Analize și opinii

Cinci adevăruri tragice (despre Israel, SUA și Europa)

1/ Primul adevăr a fost reiterat recent de un oficial ONU: Israelul sfidează legile internaționale. Este un adevăr incontestabil: de decenii, Israelul tratează cu dispreț atât legislația internațională privind drepturile statelor și ale cetățenilor, normele războiului etc., cât și rezoluțiile ONU. Israelul este deasupra legii și a normelor morale ale umanității moderne, el are orice drept și nici o îndatorire. Naziștii recunoşteau deschis că se consideră deasupra normelor de drept internațional (‚rasă superioară’). Israelul se consideră astfel, dar nu are elementara decență de a o recunoaște.

geopolitics

2/ Al doilea adevăr a fost pronunțat recent de liderii unor state sud-americane: Israelul comite crime de război. Ar fi necesar un proces în faţa unui tribunal de tipul celui de la Nuernberg pentru judecarea liderilor israelieni care au ordonat aceste crime (şirul lor e lung). Desigur, SUA nu vor admite un asemenea proces – ceea ce face din SUA complice la crimele de război ale Israelului. Dar ce mai contează? SUA au oricum propriile crime de război pentru care ar trebui să răspundă – cîte zeci sau sute de mii de victime civile a făcut invadarea Irakului? Tot numai un proces ca la Nuernberg ar putea răspunde la această întrebare. Nu vom apuca să asistăm la un asemenea proces – dar ştim că el este necesar, şi din punct de vedere moral acesta e lucrul cel mai important: necesitatea dreptăţii, necesitatea de a judeca vinovaţii, va plana totdeaunadeasupra drapelului israelian înfipt în Palestina.

3/ Al treilea adevăr a fost enunţat recent de Noam Chomsky: “Israelul este decis să distrugă Palestina”, chiar dacă el lansează ocazional cuvinte liniştitoare, de fapt lipsite de sens (“Israel is dedicated to the destruction of Palestine, apart from some occasional meaningless words, and is implementing that commitment” – Noam Chomsky Coşmar în Gaza, Nightmare in Ghaza, pe site-ul truthout.org. http://www.truth-out.org/opinion/item/25343-noam-chomsky-%7C-nightmare-in-gaza). Nu e vorba de apărare, e vorba de transformarea Palestinei într-un deşert. ‘Apărarea’ este doar un pretext. Oricine poate distruge şi măcelări sub pretextul că se apără – este exact ceea ce a făcut şi Hitler.

4/ Al patrulea adevăr este că Israelul practică de peste şase decenii o politică genocidară în Orientul Mijlociu, purificînd etnic, încarcerînd, ghettoizînd, şi masacrînd palestinieni. Atacurile teroriste ale unor grupări radicale arabe nu scuză aceste politici, ci se explică prin ele. Masacrarea armenilor de către turci, în timpul primului război mondial, a fost o tragedie mult mai puţin amplă decît este masacrarea palestinienilor de către israelieni.

5/ Al cincilea adevăr este că Uniunea Europeană, care se complace să joace (tot mai rizibil, de altfel) rolul de ghid moral, este şi ea complice la crimele Israelului. Laşitatea dezgustătoare cu care UE îşi apără interesele egoiste, ferindu-se să supere cît de puţin pe aliatul său, Dictatorul mondial  – complexul militar-industrial american –  compromite Europa definitiv. Instanţele de la Haga se pretează la farse ridicule, cînd pretind a face justiţie internaţională, dar închid de fapt ochii la cele mai cumplite crime de război comise de Israel şi SUA.

Europa e indignată că locuitorii Crimeii vor să fie ruşi (aşa cum şi sunt de fapt), nu ucrainieni, şi că peninsula Crimeea s-a alipit Rusiei fără nici un foc de armă şi fără nici o victimă – ea declară că nu va accepta niciodată acest lucru. Dar nu e la fel de indignată de crimele din Palestina, şi nu declară că nu le va accepta niciodată (face doar timide apeluri la pace…). Avem aici, în toată splendoarea  sa, simulacrul de etică şi de justiţie în care a eșuat civilizația europeană. A fi european, a fi civilizat, înseamnă a putea admite mii sau zeci de mii de victime civile dar a nu admite o schimbare de granițe absolut justificată și istoric, și democratic, și geopolitic.

Lumea bună trece sub tăcere aceste adevăruri. Nu poţi critica Israelul (vei fi taxat de antisemit!); nu poţi contesta autoritatea SUA (vei fi acuzat de a fi antiamerican!); și nici politica UE (vei fi ștampilat ca antioccidental!).

Dar reticenţele noastre jalnice nu pot face ca acele adevăruri să se şteargă – aşa stau lucrurile la începutul sec. XXI: se comit crime împotriva umanităţii, şi este de bon ton să nu le observăm.

Autor: Adrian-Paul Iliescu

Sursa: Argumente si fapte

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Nimic. Doar faptul că trebuie extetminați, altfel ne extermină ei pe noi. Deja au început să o facă prin aceea să trebuie să le plătim „bani de holocaust”, deși ei ne-au holocaustat pe noi, îndeosebi între anii 1944-1965. După 1989, au reînceput.