionează că această discrepanţă reiese din datele statistice, adăugând că, dintre primele 100 de firme exportatoare, doar trei sunt româneşti, ponderea capitalului străin în economie fiind de aproximativ 60%).

Florin Jianu ne-a declarat: “În egală măsură, vorbim de excese administrative (controale fiscale diferenţiate şi discriminatorii cu privire la IMM-urile româneşti) sau de o lipsă de finanţare acută a companiilor autohtone. În acest context, se impune crearea unui program de ajutor de stat destinat investiţiilor IMM-urilor cu capital românesc în domenii strategice de dezvoltare, program care să permită un prag al investiţiilor accesibil IMM-urilor: două milioane de euro, cu o rată de finanţare-cofinanţare de 50%-50%. Măsura se va regasi în Programul de Guvernare al Mediului de Afaceri, program pe care îl vom lansa la începutul lunii septembrie, program în care protejarea capitalului autohton este unul din obiectivele pe care le solicităm guvernanţilor în perioada 2016-2020”.

Autor: Emilia Olescu

Sursa: Bursa.ro