Analize și opinii

Chris Terheș: ”România nu este o colonie! Nici măcar asta nu suntem!”

Unii spun ca Romania este o colonie. Afirmatia este total gresita. Imperiile au investit in colonii. Cand Imperiul Roman a cucerit Dacia a facut drumuri, orase, apeducte, a adus administratie, cultura. De la romani nici un imperiu nu a mai colonizat tarile romane pentru ca nu merita.Nici macar otomanii nu au transformat tarile romane in pasalac turcesc, deoarece nu merita. Nu merita sa investeasca bani in armata de ocupatie, in administratie, in infrastructura pentru a-i tine sub ocupatie pe romani. Romanii se parau la Inalta poarta, se sabotau si se omorau intre ei. Turcii s-au multumit sa ne taxeze, sa ne ia copii sa lucreze ori sa lupte pentru ei si ocazional sa ne jefuiasca, cand porneau vreo campanie impotriva unui domn care mai ridica capul.

Controlul turcilor a functionat prin faptul ca ne puneau domni, contra cost evident, care apoi ii persecutau pe romani prin biruri nemiloase. Rusii au copiat modelul cu succes.

In Transilvania, in anul 1438, s-a semnat “Union Trimium Nationum”, in baza caruia maghiarii, sasii si secuii s-au recunoscut intre ei ca natii si aveau drepturi. Romanii/valahii, majoritari, nu erau recunoscuti ca natiune, ci ca “plebe”, fara drepturi.

Abia dupa 1700, odata cu Biserica Greco-Catolica din Transilvania, incepe lupta pentru drepturile romanilor/valahilor. Ca acest popor sa devina natiune avea nevoie de educatie, asa s-au nascut scolile Blajului, cunoscute ulterior ca si Scoala Ardeleana. Au fost educate masele de tarani romani, li s-a spus cine sunt, ce drepturi au, apoi liderii au luptat pentru acele drepturi.

In martie 1791 episcopul greco-catolic de Oradea Ignatie Darabant a trimis imparatului austriac primul Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae (din latina, insemnand Petitia Valahilor din Transilvania) in care cerea aceleasi drepturi romanilor din Transilvania cu ale celorlalte natii. Apoi au urmat si altele petitii similare.

Proclamatia de la Blaj din 1848, de pe Campia Libertatii, campie situata in spatele catedralei greco-catolice, vorbeste despre drepturi si libertati care trebuie sa fie recunoscute si romanilor.

Daca cititi la link-ul de mai jos Proclamatia de la Blaj, inspirata dupa Declaratia de Independenta americana, veti gasi principii care se gasesc si azi in Constitutia Romaniei ori in CEDO.

Drepturi, libertati, justitie, respect din partea autoritatilor statului fata de cetateni. Lucruri pentru care inaintasi de-ai nostri s-au batut sute de ani sa devina realitate si ulterior sa fie cuprinse intr-o Constitutie.

Romania este in acest moment ca pe timpul domniilor fanariote, condusa de niste slugi si mercenari interesati doar sa isi pastreze scaunele, puterea.

Romanul de rand a ajuns azi in Romania sa nu mai fie cetatean cu drepturi si libertati garantate de Constitutie si respectate de autoritati, ci un iobag, o “plebe”, haituit si batjocorit de autoritati ce desconsidera Constitutia.

Drepturile si libertatile constitutionale nu sunt ale PSD-ului, sau ale altui partid, ci ale fiecaruia dintre voi.

Drepturile si libertatile sunt ceea ce va identifica ca persoane, iar respectarea acestor drepturi si libertati de catre autoritati va identifica ca cetateni.

In momentul in care nu mai aveti drepturile si libertatile garantate si respectate de catre stat nu mai sunteti vazuti ca oameni, ci ca “elemente”, asa cum ii vedeau comunistii pe romani.

Lupta din Romania in acest moment nu e intre stanga si dreapta (care nu exista in Romania), ci intre tiranie si democratie. Iar cata vreme in Romania o autoritate publica de represiune poate sa incalce Constitutia si separatia puterilor in stat si sa nu pateasca nimic, inseamna ca Romania nu mai e democratie, ci tiranie.

Si Constitutia comunista prevedea o multime de drepturi si libertati, iar legile pedepse pentru cei care le incalca. Aceste prevederi insa nu se aplicau niciodata Securitatii si Procuraturii, care te puteau abuza dupa cum doreau muschii lor, deoarece erau deasupra legii.

E alegerea voastra in ce Romanie doriti sa traiti: intr-una unde sunteti respectati ca persoane si cetateni, cu drepturi si libertati, sau intr-una unde sunteti plebe ce e doar buna de platit/muls taxe si impozite.

Autor: Chris Terheș

Sursa: Chris Terheș

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • …o autoritate publica de represiune…poate sa incalce Constitutia si separatia puterilor in stat si sa nu pateasca nimic…. = tiranie!!!

  Va referiti la DNA sau la care anume autoritate publica de represiune?

  Multumesc!

 • Total de acord cu Chris Terheș! Asta spun si eu de ani de zile, ca Romania nu mai este astazi nici macar o Colonie in adevaratul sens al cuvantului, ci doar Apa de….Colonie!

 • adica unitia parsiva ne-a adus noua binele??? cand? cand romanii erau asupriti de ungurii catolici sau le erau distruse manastirile cu tunul lui bucow???
  pai sant aceiasi occidentali parsivi vicleni jefuitori talhari: de atunci si de acum….sub alta masca…

 • parsivenie cat cuprinde….in care se arata ca ceva benefic pentru romani, parsivenia uniatiei impusa la 1700 de catolici, cu viclenie si minciuna, apoi cu tunurile lui bucow, distrugand sute de biserici si manastiri ortodoxe, si care a adus dezbinarea romanilor din Ardeal !!! Adica nu era de ajuns ca erau asupriti si umiliti de tribul asiatic al ungurilor catolici !!!

 • Textul induce catre BISERICA GRECO-CATOLICA, indirect catre alte institutii, autoritati publice de represiune.
  Fiecare cu Biserica lui. Gasca, Grup, Constelatie.
  Imi fac cruce. In forma de X!!!
  Lex universalis!
  Doamne ajuta!

Abonează-te la newsletter