Analize și opinii

“Ceea ce a urmat îmi este rușine să scriu în amănunt aici pe grup dar o pot face în privat oricui este doritor.”

Doamne ajută!
Cu binecuvântarea părintelui voi povesti aici în câteva cuvinte experiența extrem de neplăcută prin care am trecut acum aproximativ 2 săptămâni la școala fiului nostru. Fac acest lucru din dorința sinceră de a crește altor părinți gradul de atenție, grijă și vigilenta (pe care eu nu le am avut din păcate).
În săptămâna 20-24 noiembrie la Scoala Gimnazială nr 79 a avut loc Săptămâna Școala altfel.
Ca și în alți ani, pe grupul de whatsapp al părinților, președinta comitetului de părinți a postat un mesaj prin care ne invita să alegem câteva ateliere dintr o ofertă PDF a Bucharest Science Festival. Ne a menționat ca acest pachet de ateliere le a primit de la dna prof de biologie a clasei noastre (clasa a VI a, elevi de aprox 12 ani). Acest lucru pe mine personal m a făcut să tratez cu superficialitate oferta, gândindu mă ca probabil este ceva interesant pt copii și deci nu mi am pus problema sa ma interesez mai bine. Din păcate…
Erau multe ateliere în acea broșură, fiecare având titlu, descriere și grupa de vârstă recomandată. S a postat un poll pe grup în scopul votării atelierelor ce urmau să fie prezentate. S a decis ca primele 3 să fie cele câștigătoare.
Printre ele, s a numărat și un atelier intitulat “Despre adolescență, schimbări și sentimente”. Descrierea era puțin mai largă și o redau aici între ghilimele: “Cum ți se maturizează corpul la adolescență? Ce sentimente noi îți apar? Cum poți să le faci față?”
În data de 21 noiembrie acest atelier (unul dintre primele 3 votate) a fost susținut în sala de clasă de către o dna Miruna Pătrașcu (soția lui Toma Pătrașcu, cei care organizează Bucharest Science Festival cu sprijinul ASUR- Asociația Secular Umanistă din România). Prezența dnei diriginte a fost intermitentă în sala de clasă pe parcursul desfășurării atelierului.
Ceea ce a urmat îmi este rușine să scriu în amănunt aici pe grup dar o pot face în privat oricui este doritor. Voi descrie însă sumar (cu mențiunea ca nu aș fi putut să îmi imaginez vreodată, deși auzisem ca au loc ateliere de educație sexuală în școli, ca așa ceva poate fi “predat” unor copii de doar 12 ani):
⁃ Li s a vorbit extrem de explicit despre întreținerea de relații sexuale, li s au prezentat filmulețe, le a fost desenat pe tablă
⁃ Le a fost indicat cu precizie (iar ei din păcate au reținut) numele unui site unde pot afla informații suplimentare cu privire la subiectul relațiilor sexuale.
⁃ Cel mai grav aspect, consumul de pornografie și masturbarea le au fost pe îndelete explicate, desenate pe tablă și prezentate ca fiind ceva absolut firesc, normal, sănătos, chiar recomandat “pt a nu ajunge să vă pierdeți mințile în cazul care nu puteți întreține relații sexuale cu parteneri”!!!
Cu tristețe și jenă vă spun ca ceea ce v am redat mai sus nu este totul din păcate. Aici pe grup mă opresc însă din a mai da detalii.
Vreau să menționez câteva aspecte importante:
1. In nici un moment nu ni s a adus la cunoștință ca vor fi atinse subiecte delicate (as spune eu complet contraindicate sa fie discutate la nivel de clasa).
2. Nu ni s a cerut acordul pt a fi discutat așa ceva. Singurul acord pe care ni l am dat a fost pt titlurile prezentate in mod înșelător (din păcate nu am fost suficient de precauți și acum plătim pt acest lucru impreuna cu copiii noștri)
3. Dacă ar fi fost vorba de un atelier unde să fie discutate aspecte ce țin de anatomia și fiziologia aparatului reproducător uman (deși nu cred ca este cazul încă, ei fiind în clasa a VI a) nu aș fi fost la fel de revoltată și mâhnită.
4. În timpul atelierului copiii au fost extrem de agitați și jenați. Miruna Pătrașcu cu f mare dificultate se străduia parcă să le îndese cu forța acele informații având un ton ridicat, nervos, tulburat. Unele fete își puneau mâinile la urechi iar alții încercau să se refugieze în a butona telefonul pe sub bancă. Socant, însă doamna dirigintă avea grijă să le facă observație să nu se mai joace pe telefon ci să fie atenți la tablă deoarece se vorbesc lucruri f importante!!
5. Din ce în ce mai trist însă este faptul ca majoritatea părinților au ales să tacă, probabil nefiind deranjați câtuși de puțin de ceea ce s a întâmplat. Suntem din păcate parte din colectivități care nu mai tresar, nu mai consideră imperios necesar să luăm atitudine, astfel de organizații putând pătrunde extrem de lejer în școli având ajutor și suport chiar din partea unor cadre didactice.
Ținând cont de aceste aspecte m am decis să fac cunoscută celor apropiați situația noastră. Voi posta și PDF ul pe care l am primit și pe care ei îl folosesc ca promovare a activității lor. Dacă veți căuta pe internet veți găsii și alte “minunații” ale acestor 2 oameni care cu siguranță nu sunt cazuri izolate.
Fiți așadar precauți la tot ceea ce poate să apară ca ofertă venita din partea Bucharest Science Festival, ASUR sau Planeta științei căci cel puțin aceste 3 organizații/firme sunt sub aceeași umbrelă.

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • …pentru disparitia cratimei (si nu numai) te-am sters din lista mea… si faci asta vorbind de scoala… ai intrat in ”tagma” agramatilor cu ifose… dar sint sigur ca ”scrierea” a fost facuta de sotia ta (”nu aș fi fost la fel de revoltată și mâhnită”)… semnatura iti apartine insa si, ca urmare, iti revin toate ”laudele”…